Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
MyMenu IQ™
Balance your meal
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
What does it mean?
Good Balance
What does it mean?
Now enjoy your meal!
Back
Your Selection (1)
Daging Masak Hitam
74 min
Sederhana
Add recipe
Back
44 11.4g / 44%
17 10.2g / 17%
39 23.6g / 39%

The energy content breakdown shows the amount of the macronutrients (i.e. carbohydrate, protein and fat) contained in one serving of the recipe and their relative contribution (in %) to the total energy content of the serving.

What is a balanced menu?

A balanced menu provides a variety of food groups and key nutrients.

MyMenu IQ™ generates a nutritional score, considering the energy content and the nutrients in the menu, and their contribution towards achieving nutritional recommendations as based on a 2,000 kcal daily diet for an average adult.
 
MyMenu IQ™ guides you to select a balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

What does the MyMenu IQ™ score mean ?

Room for Balance Improvement (0 - 44)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

Great Balance (70 - 100)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

Good Balance (45 - 69)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

The MyMenu IQ™ score applies to the digital recipe as described on the site. Nutrition composition data for food ingredients and food products is based on Standard Food Composition Databases such as USDA SR28, BLS32 as well as food label data.

Nutritional Tips

Tip 1

Tip 2

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Daging Masak Hitam

(0)
74 Min
Sederhana

Bahan-bahan

10

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 10 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan:

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  Kg
Daging
4  tbsp
Kicap Manis
5  tbsp
Minyak Masak
2  sticks
Kulit Kayu Manis
3 
Bunga Lawang
6 
Buah Pelaga
3 
Bawang Besar
6  cloves
Bawang Putih
1  in
Halia
0.5  cup
Air
3  Stalks
Serai
0.5  tbsp
Serbuk Ketumbar
1  tbsp
Serbuk Jintan Putih
2  packets
MAGGI® Sambal Tumis
2  pcs
Daun Pandan
0.5  cup
Air
1  tsp
MAGGI® CukupRasa™
3  Level tablespoons
Bawang Goreng
1  sprig
Daun Ketumbar

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
.

Nilai pemakanan

Carbohydrates
10.26 g
Energy
239.78 kcal
Fats
11.42 g
Protein
23.65 g
Maklumat setiap hidangan

Langkah Penyediaan

74 Minit
  • Langkah 1

    2 Min
    Gaulkan daging bersama kicap manis.
  • Langkah 2

    3 Min
    Panaskan minyak masak, tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga wangi.
  • Langkah 3

    3 Min
    Masukkan bawang besar, bawang putih dan halia yang telah dikisar bersama serai. Tumis sebentar.
  • Langkah 4

    2 Min
    Masukkan serbuk ketumbar dan serbuk jintan putih, MAGGI Sambal Tumis. Tumis sehingga pecah minyak.
  • Langkah 5

    60 Min
    Masukkan daging yang telah diperap, daun pandan dan air. Reneh sehingga daging lembut.
  • Langkah 6

    2 Min
    Masukkan MAGGI CukupRasa. Gaul rata.
  • Langkah 7

    2 Min
    Taburkan bawang goreng dan daun ketumbar. Sedia untuk dihidang.
Daging Masak Hitam

Langkah 1 daripada 7

Gaulkan daging bersama kicap manis.

Daging Masak Hitam

Langkah 2 daripada 7

Panaskan minyak masak, tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga wangi.

Daging Masak Hitam

Langkah 3 daripada 7

Masukkan bawang besar, bawang putih dan halia yang telah dikisar bersama serai. Tumis sebentar.

Daging Masak Hitam

Langkah 4 daripada 7

Masukkan serbuk ketumbar dan serbuk jintan putih, MAGGI Sambal Tumis. Tumis sehingga pecah minyak.

Daging Masak Hitam

Langkah 5 daripada 7

Masukkan daging yang telah diperap, daun pandan dan air. Reneh sehingga daging lembut.

Daging Masak Hitam

Langkah 6 daripada 7

Masukkan MAGGI CukupRasa. Gaul rata.

Daging Masak Hitam

Langkah 7 daripada 7

Taburkan bawang goreng dan daun ketumbar. Sedia untuk dihidang.

Resipi dalam PDF

Share with friends

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini