Sajian Periuk Kemewahan
140Min
Mencabar
1 sudu kecil
Minyak
1 inci
Halia
8
Tiram Kering
1 sudu besar
Sos Tiram MAGGI®
100 ml
Air
500 ml
Air
2 sudu besar
Stok Ayam Pekat MAGGI®
6 sudu besar
Sos Tiram MAGGI®
20 g
Tepung Jagung
8 keping
Abalone, dalam tin
8 keping
Kekapis kering
8
Udang
100 g
Brokoli
500 g
Kobis Cina
8
Cendawan Butang
2 keping
Peha itik panggang
2 keping
Peha ayam kukus
.
Nilai pemakanan
Tenaga
309.72 kcal
Karbohidrat
10.57 g
Protein
32.28 g
Lemak
14.86 g
Maklumat setiap hidangan
Langkah Penyediaan
140 Minit
Untuk perapan tiram kering
5 Min
Tumis halia sehingga wangi kemudian masukkan tiram yang telah direndam dan Sos Tiram MAGGI®. Masukkan air dan biarkan mereneh selama 5 minit. Rendamkan semalaman.
Untuk menyediakan kekapis kering
60 Min
Rendamkan kekapis kering di dalam air selama 1 jam, kemudian kukuskan selama 1 jam lagi dan ketepikan.
Untuk menyediakan stok ayam
10 Min
Di dalam periuk air mendidih, tambahkan MAGGI® Homemade Stok Ayam Pekat sebagai stok ayam.
Langkah 4
20 Min
Celurkan sayur kobis dan ketepikan.
Langkah 5
5 Min
Celur udang dan sayur brokoli secara berasingan kemudian letakkan dalam air sejuk untuk kekalkan kesegaran, ketepikan.
Langkah 6
5 Min
Kemudian, tumiskan cendawan butang dan ketepikan.
Langkah 7
10 Min
Didihkan air di dalam wok untuk penyediaan kukus.
Langkah 8
10 Min
Susunkan kobis, abalone, kekapis, udang, brokoli, cendawan butang, itik panggang dan ayam kukus di atas pinggan.
Langkah 9
5 Min
Dengan menggunakan stok ayam yang telah disediakan sebelumnya, masukkan sos tiram MAGGI dan tepung jagung kemudian kacau rata. Masak hingga kuah pekat. Tuangkan kuah ke atas pinggan.
Langkah 10
10 Min
Letakkan pinggan ke dalam pengukus dan kukus selama 10 minit. Hidangkan panas.
Komen 0