Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ayam Penyet Pehhh Berapi

0
41Min
Mudah

Bahan-bahan

-
6 hidangan
+

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 6 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan: Di sini

250 g
Dada Ayam
250 g
Paha Ayam
6 ulas
Bawang Putih
4 ulas
Bawang Merah
4 
Buah Keras
30 g
Halia
1 inci
Kunyit Hidup
600 ml
Air
1 sudu kecil
Biji Ketumbar
2 tangkai
Serai
2 inci
Lengkuas
4 keping
Daun Salam LABEL UJIAN
1 sudu besar
MAGGI® CukupRasa™
50 g
Minyak Jagung
1 sudu kecil
Minyak Masak
5 
Cili Merah
4 
Cili Padi
4 ulas
Bawang Merah
3 ulas
Bawang Putih
1 
Tomato
2 sudu kecil
Belacan
1 sudu kecil
MAGGI® CukupRasa™
2 sudu kecil
Gula

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
Bahan kini terdapat di papan keratan anda
.

Nilai pemakanan

Tenaga
287.2 kcal
Karbohidrat
9.21 g
Protein
15.63 g
Lemak
21.1 g
Maklumat setiap hidangan
Jom Masak

Langkah Penyediaan

41 Minit
Langkah 1
5 Min
Mula-mula, panaskan 600ml air di dalam periuk serta masukkan bawang putih yang dikisar, bawang merah, buah keras, halia dan juga kunyit hidup. Kemudian masukkan biji ketumbar yang telah ditumbuk, lengkuas, daun salam bersama MAGGI® CukupRasa™ dan kacau perlahan-lahan.
Langkah 2
15 Min
Selepas itu, masukkan isi ayam dan masak pada api sederhana selama 15-20 minit sehingga ayam menjadi lembut. Apabila ia betul-betul masak, keluarkan ayam daripada periuk.
Langkah 3
10 Min
Seterusnya, panaskan minyak ke dalam kuali dan goreng ayam sehingga ia bertukar warna perang keemasan. Angkat ayam ke atas penapis untuk menadah minyak.
Langkah 4
5 Min
Untuk membuat sambal, panaskan minyak terlebih dahulu kemudian masukkan bawang merah, bawang putih dan cili serta tumis selama 2-3 minit sehingga wangi. Selepas itu, masukkan potongan tomato dengan belacan dan kacau sehingga tomato menjadi lembut.
Langkah 5
5 Min
Tambah perasa dengan MAGGI® CukupRasa™ dan sedikit gula. Akhir sekali, tumbuk kesemua bahan yang ditumis dengan menggunakan lesung batu atau mesin pengisar.
Langkah 6
1 Min
Sendukkan nasi di atas pinggan dan letakkan ayam yang digoreng bersama tempe goreng, tauhu goreng, hirisan timun dan sambal sebanyak mungkin. Anda juga boleh panaskan air rebusan ayam untuk dijadikan sup.
Ayam Penyet Pehhh Berapi

Langkah 1 daripada 6

: Bawang Putih, Bawang Merah, Buah Keras, Halia, Kunyit Hidup, Air, Biji Ketumbar, Serai, Lengkuas, Daun Salam, MAGGI® CukupRasa™

Mula-mula, panaskan 600ml air di dalam periuk serta masukkan bawang putih yang dikisar, bawang merah, buah keras, halia dan juga kunyit hidup. Kemudian masukkan biji ketumbar yang telah ditumbuk, lengkuas, daun salam bersama MAGGI® CukupRasa™ dan kacau perlahan-lahan.

Ayam Penyet Pehhh Berapi

Langkah 2 daripada 6

: Dada Ayam

Selepas itu, masukkan isi ayam dan masak pada api sederhana selama 15-20 minit sehingga ayam menjadi lembut. Apabila ia betul-betul masak, keluarkan ayam daripada periuk.

Ayam Penyet Pehhh Berapi

Langkah 3 daripada 6

: Dada Ayam, Minyak Jagung

Seterusnya, panaskan minyak ke dalam kuali dan goreng ayam sehingga ia bertukar warna perang keemasan. Angkat ayam ke atas penapis untuk menadah minyak.

Ayam Penyet Pehhh Berapi

Langkah 4 daripada 6

: Minyak Masak, Cili Merah, Cili Padi, Bawang Merah, Bawang Putih, Tomato, Belacan

Untuk membuat sambal, panaskan minyak terlebih dahulu kemudian masukkan bawang merah, bawang putih dan cili serta tumis selama 2-3 minit sehingga wangi. Selepas itu, masukkan potongan tomato dengan belacan dan kacau sehingga tomato menjadi lembut.

Ayam Penyet Pehhh Berapi

Langkah 5 daripada 6

: MAGGI® CukupRasa™, Gula

Tambah perasa dengan MAGGI® CukupRasa™ dan sedikit gula. Akhir sekali, tumbuk kesemua bahan yang ditumis dengan menggunakan lesung batu atau mesin pengisar.

Ayam Penyet Pehhh Berapi

Langkah 6 daripada 6

Sendukkan nasi di atas pinggan dan letakkan ayam yang digoreng bersama tempe goreng, tauhu goreng, hirisan timun dan sambal sebanyak mungkin. Anda juga boleh panaskan air rebusan ayam untuk dijadikan sup.

Resipi dalam PDF
Muat turun
Share with friends

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini

Thank you for your rating!
Kami menantikan ulasan anda!

Anda sudah menilai resipi / produk ini

Klik pada bilangan bintang yang ingin anda berikan: semakin tinggi bilangannya, semakin baik penilaiannya.

Hantar
Asset 10

Komen 0

0/4000
Sila masukkan nama pengguna yang sah. Pastikan mengandungi 3-15 aksara. Aksara A hingga Z dan 0 hingga 9 dibenarkan.
Nama pengguna