Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Beras Pulut Dibalut Dengan Daun Teratai

(0)
81Min
Mencabar
Kegembiraan dan Kekayaan yang Terkumpul

Bahan-bahan

-
8 hidangan
+

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 8 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan: Di sini

2  cawan
Beras Pulut
4  keping
Kekapis Kering
4  sudu besar
Udang Kering
10  keping
Cendawan Shiitake kering
200  g
Isi Ayam
4  sudu besar
Minyak Masak
2  ulas
Bawang Merah
3  ulas
Bawang Putih
1  kiub
Kiub Pati Ayam MAGGI®
2  sudu besar
Kicap Cair
1  sudu besar
Kicap Pekat
3  sudu besar
Sos Tiram MAGGI®
1  sudu kecil
Minyak Bijan
1  sudu kecil
Gula

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
Bahan kini terdapat di papan keratan anda
.

Nilai pemakanan

Tenaga
282.72 kcal
Protein
11.58 g
Karbohidrat
42.85 g
Lemak
6.77 g
Maklumat setiap hidangan
Jom Masak

Langkah Penyediaan

81 Minit
Langkah 1
5 Min
Mula-mula, toskan air rendaman kekapis kering tadi dan asingkan. Tambahkan lagi air untuk menjadikan ia 2 cawan cecair. Kemudian, campurkan Kiub Pati Ayam MAGGI® ke dalamnya.
Langkah 2
10 Min
Selepas itu, panaskan 2 sudu besar minyak masak di dalam kuali anti-lekat dan tumis bawang merah dan bawang putih yang telah dihiris sehingga layu. Kemudian, masukkan cendawan Shiitake, udang kering, ayam dan kekapis. Kacau seketika dan tambahkan bahan perasa.
Langkah 3
5 Min
Gorengkan sehingga masak selama 4–5 minit. Kemudian, hidangkan di dalam mangkuk dan ketepikan.
Langkah 4
5 Min
Dengan menggunakan kuali yang sama, di atas api sederhana, masukkan 1 sudu besar minyak masak. Apabila minyak telah panas, masukkan beras pulut dan kacau hingga sekata selama 2 minit. Kemudian, tuangkan ½ cawan Stok Ayam Pekat MAGGI® yang disediakan tadi dan teruskan mengacau sehingga kesemua stok ayam diserap sepenuhnya.
Langkah 5
15 Min
Ulangi proses di atas sehingga kesemua stok ayam habis. Kemudian, tutupkan api.
Langkah 6
5 Min
Masukkan ayam dan campuran cendawan dan kacau hingga sebati.
Langkah 7
10 Min
Rendamkan daun teratai di dalam air mendidih selama 5-10 minit untuk melembutkannya.
Langkah 8
5 Min
Kemudian, tegangkan daun teratai yang telah lembut dan letakkan setengah sudu beras pulut di tengah-tengahnya. Lipatkan ke atas seperti sampul dan kepitkan bukaan atas ke bawah. Jika perlu, ketatkan ikatan menggunakan tali. Ulangi langkah di atas menggunakan daun teratai yang lain sehingga habis.
Langkah 9
20 Min
Setelah semuanya terikat rapi, letakkan di dalam periuk pengukus dan kukus selama 20 minit di atas api yang kuat atau sehingga beras pulut lembut dan masak sepenuhnya.
Langkah 10
1 Min
Buka ikatan daun teratai dan sedia untuk nikmati hidangan lazat bersama keluarga.
Beras Pulut Dibalut Dengan Daun Teratai

Langkah 1 daripada 10

: Kekapis Kering, Kiub Pati Ayam MAGGI®

Mula-mula, toskan air rendaman kekapis kering tadi dan asingkan. Tambahkan lagi air untuk menjadikan ia 2 cawan cecair. Kemudian, campurkan Kiub Pati Ayam MAGGI® ke dalamnya.

Beras Pulut Dibalut Dengan Daun Teratai

Langkah 2 daripada 10

: Bawang Putih, Cendawan Shiitake kering, Udang Kering, Isi Ayam, Minyak Masak, Bawang Merah, Kekapis Kering

Selepas itu, panaskan 2 sudu besar minyak masak di dalam kuali anti-lekat dan tumis bawang merah dan bawang putih yang telah dihiris sehingga layu. Kemudian, masukkan cendawan Shiitake, udang kering, ayam dan kekapis. Kacau seketika dan tambahkan bahan perasa.

Beras Pulut Dibalut Dengan Daun Teratai

Langkah 3 daripada 10

Gorengkan sehingga masak selama 4–5 minit. Kemudian, hidangkan di dalam mangkuk dan ketepikan.

Beras Pulut Dibalut Dengan Daun Teratai

Langkah 4 daripada 10

: Beras Pulut

Dengan menggunakan kuali yang sama, di atas api sederhana, masukkan 1 sudu besar minyak masak. Apabila minyak telah panas, masukkan beras pulut dan kacau hingga sekata selama 2 minit. Kemudian, tuangkan ½ cawan Stok Ayam Pekat MAGGI® yang disediakan tadi dan teruskan mengacau sehingga kesemua stok ayam diserap sepenuhnya.

Beras Pulut Dibalut Dengan Daun Teratai

Langkah 5 daripada 10

Ulangi proses di atas sehingga kesemua stok ayam habis. Kemudian, tutupkan api.

Beras Pulut Dibalut Dengan Daun Teratai

Langkah 6 daripada 10

Masukkan ayam dan campuran cendawan dan kacau hingga sebati.

Beras Pulut Dibalut Dengan Daun Teratai

Langkah 7 daripada 10

Rendamkan daun teratai di dalam air mendidih selama 5-10 minit untuk melembutkannya.

Beras Pulut Dibalut Dengan Daun Teratai

Langkah 8 daripada 10

Kemudian, tegangkan daun teratai yang telah lembut dan letakkan setengah sudu beras pulut di tengah-tengahnya. Lipatkan ke atas seperti sampul dan kepitkan bukaan atas ke bawah. Jika perlu, ketatkan ikatan menggunakan tali. Ulangi langkah di atas menggunakan daun teratai yang lain sehingga habis.

Beras Pulut Dibalut Dengan Daun Teratai

Langkah 9 daripada 10

Setelah semuanya terikat rapi, letakkan di dalam periuk pengukus dan kukus selama 20 minit di atas api yang kuat atau sehingga beras pulut lembut dan masak sepenuhnya.

Beras Pulut Dibalut Dengan Daun Teratai

Langkah 10 daripada 10

Buka ikatan daun teratai dan sedia untuk nikmati hidangan lazat bersama keluarga.

Resipi dalam PDF
Muat turun
Share with friends

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini

Thank you for your rating!
Kami menantikan ulasan anda!

Anda sudah menilai resipi / produk ini

Klik pada bilangan bintang yang ingin anda berikan: semakin tinggi bilangannya, semakin baik penilaiannya.

Hantar
Asset 10

Komen 0

0/4000
Sila masukkan nama pengguna yang sah. Pastikan mengandungi 3-15 aksara. Aksara A hingga Z dan 0 hingga 9 dibenarkan.
Nama pengguna