Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ayam Masak Ala Szechuan ‘mala’ Dengan Roti Kukus

(0)
147Min
Mudah
Bayangkan hidangan ayam panggang lazat untuk dinikmati panas-panas, mesti terliur dibuatnya.

Bahan-bahan

-
6 hidangan
+

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 6 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan: Di sini

500  g
Paha Ayam
4  sudu besar
Pes Mala
2  sudu besar
Sos Tiram MAGGI®
1  sudu besar
Gula Melaka
6  keping
Guo Bao
50  g
Mayonais Jepun
50  g
Jeruk Akar Teratai
50  g
Kepingan Kyuri
50  g
Lobak
2  tangkai
Daun Bawang
2  tangkai
Daun Ketumbar

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
Bahan kini terdapat di papan keratan anda
.

Nilai pemakanan

Tenaga
211.5 kcal
Protein
14.33 g
Karbohidrat
4.83 g
Lemak
14.58 g
Maklumat setiap hidangan
Jom Masak

Langkah Penyediaan

147 Minit
Langkah 1
120 Min
Perap ayam dengan pes mala dan perasa sepanjang malam atau dua jam sebelum memasak.
Langkah 2
1 Min
Pasang SHREDDING BLADE dengan mesin pengisar makanan, hancurkan lobak pada mode M1. Rendam hancuran lobak tadi dengan air ais untuk beberapa minit dan keringkan. Tukar SLICING BLADE dan hancurkan kepingan kyuri pada mod M1.
Langkah 3
3 Min
Sediakan bahan perasa yang lain.
Langkah 4
1 Min
Dengan menggunakan Oven Cubie, pilih mod CONVECTION. Tekan SET, tetapkan suhu pada 150 ̊C dan tekan START untuk panaskan ketuhar. Kemudian ketuhar akan berbunyi sebanyak tiga kali dan ikon “√” terpapar menunjukkan ia sudah panas.
Langkah 5
1 Min
Sementara itu, panaskan kuali menggunakan induction cooker dan tekan mod PAN-FRY. Tetapkan suhu pada 200 ̊C dan tunggu ia panas.
Langkah 6
3 Min
Masukkan minyak dan layurkan ayam untuk 3-4 minit atau sampai kulitnya nampak garing.
Langkah 7
12 Min
Letakkan ayam di atas aluminium foil dalam dulang dan masukkan ke dalam ketuhar. Tetapkan masa memanggang kepada 12 minit atau sehingga ayam betul-betul masak. Biarkan ayam seketika di dalam ketuhar.
Langkah 8
5 Min
Kemudian masukkan roti yang diletakkan di atas dulang pada ruang tengah ketuhar. Tetapkan mod STEAM-MED (Ketuhar Cubie) tekan SET. Tetapkan masa pada 5 minit dan tekan START.
Langkah 9
1 Min
Gunakan roti sebagai sandwich dan letakkan ayam (yang telah dipotong) dan bahan lain sebagai isinya. Hidangkan!
Ayam Masak Ala Szechuan ‘mala’ Dengan Roti Kukus

Langkah 1 daripada 9

: Paha Ayam, Pes Mala, Gula Melaka, Sos Tiram MAGGI®

Perap ayam dengan pes mala dan perasa sepanjang malam atau dua jam sebelum memasak.

Ayam Masak Ala Szechuan ‘mala’ Dengan Roti Kukus

Langkah 2 daripada 9

: Kepingan Kyuri, Lobak

Pasang SHREDDING BLADE dengan mesin pengisar makanan, hancurkan lobak pada mode M1. Rendam hancuran lobak tadi dengan air ais untuk beberapa minit dan keringkan. Tukar SLICING BLADE dan hancurkan kepingan kyuri pada mod M1.

Ayam Masak Ala Szechuan ‘mala’ Dengan Roti Kukus

Langkah 3 daripada 9

: Mayonais Jepun, Daun Ketumbar, Daun Bawang, Jeruk Akar Teratai

Sediakan bahan perasa yang lain.

Ayam Masak Ala Szechuan ‘mala’ Dengan Roti Kukus

Langkah 4 daripada 9

Dengan menggunakan Oven Cubie, pilih mod CONVECTION. Tekan SET, tetapkan suhu pada 150 ̊C dan tekan START untuk panaskan ketuhar. Kemudian ketuhar akan berbunyi sebanyak tiga kali dan ikon “√” terpapar menunjukkan ia sudah panas.

Ayam Masak Ala Szechuan ‘mala’ Dengan Roti Kukus

Langkah 5 daripada 9

: Paha Ayam

Sementara itu, panaskan kuali menggunakan induction cooker dan tekan mod PAN-FRY. Tetapkan suhu pada 200 ̊C dan tunggu ia panas.

Ayam Masak Ala Szechuan ‘mala’ Dengan Roti Kukus

Langkah 6 daripada 9

: Paha Ayam

Masukkan minyak dan layurkan ayam untuk 3-4 minit atau sampai kulitnya nampak garing.

Ayam Masak Ala Szechuan ‘mala’ Dengan Roti Kukus

Langkah 7 daripada 9

: Paha Ayam

Letakkan ayam di atas aluminium foil dalam dulang dan masukkan ke dalam ketuhar. Tetapkan masa memanggang kepada 12 minit atau sehingga ayam betul-betul masak. Biarkan ayam seketika di dalam ketuhar.

Ayam Masak Ala Szechuan ‘mala’ Dengan Roti Kukus

Langkah 8 daripada 9

: Guo Bao

Kemudian masukkan roti yang diletakkan di atas dulang pada ruang tengah ketuhar. Tetapkan mod STEAM-MED (Ketuhar Cubie) tekan SET. Tetapkan masa pada 5 minit dan tekan START.

Ayam Masak Ala Szechuan ‘mala’ Dengan Roti Kukus

Langkah 9 daripada 9

: Daun Bawang, Guo Bao, Mayonais Jepun, Paha Ayam, Jeruk Akar Teratai, Kepingan Kyuri, Lobak, Daun Ketumbar

Gunakan roti sebagai sandwich dan letakkan ayam (yang telah dipotong) dan bahan lain sebagai isinya. Hidangkan!

Resipi dalam PDF
Muat turun
Share with friends

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini

Thank you for your rating!
Kami menantikan ulasan anda!

Anda sudah menilai resipi / produk ini

Klik pada bilangan bintang yang ingin anda berikan: semakin tinggi bilangannya, semakin baik penilaiannya.

Hantar
Asset 10

Komen 0

0/4000
Sila masukkan nama pengguna yang sah. Pastikan mengandungi 3-15 aksara. Aksara A hingga Z dan 0 hingga 9 dibenarkan.
Nama pengguna