Something went wrong!!!
Mencabar
75 Min
Mahu cuba sesuatu baharu? Cubalah keenakan juadah ayam pansuh tradisi Gawai Dayak ini di rumah! Senang sahaja nak buat. Jom kita lihat. Pastikan anda dapatkan buluh yang sesuai! Pertama sekali, penuhkan buluh itu dengan air dan biarkannya di dalam sekurang-kurangnya selama setengah jam. Ini untuk pastikan bahagian dalam buluh itu senang untuk air diresap. Sementara itu, sediakan bahan-bahan iaitu ayam, halia, bawang putih, lengkuas, serai, tepus, daun kesum, MAGGI CukupRasa dan separuh daun ubi kayu. Setelah buluh tadi dibersihkan, keluarkan air daripada buluh dan masukkan bahan-bahan daripada mangkuk ke dalam buluh. Tutupkan buluh dengan daub ubi kayu supaya ayam pansuh di dalam senang dimasak. Letakkan buluh untuk di masak di atas api terbuka selama 30 minit. Bila air dah mula membuak, maksudnya ayam pansuh anda telah pun masak! Sediakan mangkuk dan cabutkan daun ubi kayu di atas buluh. Tuangkan ayam pansuh dari dalam buluh ke dalam mangkuk. Dah pun siap! Memang semudah itu. Mahu cuba lagi juadah-juadah lain ala Malaysia Timur? Gunakan koleksi resepi-resepi daripada MAGGI seperti Mi MAGGI Goreng Asam Laksa Tepus Sarawak dan Mi MAGGI Goreng Ayam Tuhau Sabah untuk memuaskan selera anda sekarang!
Read more
Read Less
Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 4 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan: Di sini
5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.
Nutrition Table Footer
75 min
30 min
5 min
3 min
2 min
Pause
Play
Restart Timer
Buluh Lemang
0
Halia
Lengkuas
Serai
Bawang Putih
Dada Ayam
Batang Tepus
Pucuk ubi kayu, mentah
MAGGI® CukupRasa™