Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
MyMenu IQ™
X
Balance your meal
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
What does it mean?
Good Balance
What does it mean?
Now enjoy your meal!
Back
Your Selection (1)
Kari Kambing Gajus Berempah
30 min
Sederhana
Add recipe
Back
42 10.8g / 42%
15 9.2g / 15%
43 24.7g / 43%

The energy content breakdown shows the amount of the macronutrients (i.e. carbohydrate, protein and fat) contained in one serving of the recipe and their relative contribution (in %) to the total energy content of the serving.

What is a balanced menu?

A balanced menu provides a variety of food groups and key nutrients.

MyMenu IQ™ generates a nutritional score, considering the energy content and the nutrients in the menu, and their contribution towards achieving nutritional recommendations as based on a 2,000 kcal daily diet for an average adult.
 
MyMenu IQ™ guides you to select a balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

What does the MyMenu IQ™ score mean ?

Room for Balance Improvement (0 - 44)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

Great Balance (70 - 100)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

Good Balance (45 - 69)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

The MyMenu IQ™ score applies to the digital recipe as described on the site. Nutrition composition data for food ingredients and food products is based on Standard Food Composition Databases such as USDA SR28, BLS32 as well as food label data.

Nutritional Tips
  • Hidangan Seimbang
Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Kari Kambing Gajus Berempah

(0)
30 Min
Sederhana

Bahan-bahan

10

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 10 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan:

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  tbsp
Minyak Sapi
2 
Buah Pelaga
10 
Serbuk Lada Hitam
2  pcs
Daun Bay
55  g
Bawang Kuning
1  Kg
Kambing
4  tbsp
Bawang Goreng
350  ml
Air
1  tbsp
Stok Ayam Pekat MAGGI®
20  g
Kacang Gajus
4 
Buah Pelaga
4 
Cengkih
2  sticks
Kayu Manis
2 
Tomato
4  cloves
Bawang Putih
2  cm
Halia
60  g
MAGGI® Sambal Tumis
0.33  tsp
Serbuk Kunyit
1  tbsp
Serbuk Cili
1.5  tbsp
Serbuk Ketumbar
0.5  tbsp
Serbuk Jintan Putih

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
.

Nilai pemakanan

Carbohydrates
9.28 g
Energy
229.15 kcal
Fats
10.84 g
Protein
24.74 g
Maklumat setiap hidangan

Langkah Penyediaan

30 Minit
  • Untuk Penyediaan Pes Kacang Gajus dan Tomato

    5 Min
    Sangaikan kacang gajus, buah pelaga, cengkih, kulit kayu manis sehingga wangi. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar. Kisar sehingga halus. Tambahkan tomato, kisarkan sehingga menjadi pes.
  • Untuk Memasak Kari

    3 Min
    Panaskan minyak. Tumis bawang, buah pelaga, lada hitam dan daun salam. Goreng hingga wangi.
  • Langkah 3

    5 Min
    Masukkan daging kambing dan kacau hingga separuh masak. Masukkan gabungan rempah dan kacau 3-5 minit dengan api kecil.
  • Langkah 4

    8 Min
    Masukkan pes kacang gajus dan tomato, halia, bawang putih, dan MAGGI® Sambal Tumis. Kacau sehingga naik minyak. Masukkan bawang goreng selama 2 minit.
  • Langkah 5

    9 Min
    Masukkan air dan MAGGI® Stok Ayam Pekat. Renehkan sehingga daging kambing lembut.
Kari Kambing Gajus Berempah

Untuk Penyediaan Pes Kacang Gajus dan Tomato daripada 5

Sangaikan kacang gajus, buah pelaga, cengkih, kulit kayu manis sehingga wangi. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar. Kisar sehingga halus. Tambahkan tomato, kisarkan sehingga menjadi pes.

Kari Kambing Gajus Berempah

Untuk Memasak Kari daripada 5

Panaskan minyak. Tumis bawang, buah pelaga, lada hitam dan daun salam. Goreng hingga wangi.

Kari Kambing Gajus Berempah

Langkah 3 daripada 5

Masukkan daging kambing dan kacau hingga separuh masak. Masukkan gabungan rempah dan kacau 3-5 minit dengan api kecil.

Kari Kambing Gajus Berempah

Langkah 4 daripada 5

Masukkan pes kacang gajus dan tomato, halia, bawang putih, dan MAGGI® Sambal Tumis. Kacau sehingga naik minyak. Masukkan bawang goreng selama 2 minit.

Kari Kambing Gajus Berempah

Langkah 5 daripada 5

Masukkan air dan MAGGI® Stok Ayam Pekat. Renehkan sehingga daging kambing lembut.

Resipi dalam PDF

Share with friends

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini