Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
MyMenu IQ™
Balance your meal
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
What does it mean?
Good Balance
What does it mean?
Now enjoy your meal!
Back
Your Selection (1)
Ayam Pansuh Sarawak
75 min
Mencabar
Add recipe
Back
18 3.5g / 18%
12 5.3g / 12%
70 30.3g / 70%

The energy content breakdown shows the amount of the macronutrients (i.e. carbohydrate, protein and fat) contained in one serving of the recipe and their relative contribution (in %) to the total energy content of the serving.

What is a balanced menu?

A balanced menu provides a variety of food groups and key nutrients.

MyMenu IQ™ generates a nutritional score, considering the energy content and the nutrients in the menu, and their contribution towards achieving nutritional recommendations as based on a 2,000 kcal daily diet for an average adult.
 
MyMenu IQ™ guides you to select a balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

What does the MyMenu IQ™ score mean ?

Room for Balance Improvement (0 - 44)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

Great Balance (70 - 100)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

Good Balance (45 - 69)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

The MyMenu IQ™ score applies to the digital recipe as described on the site. Nutrition composition data for food ingredients and food products is based on Standard Food Composition Databases such as USDA SR28, BLS32 as well as food label data.

Nutritional Tips

Tip 1

Tip 2

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Ayam Pansuh Sarawak

(0)
75 Min
Mencabar

Bahan-bahan

4 hidangan

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 4 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan:

ingredient_quantity
recipe ingredient
5  slice
Dada Ayam
1 
Buluh Lemang
3  cm
Halia
2  cloves
Bawang Putih
3  cm
Lengkuas
2  Stalks
Serai
1  Stalk
Batang Tepus
10  sprigs
Daun Kesum
50  g
Pucuk ubi kayu, mentah
1  tbsp
MAGGI® CukupRasa™

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
.

Nilai pemakanan

Carbohydrates
5.33 g
Energy
178.87 kcal
Fats
3.6 g
Protein
30.32 g
Maklumat setiap hidangan

Langkah Penyediaan

75 Minit
  • Langkah 1

    30 Min
    Sebelum bahan-bahan disediakan, penuhkan buluh dengan air dan biarkan selama 30 minit hingga 1 jam untuk mencuci di bahagian dalam bagi membantu memudahkan air untuk meresap.
  • Langkah 2

    5 Min
    Kemudian, masukkan ayam dalam mangkuk bersama halia, bawang putih, lengkuas, serai, tepus, daun kesum, MAGGI® CukupRasa™ dan separuh daun ubi kayu.
  • Langkah 3

    5 Min
    Keluarkan air daripada buluh dan masukkan bahan-bahan tadi ke dalam buluh. Masak juadah ini di atas dapur api terbuka.
  • Langkah 4

    3 Min
    Lepas semua bahan tersebut telah dimasukkan, letakkan baki daun ubi kayu di atasnya.
  • Langkah 5

    2 Min
    Biarkan selama sekurang-kurangnya 30 minit untuk pastikan ayam masak sepenuhnya. Apabila air mulai membuak di atas permukaan, maka ayam pun telah masak.
  • Langkah 6

    30 Min
    Cabut daun ubi kayu daripada permukaan buluh dan tuangkan jusnya ke dalam mangkuk. Kemudian, belah buluh untuk mengeluarkan ayam. Susun di atas pinggan dengan sup.
Ayam Pansuh Sarawak

Langkah 1 daripada 6

: Hollowed Bamboo Stick

Sebelum bahan-bahan disediakan, penuhkan buluh dengan air dan biarkan selama 30 minit hingga 1 jam untuk mencuci di bahagian dalam bagi membantu memudahkan air untuk meresap.

Ayam Pansuh Sarawak

Langkah 2 daripada 6

: Halia, Lengkuas, Lemongrass, Garlic, Dada Ayam, Torch ginger flower (Bunga Kantan), Pucuk Ubi, MAGGI® CukupRasa™

Kemudian, masukkan ayam dalam mangkuk bersama halia, bawang putih, lengkuas, serai, tepus, daun kesum, MAGGI® CukupRasa™ dan separuh daun ubi kayu.

Ayam Pansuh Sarawak

Langkah 3 daripada 6

Keluarkan air daripada buluh dan masukkan bahan-bahan tadi ke dalam buluh. Masak juadah ini di atas dapur api terbuka.

Ayam Pansuh Sarawak

Langkah 4 daripada 6

Lepas semua bahan tersebut telah dimasukkan, letakkan baki daun ubi kayu di atasnya.

Ayam Pansuh Sarawak

Langkah 5 daripada 6

: Pucuk Ubi

Biarkan selama sekurang-kurangnya 30 minit untuk pastikan ayam masak sepenuhnya. Apabila air mulai membuak di atas permukaan, maka ayam pun telah masak.

Ayam Pansuh Sarawak

Langkah 6 daripada 6

Cabut daun ubi kayu daripada permukaan buluh dan tuangkan jusnya ke dalam mangkuk. Kemudian, belah buluh untuk mengeluarkan ayam. Susun di atas pinggan dengan sup.

Resipi dalam PDF

Share with friends

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini