Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nasi Ayam Kukus Hainan

0
212Min
Mencabar
Mangkuk Berisi Peluang dan Kekayaan

Bahan-bahan

-
10 hidangan
+

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 10 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan: Di sini

1 
Ayam kampung
1 
Kiub Pati Ayam MAGGI®
1 
Timun
3 cawan
2 sudu besar
Minyak Kacang
4 ulas
Bawang Putih
4 
Bawang Merah
3.5 cawan
Air
0.5 cawan
Air rebusan ayam
2 sudu besar
Stok Ayam Pekat MAGGI®
4 
Daun Pandan
5 cm
Halia
2 sudu besar
Kicap Cair
2 sudu besar
Air rebusan ayam
3 sudu kecil
Minyak Bijian
3 sudu kecil
Minyak Bawang Putih
4 
Cili Merah
2 
Cili Padi
5 cm
Halia
0.5 cawan
Air rebusan ayam
1 sudu kecil
Gula
1 sudu kecil
MAGGI® CukupRasa™
3 sudu besar
Jus Limau, Mentah
10 g
Daun Ketumbar
10 g
Daun Bawang

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
Bahan kini terdapat di papan keratan anda
.

Nilai pemakanan

Tenaga
448.03 kcal
Karbohidrat
28.57 g
Protein
33.14 g
Lemak
22.36 g
Maklumat setiap hidangan
Jom Masak

Langkah Penyediaan

212 Minit
Untuk Ayam
5 Min
Cuci ayam dengan bersih di bawah air yang mengalir.
Langkah 2
120 Min
Kemudian, sapu rata Kiub Pati Ayam MAGGI® yang telah dihancurkan pada rongga-rongga dan kulit ayam dan perap selama 1-2 jam.
Langkah 3
30 Min
Masukkan ayam yang telah diperap ke dalam periuk kukus atau kuali dan kukus selama 30 minit dengan api yang tinggi atau sehingga ayam masak sepenuhnya. Anda boleh menggunakan kayu penyepit untuk menyucuk isi ayam untuk memastikan ayam telah masak.
Langkah 4
5 Min
Alihkan ayam daripada periuk kukus/kuali dan asingkan air rebusan tadi untuk preparasi nasi, sos kicap dan sos cili.
Langkah 5
1 Min
Biarkan ayam seketika sebelum memotong mengikut saiz hidangan yang diingini.
Untuk Nasi
5 Min
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan gorengkan bawang merah dan bawang putih yang dicincang sehingga naik bau dan berwarna perang keemasan.
Langkah 7
2 Min
Masukkan beras ke dalam kuali dan kacau sehingga rata. Kemudian, alihkan beras tadi ke dalam periuk nasi.
Langkah 8
2 Min
Masukkan air rebusan ayam, Pati Ayam Asli MAGGI® , daun pandan dan halia yang diketuk ke dalam periuk nasi yang berisi beras.
Langkah 9
20 Min
Kacau rata dan biarkan ia masak. Tambahkan sedikit air atau air rebusan ayam jika anda mahukan tekstur nasi yang lebih lembut.
Untuk Sos Cili
5 Min
Kisar cili merah, cili padi, bawang putih dan halia yang dihiris bersama dengan air rebusan ayam di dalam pengisar sehingga ia mencapai kepekatan yang diingini.
Langkah 11
10 Min
Letakkan kuali di atas api yang rendah dan tuangkan campuran yang dikisar ke dalamnya. Seterusnya, tambal jus limau, gula dan MAGGI® CukupRasa™hingga secukup rasa.
Langkah 12
1 Min
Akhir sekali, tutup api dan biar sos menyejuk.
Untuk Sos Kicap
2 Min
Gaulkan kicap cair, air rebusan ayam, minyak bijan dan minyak bawang putih di dalam mangkuk.
Cadangan Hidangan
1 Min
Susun atur hirisan timun di atas pinggan bujur.
Langkah 15
1 Min
Kemudian, letakkan ayam yang telah dipotong ke atas hirisan timun dan tuang sos kicap ke atasnya.
Langkah 16
1 Min
Hias ayam dengan daun ketumbar dan daun bawang yang dipotong.
Langkah 17
1 Min
Akhir sekali, hidang semangkuk nasi ayam panas bersama sos cili dan nikmati kelazatan nasi ayam masakan anda sendiri.
Nasi Ayam Kukus Hainan

Untuk Ayam daripada 17

: Ayam kampung

Cuci ayam dengan bersih di bawah air yang mengalir.

Nasi Ayam Kukus Hainan

Langkah 2 daripada 17

: Ayam kampung, Kiub Pati Ayam MAGGI®

Kemudian, sapu rata Kiub Pati Ayam MAGGI® yang telah dihancurkan pada rongga-rongga dan kulit ayam dan perap selama 1-2 jam.

Nasi Ayam Kukus Hainan

Langkah 3 daripada 17

Masukkan ayam yang telah diperap ke dalam periuk kukus atau kuali dan kukus selama 30 minit dengan api yang tinggi atau sehingga ayam masak sepenuhnya. Anda boleh menggunakan kayu penyepit untuk menyucuk isi ayam untuk memastikan ayam telah masak.

Nasi Ayam Kukus Hainan

Langkah 4 daripada 17

Alihkan ayam daripada periuk kukus/kuali dan asingkan air rebusan tadi untuk preparasi nasi, sos kicap dan sos cili.

Nasi Ayam Kukus Hainan

Langkah 5 daripada 17

Biarkan ayam seketika sebelum memotong mengikut saiz hidangan yang diingini.

Nasi Ayam Kukus Hainan

Untuk Nasi daripada 17

: Minyak Kacang, Bawang Putih, Bawang Merah

Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan gorengkan bawang merah dan bawang putih yang dicincang sehingga naik bau dan berwarna perang keemasan.

Nasi Ayam Kukus Hainan

Langkah 7 daripada 17

: Beras

Masukkan beras ke dalam kuali dan kacau sehingga rata. Kemudian, alihkan beras tadi ke dalam periuk nasi.

Nasi Ayam Kukus Hainan

Langkah 8 daripada 17

: Air, Air rebusan ayam, Stok Ayam Pekat MAGGI®, Daun Pandan, Halia

Masukkan air rebusan ayam, Pati Ayam Asli MAGGI® , daun pandan dan halia yang diketuk ke dalam periuk nasi yang berisi beras.

Nasi Ayam Kukus Hainan

Langkah 9 daripada 17

Kacau rata dan biarkan ia masak. Tambahkan sedikit air atau air rebusan ayam jika anda mahukan tekstur nasi yang lebih lembut.

Nasi Ayam Kukus Hainan

Untuk Sos Cili daripada 17

: Cili Merah, Cili Padi, Halia, Air rebusan ayam

Kisar cili merah, cili padi, bawang putih dan halia yang dihiris bersama dengan air rebusan ayam di dalam pengisar sehingga ia mencapai kepekatan yang diingini.

Nasi Ayam Kukus Hainan

Langkah 11 daripada 17

: Gula, MAGGI® CukupRasa™, Jus Limau, Mentah

Letakkan kuali di atas api yang rendah dan tuangkan campuran yang dikisar ke dalamnya. Seterusnya, tambal jus limau, gula dan MAGGI® CukupRasa™hingga secukup rasa.

Nasi Ayam Kukus Hainan

Langkah 12 daripada 17

Akhir sekali, tutup api dan biar sos menyejuk.

Nasi Ayam Kukus Hainan

Untuk Sos Kicap daripada 17

: Kicap Cair, Air rebusan ayam, Minyak Bijian, Minyak Bawang Putih

Gaulkan kicap cair, air rebusan ayam, minyak bijan dan minyak bawang putih di dalam mangkuk.

Nasi Ayam Kukus Hainan

Cadangan Hidangan daripada 17

: Timun

Susun atur hirisan timun di atas pinggan bujur.

Nasi Ayam Kukus Hainan

Langkah 15 daripada 17

: Ayam kampung, Kicap Cair, Air rebusan ayam, Minyak Bijian, Minyak Bawang Putih

Kemudian, letakkan ayam yang telah dipotong ke atas hirisan timun dan tuang sos kicap ke atasnya.

Nasi Ayam Kukus Hainan

Langkah 16 daripada 17

: Daun Ketumbar, Daun Bawang

Hias ayam dengan daun ketumbar dan daun bawang yang dipotong.

Nasi Ayam Kukus Hainan

Langkah 17 daripada 17

: Beras

Akhir sekali, hidang semangkuk nasi ayam panas bersama sos cili dan nikmati kelazatan nasi ayam masakan anda sendiri.

Resipi dalam PDF
Muat turun
Share with friends

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini

Thank you for your rating!
Kami menantikan ulasan anda!

Anda sudah menilai resipi / produk ini

Klik pada bilangan bintang yang ingin anda berikan: semakin tinggi bilangannya, semakin baik penilaiannya.

Hantar
Asset 10

Komen 0

0/4000
Sila masukkan nama pengguna yang sah. Pastikan mengandungi 3-15 aksara. Aksara A hingga Z dan 0 hingga 9 dibenarkan.
Nama pengguna