Ayam Lada Hitam Mudah
91Min
Sederhana
Hangatkan masakan malam anda dengan lauk yang ringkas tapi menaikkan selera.
.
Nilai pemakanan
Tenaga
239.18 kcal
Karbohidrat
5.03 g
Protein
8.68 g
Lemak
20.6 g
Maklumat setiap hidangan
Langkah Penyediaan
91 Minit
Langkah 1
5 Min
Buangkan tulang ayam dan ketuk ayam menggunakan pengetuk daging. Cuci ayam dengan berhati-hati dan jangan buang kulitnya.
Langkah 2
60 Min
Dalam mangkuk, masukkan Sos Tiram MAGGI® dan perap ayam selama 1 jam.
Langkah 3
1 Min
Bila ayam telah diperap, panaskan kuali non-stick
Langkah 4
15 Min
Dalam kuali yang dalam, masukkan minyak dan goreng ayam dalam suhu sederhana selama 15 minit atau tunggu hingga ia bertukar menjadi perang. Ia bergantung kepada saiz paha ayam.
Langkah 5
1 Min
Bila ayam telah masak, letakkan ayam ke tepi.
Langkah 6
3 Min
Teruskan dengan menumis bawang besar dan bawang putih dalam lebihan minyak tadi sehingga naik bau.
Langkah 7
2 Min
Kemudian, masukkan MAGGI® Hari-Hari Favourites Black Pepper Mix dengan 4 sudu besar air.
Langkah 8
2 Min
Bila sos telah mendidih dan memekat, masukkan ayam ke dalam kuah dan biar ia masak.
Langkah 9
1 Min
Bila sos telah menyaluti ayam, hidangkan ke dalam pinggan dan tuangkan baki sos ke atasnya.
Langkah 10
1 Min
Hidangan ayam yang sungguh lazat ini boleh dimakan bersama nasi, spageti, salad, kentang putar atau kentang goreng.
Komen 0