Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ayam Pansuh Sarawak

0
76Min
Mencabar
Cubalah keenakan juadah tradisi Gawai Dayak ini di rumah!

Bahan-bahan

-
4 hidangan
+

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 4 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan: Di sini

500 g
Dada Ayam
1 
Buluh Lemang
3 cm
Halia
2 ulas
Bawang Putih
3 cm
Lengkuas
2 tangkai
Serai
1 tangkai
Batang Tepus
20 g
Daun Kesum
50 g
Pucuk ubi kayu, mentah
12 g
MAGGI® CukupRasa™

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
Bahan kini terdapat di papan keratan anda
.

Nilai pemakanan

Tenaga
168.24 kcal
Karbohidrat
2.83 g
Protein
29.96 g
Lemak
3.55 g
Maklumat setiap hidangan
Jom Masak

Langkah Penyediaan

76 Minit
Langkah 1
30 Min
Sebelum bahan-bahan disediakan, penuhkan buluh dengan air, biarkan selama 30 minit hingga 1 jam untuk mencuci di bahagian dalam dan membantu untuk memudahkan air untuk meresap.
Langkah 2
5 Min
Kemudian, masukkan ayam dalam mangkuk bersama halia, bawang putih, lengkuas, serai, tepus, daun kesum, MAGGI® CukupRasa™ dan separuh daun ubi kayu.
Langkah 3
5 Min
Juadah ini perlu dimasak di atas dapur api terbuka.
Langkah 4
3 Min
Keluarkan air daripada buluh dan masukkan bahan-bahan tadi ke dalam buluh.
Langkah 5
2 Min
Lepas semua bahan tersebut telah dimasukkan, letakkan baki daun ubi kayu di atasnya.
Langkah 6
30 Min
Biarkan selama sekurang-kurangnya 30 minit untuk pastikan ayam masak sepenuhnya. Apabila air mulai membuak di atas permukaan, maka ayam pun telah masak.
Langkah 7
1 Min
Cabut daun ubi kayu daripada permukaan buluh dan tuangkan jusnya ke dalam mangkuk. Kemudian, belah bulu untuk mengeluarkan ayam. Susun di atas pinggan dengan sup.
Ayam Pansuh Sarawak

Langkah 1 daripada 7

: Buluh Lemang

Sebelum bahan-bahan disediakan, penuhkan buluh dengan air, biarkan selama 30 minit hingga 1 jam untuk mencuci di bahagian dalam dan membantu untuk memudahkan air untuk meresap.

Ayam Pansuh Sarawak

Langkah 2 daripada 7

: Dada Ayam, Halia, Bawang Putih, Lengkuas, Serai, Batang Tepus, Pucuk ubi kayu, mentah, MAGGI® CukupRasa™

Kemudian, masukkan ayam dalam mangkuk bersama halia, bawang putih, lengkuas, serai, tepus, daun kesum, MAGGI® CukupRasa™ dan separuh daun ubi kayu.

Ayam Pansuh Sarawak

Langkah 3 daripada 7

Juadah ini perlu dimasak di atas dapur api terbuka.

Ayam Pansuh Sarawak

Langkah 4 daripada 7

Keluarkan air daripada buluh dan masukkan bahan-bahan tadi ke dalam buluh.

Ayam Pansuh Sarawak

Langkah 5 daripada 7

: Pucuk ubi kayu, mentah

Lepas semua bahan tersebut telah dimasukkan, letakkan baki daun ubi kayu di atasnya.

Ayam Pansuh Sarawak

Langkah 6 daripada 7

Biarkan selama sekurang-kurangnya 30 minit untuk pastikan ayam masak sepenuhnya. Apabila air mulai membuak di atas permukaan, maka ayam pun telah masak.

Ayam Pansuh Sarawak

Langkah 7 daripada 7

Cabut daun ubi kayu daripada permukaan buluh dan tuangkan jusnya ke dalam mangkuk. Kemudian, belah bulu untuk mengeluarkan ayam. Susun di atas pinggan dengan sup.

Resipi dalam PDF
Muat turun
Share with friends

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini

Thank you for your rating!
Kami menantikan ulasan anda!

Anda sudah menilai resipi / produk ini

Klik pada bilangan bintang yang ingin anda berikan: semakin tinggi bilangannya, semakin baik penilaiannya.

Hantar
Asset 10

Komen 0

0/4000
Sila masukkan nama pengguna yang sah. Pastikan mengandungi 3-15 aksara. Aksara A hingga Z dan 0 hingga 9 dibenarkan.
Nama pengguna