Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ayam Goreng Nyonya Melaka

0
21Min
Mudah
Inilah hidangan yang membuatkan keluarga inginkannya lagi dan lagi…

Bahan-bahan

-
8 hidangan
+

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 8 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan: Di sini

500 g
Dada Ayam
100 g
Minyak
3 sudu besar
Sos Tiram MAGGI®
1 sudu besar
Stok Ayam Pekat MAGGI®
2 sudu besar
Madu
1 sudu besar
Minyak Bijian
1 sudu besar
Kicap Cair
5 batang
Serai
3 ulas
Bawang Putih
20 g
Halia
3 
Bawang Merah
1 batang
Daun Kari
1 sudu besar
Serbuk Cili
2 sudu kecil
Serbuk Jintan Putih
1.5 sudu besar
Serbuk Ketumbar
0.5 sudu kecil
Serbuk Jintan Manis

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
Bahan kini terdapat di papan keratan anda
.

Nilai pemakanan

Tenaga
124.55 kcal
Karbohidrat
8.58 g
Protein
15.42 g
Lemak
3.28 g
Maklumat setiap hidangan
Jom Masak

Langkah Penyediaan

21 Minit
Langkah 1
3 Min
Malam sebelum memasak, kisarkan serai, bawang putih, halia, bawang merah, serbuk kari, serbuk cili, serbuk jintan putih, serbuk ketumbar dan serbuk jintan manis.
Langkah 2
2 Min
Kemudian, perap ayam dengan bahan yang telah dikisar serta Sos Tiram MAGGI®, Stok Ayam Pekat MAGGI®, madu, minyak bijan dan kicap cair. Biarkan perapan semalaman.
Langkah 3
15 Min
Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng ayam yang telah diperap sehingga warnanya perang keemasan.
Langkah 4
1 Min
Hidangkan panas-panas, pasti terliur seisi keluarga dibuatnya!
Ayam Goreng Nyonya Melaka

Langkah 1 daripada 4

: Serai, Halia, Bawang Merah, Daun Kari, Serbuk Cili, Serbuk Jintan Putih, Serbuk Ketumbar, Serbuk Jintan Manis

Malam sebelum memasak, kisarkan serai, bawang putih, halia, bawang merah, serbuk kari, serbuk cili, serbuk jintan putih, serbuk ketumbar dan serbuk jintan manis.

Ayam Goreng Nyonya Melaka

Langkah 2 daripada 4

: Dada Ayam, Sos Tiram MAGGI®, Madu, Minyak Bijian, Kicap Cair

Kemudian, perap ayam dengan bahan yang telah dikisar serta Sos Tiram MAGGI®, Stok Ayam Pekat MAGGI®, madu, minyak bijan dan kicap cair. Biarkan perapan semalaman.

Ayam Goreng Nyonya Melaka

Langkah 3 daripada 4

: Minyak

Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng ayam yang telah diperap sehingga warnanya perang keemasan.

Ayam Goreng Nyonya Melaka

Langkah 4 daripada 4

Hidangkan panas-panas, pasti terliur seisi keluarga dibuatnya!

Resipi dalam PDF
Muat turun
Share with friends

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini

Thank you for your rating!
Kami menantikan ulasan anda!

Anda sudah menilai resipi / produk ini

Klik pada bilangan bintang yang ingin anda berikan: semakin tinggi bilangannya, semakin baik penilaiannya.

Hantar
Asset 10

Komen 0

0/4000
Sila masukkan nama pengguna yang sah. Pastikan mengandungi 3-15 aksara. Aksara A hingga Z dan 0 hingga 9 dibenarkan.
Nama pengguna