Skip to Main Content
MAGGI® Malaysia
MAGGI® Malaysia
  • Resipi
  • Aktiviti
  • MAGGI®
  • Produk
  • MyMenu Plan
  • Cari
  • Log masuk
  • Tentang Kami
  • Dari Dapur Kami
  • Memupuk Generasi Muda
  • Idea Masakan 7 Hari MAGGI®
  • Masak-masak bersama Selebriti MAGGI®
  • Tips Dapur
Ayam Pansuh Sarawak
80 of 100
Seimbangkan hidangan anda
X
MyMenu IQ™
80 of 100
Seimbang
Hidangan anda seimbang

Seimbangkan hidangan anda

Hidangan sampingan
Tambah
Lihat Kombinasi Resipi
Nikmati hidangan anda!
Back

Ingin tahu lebih mengenai MyMenu IQ™?

Apakah maksud hidangan seimbang?

Hidangan seimbang terdiri daripada pelbagai kumpulan makanan dan nutrien penting.

MyMenu IQ™ memberikan skor nutrisi berdasarkan kandungan tenaga & nutrien dalam hidangan dan sumbangan dalam membantu mencapai saranan keperluan nutrisi harian dewasa 2000kcal/hari.

MyMenu IQ ™ membantu anda memilih menu seimbang pada skala dari 0 hingga 100, dengan fokus pada hidangan utama.

Apakah maksud skor MyMenu IQ™?
Tingkatkan keseimbangan hidangan anda (0 - 44)
Tingkatkan kesimbangan nutrisi menu ini untuk membantu anda mencapai saranan keperluan nutrien.
Sederhana (45 - 69)
Menu ini adalah seimbang dan membekalkan kepelbagaian dari segi kumpulan makanan dan nutrien penting.
Seimbang (70 - 100)
Menu ini adalah seimbang dan membekalkan kepelbagaian dari segi kumpulan makanan dan nutrien penting.
Skor MyMenu IQ™ merujuk kepada skor untuk resipi digital seperti terkandung di dalam laman web. Maklumat komposisi pemakanan untuk bahan-bahan adalah berdasarkan sumber dari pangkalan data komposisi makanan seperti USDA SR28, BLS32, Komposisi Makanan Malaysia, Komposisi Makanan Singapura dan juga label makanan.

Apakah maksud pecahan kandungan tenaga?

Protein
30.3g / 69%
Pecahan kandungan tenaga menunjukkan jumlah makronutrien (iaitu karbohidrat, protein dan lemak) yang terkandung dalam satu hidangan dan sumbangan relatifnya (dalam%) terhadap jumlah kandungan tenaga hidangan.
x
MyMenu IQ™

Ayam Pansuh Sarawak

+

Ayam Pansuh Sarawak

Kembali

Ayam Pansuh Sarawak

(1)
75Min
Mencabar
Tambah ke Pelan Menu Saya

Anda perlukan akaun untuk terusakn

Sila login atau daftar akaun

Mahu cuba sesuatu baharu? Cubalah keenakan juadah ayam pansuh tradisi Gawai Dayak ini di rumah! Senang sahaja nak buat. Jom kita lihat.

Pastikan anda dapatkan buluh yang sesuai! Pertama sekali, penuhkan buluh itu dengan air dan biarkannya di dalam sekurang-kurangnya selama setengah jam. Ini untuk pastikan bahagian dalam buluh itu senang untuk air diresap. Sementara itu, sediakan bahan-bahan iaitu ayam, halia, bawang putih, lengkuas, serai, tepus, daun kesum, MAGGI CukupRasa dan separuh daun ubi kayu.

Setelah buluh tadi dibersihkan, keluarkan air daripada buluh dan masukkan bahan-bahan daripada mangkuk ke dalam buluh. Tutupkan buluh dengan daub ubi kayu supaya ayam pansuh di dalam senang dimasak. Letakkan buluh untuk di masak di atas api terbuka selama 30 minit. Bila air dah mula membuak, maksudnya ayam pansuh anda telah pun masak!

Sediakan mangkuk dan cabutkan daun ubi kayu di atas buluh. Tuangkan ayam pansuh dari dalam buluh ke dalam mangkuk. Dah pun siap! Memang semudah itu.

Mahu cuba lagi juadah-juadah lain ala Malaysia Timur? Gunakan koleksi resepi-resepi daripada MAGGI seperti Mi MAGGI Goreng Asam Laksa Tepus Sarawak dan Mi MAGGI Goreng Ayam Tuhau Sabah untuk memuaskan selera anda sekarang!

Bahan-bahan

4 hidangan

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 4 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan:

ingredient_quantity
recipe ingredient
5  keping
Dada Ayam
1 
Buluh Lemang
3  cm
Halia
2  ulas
Bawang Putih
3  cm
Lengkuas
2  tangkai
Serai
1  tangkai
Batang Tepus
10  tangkai
Daun Kesum
50  g
Pucuk ubi kayu, mentah
1  sudu besar
MAGGI® CukupRasa™
Salinan

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
.

Nilai pemakanan

Tenaga
178.87 kcal
Protein
30.32 g
Karbohidrat
5.33 g
Lemak
3.6 g
Maklumat setiap hidangan

Langkah Penyediaan

75 Minit
  • Langkah 1

    30 Min
    Sebelum bahan-bahan disediakan, penuhkan buluh dengan air dan biarkan selama 30 minit hingga 1 jam untuk mencuci di bahagian dalam bagi membantu memudahkan air untuk meresap.
  • Langkah 2

    5 Min
    Kemudian, masukkan ayam dalam mangkuk bersama halia, bawang putih, lengkuas, serai, tepus, daun kesum, MAGGI® CukupRasa™ dan separuh daun ubi kayu.
  • Langkah 3

    5 Min
    Keluarkan air daripada buluh dan masukkan bahan-bahan tadi ke dalam buluh. Masak juadah ini di atas dapur api terbuka.
  • Langkah 4

    3 Min
    Lepas semua bahan tersebut telah dimasukkan, letakkan baki daun ubi kayu di atasnya.
  • Langkah 5

    2 Min
    Biarkan selama sekurang-kurangnya 30 minit untuk pastikan ayam masak sepenuhnya. Apabila air mulai membuak di atas permukaan, maka ayam pun telah masak.
  • Langkah 6

    30 Min
    Cabut daun ubi kayu daripada permukaan buluh dan tuangkan jusnya ke dalam mangkuk. Kemudian, belah buluh untuk mengeluarkan ayam. Susun di atas pinggan dengan sup.
Ayam Pansuh Sarawak

Langkah 1 daripada 6

: Buluh Lemang

Sebelum bahan-bahan disediakan, penuhkan buluh dengan air dan biarkan selama 30 minit hingga 1 jam untuk mencuci di bahagian dalam bagi membantu memudahkan air untuk meresap.

Ayam Pansuh Sarawak

Langkah 2 daripada 6

: Halia, Lengkuas, Serai, Bawang Putih, Dada Ayam, Batang Tepus, Pucuk ubi kayu, mentah, MAGGI® CukupRasa™

Kemudian, masukkan ayam dalam mangkuk bersama halia, bawang putih, lengkuas, serai, tepus, daun kesum, MAGGI® CukupRasa™ dan separuh daun ubi kayu.

Ayam Pansuh Sarawak

Langkah 3 daripada 6

Keluarkan air daripada buluh dan masukkan bahan-bahan tadi ke dalam buluh. Masak juadah ini di atas dapur api terbuka.

Ayam Pansuh Sarawak

Langkah 4 daripada 6

Lepas semua bahan tersebut telah dimasukkan, letakkan baki daun ubi kayu di atasnya.

Ayam Pansuh Sarawak

Langkah 5 daripada 6

: Pucuk ubi kayu, mentah

Biarkan selama sekurang-kurangnya 30 minit untuk pastikan ayam masak sepenuhnya. Apabila air mulai membuak di atas permukaan, maka ayam pun telah masak.

Ayam Pansuh Sarawak

Langkah 6 daripada 6

Cabut daun ubi kayu daripada permukaan buluh dan tuangkan jusnya ke dalam mangkuk. Kemudian, belah buluh untuk mengeluarkan ayam. Susun di atas pinggan dengan sup.

Resipi dalam PDF

Share with friends

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini

Thank you for your rating!

Kami menantikan ulasan anda!

Anda sudah menilai resipi / produk ini

Klik pada bilangan bintang yang ingin anda berikan: semakin tinggi bilangannya, semakin baik penilaiannya.

Hantar

Komen 0

Please enter proper keywords 0/4000
Sila masukkan nama pengguna yang sah. Pastikan mengandungi 3-15 aksara. Aksara A hingga Z dan 0 hingga 9 dibenarkan.
Nama pengguna
Batal
Muat turun
Komen

Ketahui lebih lanjut

  • Asia
  • Bebas Babi
  • Chicken
  • Dengan daging
  • Egg-Free
  • Hidangan bersama keluarga
  • Hidangan utama
  • Keluarga
  • Kurang daripada 300 kcal
  • Makan malam
  • Nuts / Peanuts-Free
  • Pembuka selera
  • Sambutan
  • Slow cooked
  • Tempatan
  • Treenut-Free

Untuk resipi yang lebih menarik

  • Resipi Lontong Goreng Pembuka Selera

    Resipi Lontong Goreng Pembuka Selera

    25 Min Mudah
  • Mi MAGGI Kerabu Tom Yam

    Mi MAGGI Kerabu Tom Yam

    15 Min Mudah
  • Nasi Goreng Nenas

    Nasi Goreng Nenas

    27 Min Mudah
  • Masak Lemak Pucuk Ubi

    Masak Lemak Pucuk Ubi

    35 Min Sederhana

  • Facebook
  • Youtube
  • Instagram
  • Hubungi kami
  • Privacy Policy
  • Terma dan syarat
  • MS
  • EN