Hidangan seimbang terdiri daripada pelbagai kumpulan makanan dan nutrien penting.
MyMenu IQ™ memberikan skor nutrisi berdasarkan kandungan tenaga & nutrien dalam hidangan dan sumbangan dalam membantu mencapai saranan keperluan nutrisi harian dewasa 2000kcal/hari.
MyMenu IQ ™ membantu anda memilih menu seimbang pada skala dari 0 hingga 100, dengan fokus pada hidangan utama.
Apakah maksud skor MyMenu IQ™?
Tingkatkan keseimbangan hidangan anda
(0 - 44)
Tingkatkan kesimbangan nutrisi menu ini untuk membantu anda mencapai saranan keperluan nutrien.
Sederhana
(45 - 69)
Menu ini adalah seimbang dan membekalkan kepelbagaian dari segi kumpulan makanan dan nutrien penting.
Seimbang
(70 - 100)
Menu ini adalah seimbang dan membekalkan kepelbagaian dari segi kumpulan makanan dan nutrien penting.
Skor MyMenu IQ™ merujuk kepada skor untuk resipi digital seperti terkandung di dalam laman web. Maklumat komposisi pemakanan untuk bahan-bahan adalah berdasarkan sumber dari pangkalan data komposisi makanan seperti USDA SR28, BLS32, Komposisi Makanan Malaysia, Komposisi Makanan Singapura dan juga label makanan.
Pecahan kandungan tenaga menunjukkan jumlah makronutrien (iaitu karbohidrat, protein dan lemak) yang terkandung dalam satu hidangan dan sumbangan relatifnya (dalam%) terhadap jumlah kandungan tenaga hidangan.
Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 6 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan:
Di sini
Panaskan kuali, masukkan minyak dan tumiskan kayu manis, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga sehingga wangi.
Langkah 2
5 Min
Kisarkan bawang merah, bawang putih, kunyit, halia dan serai bersama air. Tumiskan bahan yang dikisar dan masukkan serbuk ketumbar, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih dan lada putih.
Gaulkan sebati.
Langkah 3
5 Min
Tumiskan sehingga pecah minyak dan wangi.
Langkah 4
10 Min
Masukkan dada ayam dan tumiskan sebentar. Tuangkan air dan reneh sehingga ayam empuk.
Langkah 5
5 Min
Masukkan Kiub Pati Ayam MAGGI® dan biar mendidih.
Langkah 6
5 Min
Setelah ayam masak, keluarkan dan biarkan ia sejuk sedikit.
Setelah sejuk carikkan dan asingkan untuk dihidang.
Langkah 1
daripada
6
:
Minyak Jagung, Kayu Manis, Bunga Lawang, Cengkih, Buah Pelaga
Panaskan kuali, masukkan minyak dan tumiskan kayu manis, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga sehingga wangi.
Kisarkan bawang merah, bawang putih, kunyit, halia dan serai bersama air. Tumiskan bahan yang dikisar dan masukkan serbuk ketumbar, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih dan lada putih.
Gaulkan sebati.
Langkah 3
daripada
6
Tumiskan sehingga pecah minyak dan wangi.
Langkah 4
daripada
6
:
Dada Ayam, Air, Kiub Pati Ayam MAGGI®
Masukkan dada ayam dan tumiskan sebentar. Tuangkan air dan reneh sehingga ayam empuk.
Langkah 5
daripada
6
Masukkan Kiub Pati Ayam MAGGI® dan biar mendidih.
Langkah 6
daripada
6
Setelah ayam masak, keluarkan dan biarkan ia sejuk sedikit.
Setelah sejuk carikkan dan asingkan untuk dihidang.
Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini
Thank you for your rating!
Kami menantikan ulasan anda!
Anda sudah menilai resipi / produk ini
Klik pada bilangan bintang yang ingin anda berikan: semakin tinggi bilangannya, semakin baik penilaiannya.
Komen 0