Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
MyMenu IQ™
X
Balance your meal
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
What does it mean?
Great Balance
What does it mean?
Now enjoy your meal!
Back
Your Selection (1)
Sup Sichuan Pedas Masam
46 min
Sederhana
Add recipe
Back
25 5.2g / 25%
37 17.3g / 37%
38 17.6g / 38%

The energy content breakdown shows the amount of the macronutrients (i.e. carbohydrate, protein and fat) contained in one serving of the recipe and their relative contribution (in %) to the total energy content of the serving.

What is a balanced menu?

A balanced menu provides a variety of food groups and key nutrients.

MyMenu IQ™ generates a nutritional score, considering the energy content and the nutrients in the menu, and their contribution towards achieving nutritional recommendations as based on a 2,000 kcal daily diet for an average adult.
 
MyMenu IQ™ guides you to select a balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

What does the MyMenu IQ™ score mean ?

Room for Balance Improvement (0 - 44)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

Great Balance (70 - 100)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

Good Balance (45 - 69)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

The MyMenu IQ™ score applies to the digital recipe as described on the site. Nutrition composition data for food ingredients and food products is based on Standard Food Composition Databases such as USDA SR28, BLS32 as well as food label data.

Nutritional Tips
  • Tip 1

  • Tip 2

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Sup Sichuan Pedas Masam

(0)
46 Min
Sederhana

Bahan-bahan

10 hidangan

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 10 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan:

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  L
Air
3  keping
Halia
4  tbsp
Stok Ayam Pekat MAGGI®
500  g
Dada Ayam
50  g
Kulat Hitam
4 
Cendawan Shiitake
0.5 
Tauhu Pejal
50  g
Lobak Merah
1  tsp
Lada Hitam
4  tsp
Gula
1  tbsp
Minyak Bijan
0.25  cawan
Cuka Hitam
5  tbsp
Sos Tiram MAGGI®
1  tsp
Kicap Pekat
6  tbsp
Tepung Jagung
2 
Telur
2  tbsp
Minyak Sichuan
0.25  cawan
Cili Kering
0.25  cawan
Minyak

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
.

Nilai pemakanan

Carbohydrates
17.33 g
Energy
179.67 kcal
Fats
5.2 g
Protein
17.69 g
Maklumat setiap hidangan

Langkah Penyediaan

46 Minit
  • Langkah 1

    15 Min
    Rebuskan halia, Stok Ayam Homemade MAGGI® dan dada ayam sehingga dada ayam empuk. Keluarkan ayam dan simpan air rebusan. Carik dada ayam dan letak tepi.
  • Langkah 2

    15 Min
    Masukkan ayam, cendawan hitam fungus, cendawan shiitake, tauhu pejal dan lobak merah ke dalam periuk dan didihkan selama 1 minit. Biarkan merenih 10-15 minit.
  • Langkah 3

    10 Min
    Masukkan bahan perisa dan renihkan selama 5- 10 minit lagi. Tambah tepung jagung untuk pekatkan sup.
  • Langkah 4

    5 Min
    Pukul telur, tutup air dan perlahan-lahan masukkan telur sambil mengacau sup.
  • Langkah 5

    1 Min
    Hidang panas-panas bersama taburan minyak cili.
Sup Sichuan Pedas Masam

Langkah 1 daripada 5

: Air, Ginger, MAGGI® Homemade Chicken Stock, Chicken Breast

Rebuskan halia, Stok Ayam Homemade MAGGI® dan dada ayam sehingga dada ayam empuk. Keluarkan ayam dan simpan air rebusan. Carik dada ayam dan letak tepi.

Sup Sichuan Pedas Masam

Langkah 2 daripada 5

: Kulat Hitam, Dried Shiitake mushrooms, Lobak Merah, Firm Tofu

Masukkan ayam, cendawan hitam fungus, cendawan shiitake, tauhu pejal dan lobak merah ke dalam periuk dan didihkan selama 1 minit. Biarkan merenih 10-15 minit.

Sup Sichuan Pedas Masam

Langkah 3 daripada 5

: Tepung Jagung, Sesame Oil, Sugar, Black Pepper Powder, Cuka Hitam, MAGGI® Oyster Sauce, Light Soy Sauce

Masukkan bahan perisa dan renihkan selama 5- 10 minit lagi. Tambah tepung jagung untuk pekatkan sup.

Sup Sichuan Pedas Masam

Langkah 4 daripada 5

: Telur

Pukul telur, tutup air dan perlahan-lahan masukkan telur sambil mengacau sup.

Sup Sichuan Pedas Masam

Langkah 5 daripada 5

Hidang panas-panas bersama taburan minyak cili.

Resipi dalam PDF

Share with friends

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini