Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
MyMenu IQ™
X
Balance your meal
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
What does it mean?
Good Balance
What does it mean?
Now enjoy your meal!
Back
Your Selection (1)
Sup Kacang Hitam
Sup Kacang Hitam
45 min
Mudah
Add recipe
Back
20 6.6g / 20%
57 41.9g / 57%
23 16.7g / 23%

The energy content breakdown shows the amount of the macronutrients (i.e. carbohydrate, protein and fat) contained in one serving of the recipe and their relative contribution (in %) to the total energy content of the serving.

What is a balanced menu?

A balanced menu provides a variety of food groups and key nutrients.

MyMenu IQ™ generates a nutritional score, considering the energy content and the nutrients in the menu, and their contribution towards achieving nutritional recommendations as based on a 2,000 kcal daily diet for an average adult.
 
MyMenu IQ™ guides you to select a balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

What does the MyMenu IQ™ score mean ?

Room for Balance Improvement (0 - 44)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

Great Balance (70 - 100)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

Good Balance (45 - 69)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

The MyMenu IQ™ score applies to the digital recipe as described on the site. Nutrition composition data for food ingredients and food products is based on Standard Food Composition Databases such as USDA SR28, BLS32 as well as food label data.

Nutritional Tips
  • Tip 1

  • Tip 2

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Sup Kacang Hitam

(0)
45 Min
Mudah

Bahan-bahan

6 hidangan

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 6 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan:

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  tbsp
Minyak Zaitun
2  Stalks
Saderi
2 
Bawang Merah
2  cloves
Bawang Putih
1 
Lobak Merah
1  tsp
Thyme Kering
2  keping
Daun Salam
1 
Cili
1 
Lada Benggala Merah
1 
Lada Benggala Hijau
300  g
Kacang Hitam (tin)
400  ml
Air
1  kiub
Kiub Pati Ayam MAGGI®
2  tangkai
Akar Ketumbar
4 
Telur
1  tangkai
Daun Ketumbar
2 
Cili Padi
2 
Tomato
1 
Jus Limau Nipis

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
.

Nilai pemakanan

Carbohydrates
41.94 g
Energy
286.28 kcal
Fats
6.65 g
Protein
16.75 g
Maklumat setiap hidangan

Langkah Penyediaan

45 Minit
  • Langkah 1

    3 Min
    Tumis saderi, bawang merah, bawang putih, lobak merah sehingga wangi di dalam periuk.
  • Langkah 2

    2 Min
    Masukkan thyme, daun bay, cili dan lada benggala. Kacau sehingga masak. Kemudian masukkan kacang hitam dan kacau seketika.
  • Langkah 3

    30 Min
    Tuangkan air dan Kiub Pati Ayam MAGGI dan perlahankan api. Reneh selama 30 minit atau apabila sudah pekat.
  • Langkah 4

    5 Min
    Pecahkan telur ke dalam sup dan perlahankan api. Biarkan telur masak selama 5 minit.
  • Langkah 5

    4 Min
    Kemudian, sediakan salsa dengan memasukkan daun ketumbar, cili padi, tomato dan jus limau nipis di dalam mangkuk kecil. Kacau sehingga sebati.
  • Langkah 6

    1 Min
    Hidangkan sup dengan salsa dan roti panas.
Sup Kacang Hitam

Langkah 1 daripada 6

: Olive Oil, Celery, Bawang Besar, Garlic, Lobak Merah

Tumis saderi, bawang merah, bawang putih, lobak merah sehingga wangi di dalam periuk.

Sup Kacang Hitam

Langkah 2 daripada 6

: Thyme, Bay Leaf, Green Chili, Kacang Hitam (tin), Bell Pepper, Lada Benggala Hijau

Masukkan thyme, daun bay, cili dan lada benggala. Kacau sehingga masak. Kemudian masukkan kacang hitam dan kacau seketika.

Sup Kacang Hitam

Langkah 3 daripada 6

: Air, MAGGI® Chicken Stock Cube

Tuangkan air dan Kiub Pati Ayam MAGGI dan perlahankan api. Reneh selama 30 minit atau apabila sudah pekat.

Sup Kacang Hitam

Langkah 4 daripada 6

: Telur

Pecahkan telur ke dalam sup dan perlahankan api. Biarkan telur masak selama 5 minit.

Sup Kacang Hitam

Langkah 5 daripada 6

: Tomato, Daun Ketumbar, Jus Limau Nipis, Cili Padi, Daun Ketumbar, Telur

Kemudian, sediakan salsa dengan memasukkan daun ketumbar, cili padi, tomato dan jus limau nipis di dalam mangkuk kecil. Kacau sehingga sebati.

Sup Kacang Hitam

Langkah 6 daripada 6

Hidangkan sup dengan salsa dan roti panas.

Resipi dalam PDF

Share with friends

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini