Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
MyMenu IQ™
X
Balance your meal
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
What does it mean?
Good Balance
What does it mean?
Now enjoy your meal!
Back
Your Selection (1)
Wonderful Wantan MAGGI® Mee
Wanton Mi MAGGI
133 min
Sederhana
Add recipe
Back
42 15.4g / 42%
48 39.8g / 48%
10 8.7g / 10%

The energy content breakdown shows the amount of the macronutrients (i.e. carbohydrate, protein and fat) contained in one serving of the recipe and their relative contribution (in %) to the total energy content of the serving.

What is a balanced menu?

A balanced menu provides a variety of food groups and key nutrients.

MyMenu IQ™ generates a nutritional score, considering the energy content and the nutrients in the menu, and their contribution towards achieving nutritional recommendations as based on a 2,000 kcal daily diet for an average adult.
 
MyMenu IQ™ guides you to select a balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

What does the MyMenu IQ™ score mean ?

Room for Balance Improvement (0 - 44)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

Great Balance (70 - 100)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

Good Balance (45 - 69)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

The MyMenu IQ™ score applies to the digital recipe as described on the site. Nutrition composition data for food ingredients and food products is based on Standard Food Composition Databases such as USDA SR28, BLS32 as well as food label data.

Nutritional Tips
  • Selamat Mengetahui
Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Wanton Mi MAGGI

(0)
133 Min
Sederhana

Bahan-bahan

8 hidangan

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 8 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan:

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  packets
Mi MAGGI® Big Ayam
300  g
Sawi
1  tsp
Minyak Masak
2.5  L
Air
300  g
MAGGI BBQ Ayam Filet Madu
6 
Cili Hijau
1  cup
Cuka
1  tsp
MAGGI® CukupRasa™
2  tbsp
Gula
600  ml
Air
20  pcs
Kulit Wonton
100  g
Udang Segar
2  sprigs
Daun Bawang
1  tbsp
Sos Tiram MAGGI®
1  tsp
MAGGI® CukupRasa™
0.5  tsp
Minyak Bijan
1  tsp
Tepung Jagung
1.5  L
Air
2  tbsp
Kicap cair
2  tbsp
Sos Tiram MAGGI®
1  tbsp
Thick Soya Sauce
4  tbsp
Minyak Bawang Merah
1  tsp
Minyak Bijan

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
.

Nilai pemakanan

Carbohydrates
39.83 g
Energy
330.11 kcal
Fats
15.46 g
Protein
8.7 g
Maklumat setiap hidangan

Langkah Penyediaan

133 Minit
  • Acar Cili Hijau

    3 Min
    Dalam mangkuk, masukkan cuka, MAGGI® CukupRasa ™ dan gula. Campur sehingga sebati.
  • Langkah 2

    2 Min
    Dalam mangkuk yang berasingan, masukkan cili yang dihiris dan tuangkan ke atas air mendidih. Biarkan selama 30 saat dan toskan dan buang airnya.
  • Langkah 3

    5 Min
    Seterusnya, tuangkan cuka ke atas cili dan ketepikan selama beberapa jam sehingga cili berubah warna hijau zaitun. Sekarang cili sudah siap, ia boleh disimpan di dalam balang kaca di dalam peti sejuk sehingga 2 minggu.
  • Wonton Udang dan Sup

    60 Min
    Kemudian, dalam mangkuk saiz sederhana, masukkan udang dengan daun bawang, MAGGI® Oyster Sauce, MAGGI® CukupRasa ™, minyak bijan dan tepung jagung bersama-sama. Biarkan perap selama 1-2 jam di dalam peti sejuk.
  • Langkah 5

    30 Min
    Dengan menggunakan satu sudu kecil, ambil sudu yang penuh dengan campuran udang dan letakkan di tengah setiap kulit wonton. Kemudian, lembapkan sedikit bahagian tepi kulit dengan air. Seterusnya, perlahan-lahan lipat dan tutup kulit wonton. Ulangi proses dengan kulit wonton yang lain. Semasa wonton sedang disiapkan, letakkan di atas pinggan yang mempunyai sedikit tepung untuk mengelakkannya melekat.
  • Langkah 6

    10 Min
    Apabila wonton selesai, masak 1 liter air mendidih dalam periuk. Masukkan wonton dan biarkan mendidih sehingga wonton terapung ke permukaan.
  • Langkah 7

    1 Min
    Toskan dan bahagikan wonton ke dalam 4 mangkuk individu.
  • Langkah 8

    4 Min
    Dalam air mendidih yang sama, tambahkan satu sendok teh minyak masak dan tumiskan choy sum - batangnya terlebih dahulu kemudian diikuti dengan daun. Keluarkan, toskan dan ketepikan.
  • Langkah 9

    5 Min
    Sekarang masanya untuk menyediakan sup. Rebus 1½ liter air di dalam periuk. Apabila air mendidih, masukkan perasa Mi MAGGI® BIG Ayam.
  • Langkah 10

    1 Min
    Apabila sudah siap, padamkan api dan tuangkan sup ke dalam mangkuk dengan wonton yang telah disediakan sebelumnya. Hiaskan dengan daun bawang.
  • Sos

    5 Min
    Untuk sos, campurkan kicap cair, Sos tiram MAGGI®, kicap pekat, minyak bawang merah goreng, minyak bijan dan ½ cawan sup dari sup wonton udang bersama-sama.
  • Mee

    5 Min
    Masukkan 4 paket Mi MAGGI® BIG Ayam dalam air mendidih panas selama 2 minit. Toskan mee dan bahagikannya ke dalam 4 pinggan yang berasingan. Kemudian, toskan dalam 2-3 sudu besar campuran sos hingga sebati.
  • Langkah 13

    1 Min
    Akhir sekali, susunkan choy sum r dan potongan daging MAGGI® BBQ Ayam Filet Madu pada mi.
  • Langkah 14

    1 Min
    Hidangkan mi dengan mangkuk sup wonton udang dan acar cili hijau di sebelah dan hidangkan.
Wanton Mi MAGGI

Acar Cili Hijau daripada 14

: Cuka, MAGGI® CukupRasa™, Gula

Dalam mangkuk, masukkan cuka, MAGGI® CukupRasa ™ dan gula. Campur sehingga sebati.

Wanton Mi MAGGI

Langkah 2 daripada 14

: Cili Hijau, Air

Dalam mangkuk yang berasingan, masukkan cili yang dihiris dan tuangkan ke atas air mendidih. Biarkan selama 30 saat dan toskan dan buang airnya.

Wanton Mi MAGGI

Langkah 3 daripada 14

: Cuka, MAGGI® CukupRasa™, Gula

Seterusnya, tuangkan cuka ke atas cili dan ketepikan selama beberapa jam sehingga cili berubah warna hijau zaitun. Sekarang cili sudah siap, ia boleh disimpan di dalam balang kaca di dalam peti sejuk sehingga 2 minggu.

Wanton Mi MAGGI

Wonton Udang dan Sup daripada 14

: Sos Tiram MAGGI®, Minyak Bijan, Tepung Jagung, Daun Bawang, Udang Kecil, MAGGI® CukupRasa™

Kemudian, dalam mangkuk saiz sederhana, masukkan udang dengan daun bawang, MAGGI® Oyster Sauce, MAGGI® CukupRasa ™, minyak bijan dan tepung jagung bersama-sama. Biarkan perap selama 1-2 jam di dalam peti sejuk.

Wanton Mi MAGGI

Langkah 5 daripada 14

: Kulit Wonton, Daun Bawang, MAGGI® CukupRasa™, Sos Tiram MAGGI®, Udang Kecil, Minyak Bijan, Tepung Jagung

Dengan menggunakan satu sudu kecil, ambil sudu yang penuh dengan campuran udang dan letakkan di tengah setiap kulit wonton. Kemudian, lembapkan sedikit bahagian tepi kulit dengan air. Seterusnya, perlahan-lahan lipat dan tutup kulit wonton. Ulangi proses dengan kulit wonton yang lain. Semasa wonton sedang disiapkan, letakkan di atas pinggan yang mempunyai sedikit tepung untuk mengelakkannya melekat.

Wanton Mi MAGGI

Langkah 6 daripada 14

Apabila wonton selesai, masak 1 liter air mendidih dalam periuk. Masukkan wonton dan biarkan mendidih sehingga wonton terapung ke permukaan.

Wanton Mi MAGGI

Langkah 7 daripada 14

Toskan dan bahagikan wonton ke dalam 4 mangkuk individu.

Wanton Mi MAGGI

Langkah 8 daripada 14

: Minyak Jagung, Mustard Greens (Sawi)

Dalam air mendidih yang sama, tambahkan satu sendok teh minyak masak dan tumiskan choy sum - batangnya terlebih dahulu kemudian diikuti dengan daun. Keluarkan, toskan dan ketepikan.

Wanton Mi MAGGI

Langkah 9 daripada 14

: Air, Mi MAGGI® Big Ayam

Sekarang masanya untuk menyediakan sup. Rebus 1½ liter air di dalam periuk. Apabila air mendidih, masukkan perasa Mi MAGGI® BIG Ayam.

Wanton Mi MAGGI

Langkah 10 daripada 14

Apabila sudah siap, padamkan api dan tuangkan sup ke dalam mangkuk dengan wonton yang telah disediakan sebelumnya. Hiaskan dengan daun bawang.

Wanton Mi MAGGI

Sos daripada 14

Untuk sos, campurkan kicap cair, Sos tiram MAGGI®, kicap pekat, minyak bawang merah goreng, minyak bijan dan ½ cawan sup dari sup wonton udang bersama-sama.

Wanton Mi MAGGI

Mee daripada 14

: Mi MAGGI® Big Ayam

Masukkan 4 paket Mi MAGGI® BIG Ayam dalam air mendidih panas selama 2 minit. Toskan mee dan bahagikannya ke dalam 4 pinggan yang berasingan. Kemudian, toskan dalam 2-3 sudu besar campuran sos hingga sebati.

Wanton Mi MAGGI

Langkah 13 daripada 14

: Minyak Jagung, Dada Ayam

Akhir sekali, susunkan choy sum r dan potongan daging MAGGI® BBQ Ayam Filet Madu pada mi.

Wanton Mi MAGGI

Langkah 14 daripada 14

Hidangkan mi dengan mangkuk sup wonton udang dan acar cili hijau di sebelah dan hidangkan.

Resipi dalam PDF

Share with friends

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini