Tahukan anda bahawa masakan ayam lemon merupakan satu hidangan yang sangat mudah dan pantas untuk disediakan? Ia juga dihidangkan di beberapa negara di seluruh dunia dengan variasi istimewa tersendiri. Contohnya di Sepanyol, mustard Dijon ditambah kedalam masakannya. Tapi jangan risau, resepi ayam lemon daripada kami memang mudah untuk dimasak. Jom cuba!
Pertama sekali, potongkan dada ayam dalam saiz kecil yang senang dimakan dan gaulkan dengan 1 sudu kecil
MAGGI CukupRasa di dalam mangkuk yang sesuai. Untuk adunan yang rangupnya pula, campurkan tepung gandum dan tepung jagung di dalam mangkuk manakala pecahkan1 biji telur ke dalam mangkuk yang berasingan.
Panaskan minyak jagung. Kemudian, celupkan potongan ayam tadi ke dalam tepung kemudian telur. Celupkan ayam sekali lagi ke dalam campuran tepung dan gorengkan dalam minyak sehingga kuning keemasan. Ulang langkah ini sehingga selesai.
Seterusnya, panaskan kuali dan tuangkan minyak. Tumiskan bawang putih sehingga wangi. Masukkan just lemon, gula, air, kicap cair, dan MAGGI CukupRasa. Gaulkan dan biar reneh selama 1 minit. Masukkan gorengan ayam rangup ke dalam dan gaul sehingga rata. Masukkan tepung jagung untuk pekatkan sos ayam lemon ini.
Hidangan ayam lemon masam dan manis sedap siap dimasak! Sangan lazat dihidangkan dan dienjoy panas-panas begitu sahaja atau dengan nasi. Mahu cuba resepi-resepi seperi ayam lemon daripada MAGGI ini yang lain? Dapatkan resepi-resepi masakan
Ayam Goreng Mamak,
MAGGI Sup Ayam Cepat-Cepat, atau
Ayam Goreng Kunyit di sini!
Komen 1