Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
MyMenu IQ™
X
Balance your meal
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
What does it mean?
Good Balance
What does it mean?
Now enjoy your meal!
Back
Your Selection (1)
Nasi Dagang dengan Kari Ikan Tongkol dan Acar Jelatah
Rendang Tok Tradisi
35 min
Sederhana
Add recipe
Back
55 20.2g / 55%
20 17.3g / 20%
25 20.9g / 25%

The energy content breakdown shows the amount of the macronutrients (i.e. carbohydrate, protein and fat) contained in one serving of the recipe and their relative contribution (in %) to the total energy content of the serving.

What is a balanced menu?

A balanced menu provides a variety of food groups and key nutrients.

MyMenu IQ™ generates a nutritional score, considering the energy content and the nutrients in the menu, and their contribution towards achieving nutritional recommendations as based on a 2,000 kcal daily diet for an average adult.
 
MyMenu IQ™ guides you to select a balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

What does the MyMenu IQ™ score mean ?

Room for Balance Improvement (0 - 44)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

Great Balance (70 - 100)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

Good Balance (45 - 69)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

The MyMenu IQ™ score applies to the digital recipe as described on the site. Nutrition composition data for food ingredients and food products is based on Standard Food Composition Databases such as USDA SR28, BLS32 as well as food label data.

Nutritional Tips
  • Tip 1

  • Tip 2

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Rendang Tok Tradisi

(0)
35 Min
Sederhana

Bahan-bahan

6 hidangan

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 6 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan:

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Daging Lembu
2  tbsp
Minyak Jagung
2  sticks
Kayu Manis
3 
Bunga Lawang
4 
Buah Pelaga
1 
Bawang Besar
3  cm
Halia
4  Stalks
Serai
5  cm
Lengkuas
3  tbsp
Serbuk Ketumbar
1  tbsp
Serbuk Jintan Manis
1  tbsp
Serbuk Jintan Putih
2  tbsp
MAGGI® CukupRasa™
200  ml
Santan
3  pcs
Daun Kunyit
3  tbsp
Gula Melaka
1  pc
Asam Keping
4  pcs
Daun Limau Purut
4  pcs
Daun Salam
2  tbsp
Kerisik

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
.

Nilai pemakanan

Carbohydrates
17.36 g
Energy
327.06 kcal
Fats
20.27 g
Protein
20.99 g
Maklumat setiap hidangan

Langkah Penyediaan

35 Minit
  • Langkah 1

    3 Min
    Mula-mula kisar bawang besar, halia dan serai menggunakan mesin pengisar.
  • Langkah 2

    2 Min
    Apabila semua bahan tadi telah dikisar halus, mulalah panaskan minyak di dalam kuali.
  • Langkah 3

    5 Min
    Kemudian masukkan bahan kisaran perlahan-lahan bersama-sama kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan lengkuas. Tumis sehingga naik bau.
  • Langkah 4

    5 Min
    Apabila aroma tumis mula memenuhi ruang dapur, apa lagi, masukkan daging dan dikacau rata.
  • Langkah 5

    5 Min
    Kemudian, masukkan serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan serbuk jintan putih dan gaul sehingga daging menjadi garing.
  • Langkah 6

    2 Min
    Akhir sekali, tambahkan bahan-bahan lain seperti MAGGI® CukupRasa™, santan pekat, daun kunyit, gula Melaka, asam keping, daun limau purut, daun salam dan kerisik.
  • Langkah 7

    13 Min
    Jangan lupa kacau sekali sekala dan biarkan kuah mereneh sehingga daging empuk. Apabila sudah pecah minyak, tandanya sajian telah pun masak.
Rendang Tok Tradisi

Langkah 1 daripada 7

: Bawang, Halia, Serai

Mula-mula kisar bawang besar, halia dan serai menggunakan mesin pengisar.

Rendang Tok Tradisi

Langkah 2 daripada 7

: Minyak Jagung

Apabila semua bahan tadi telah dikisar halus, mulalah panaskan minyak di dalam kuali.

Rendang Tok Tradisi

Langkah 3 daripada 7

: Kulit Kayu Manis, Bunga Lawang, Serai, Buah Pelaga, Bawang, Halia, Lengkuas

Kemudian masukkan bahan kisaran perlahan-lahan bersama-sama kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan lengkuas. Tumis sehingga naik bau.

Rendang Tok Tradisi

Langkah 4 daripada 7

: Daging Lembu

Apabila aroma tumis mula memenuhi ruang dapur, apa lagi, masukkan daging dan dikacau rata.

Rendang Tok Tradisi

Langkah 5 daripada 7

: Serbuk Ketumbar, Jintan Putih, Jintan Putih

Kemudian, masukkan serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan serbuk jintan putih dan gaul sehingga daging menjadi garing.

Rendang Tok Tradisi

Langkah 6 daripada 7

Akhir sekali, tambahkan bahan-bahan lain seperti MAGGI® CukupRasa™, santan pekat, daun kunyit, gula Melaka, asam keping, daun limau purut, daun salam dan kerisik.

Rendang Tok Tradisi

Langkah 7 daripada 7

: MAGGI® CukupRasa™, Santan, Kerisik, Serbuk Kunyit, Gula Melaka, Asam Jawa, Daun Limau Purut, Daun Salam

Jangan lupa kacau sekali sekala dan biarkan kuah mereneh sehingga daging empuk. Apabila sudah pecah minyak, tandanya sajian telah pun masak.

Resipi dalam PDF

Share with friends

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini