Sup Soto Ayam
32Min
Mudah
5 sudu besar
Minyak Jagung
2 batang
Kayu Manis
2
Bunga Lawang
3
Cengkih
3
Buah Pelaga
100 g
Bawang Merah
4 ulas
Bawang Putih
1 cm
Kunyit
2 cm
Halia
2 tangkai
Serai
100 ml
Air
2 sudu besar
Serbuk Ketumbar
1 sudu besar
Serbuk Jintan Manis
0.5 sudu besar
Serbuk Jintan Putih
2 sudu kecil
Lada Putih
400 g
Dada Ayam
1.5 L
Air
3
Kiub Pati Ayam MAGGI®
30 g
Daun Sup
2
Cili Merah
5 g
Bawang Goreng
6
Limau
200 g
Taugeh
.
Nilai pemakanan
Tenaga
211.79 kcal
Karbohidrat
9.98 g
Protein
18.18 g
Lemak
11.78 g
Maklumat setiap hidangan
Langkah Penyediaan
32 Minit
Langkah 1
2 Min
Panaskan kuali, masukkan minyak dan tumiskan kayu manis, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga sehingga wangi.
Langkah 2
5 Min
Kisarkan bawang merah, bawang putih, kunyit, halia dan serai bersama air. Tumiskan bahan yang dikisar dan masukkan serbuk ketumbar, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih dan lada putih.
Gaulkan sebati.
Langkah 3
5 Min
Tumiskan sehingga pecah minyak dan wangi.
Langkah 4
10 Min
Masukkan dada ayam dan tumiskan sebentar. Tuangkan air dan reneh sehingga ayam empuk.
Langkah 5
5 Min
Masukkan Kiub Pati Ayam MAGGI® dan biar mendidih.
Langkah 6
5 Min
Setelah ayam masak, keluarkan dan biarkan ia sejuk sedikit.
Setelah sejuk carikkan dan asingkan untuk dihidang.
Komen 0