Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ayam Goreng Cencalok

0
26Min
Mudah
Sekali rasa mesti tak henti, mau bertambah nasi dengan keunikan resipi cencalok ni!

Bahan-bahan

-
6 servings
+

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 6 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan: Di sini

0.25 cawan
Minyak Masak
5 ulas
Bawang Kecil
3 ulas
Bawang Putih
8 ulas
Bawang Merah
2 cm
Kunyit Hidup
3 batang
Serai
600 g
Dada Ayam
0.5 cawan
Cencalok
3 keping
Daun Limau Purut
0.5 cawan
Jus Asam Jawa
0.25 cawan
Air
3 
Limau Kasturi
2 sudu besar
Gula
2 
Cili Merah
2 
Cili Hijau
1 sudu besar
MAGGI® CukupRasa™

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
Bahan kini terdapat di papan keratan anda
.

Nilai pemakanan

Tenaga
267.09 kcal
Karbohidrat
15.23 g
Protein
26.34 g
Lemak
11.32 g
Maklumat setiap hidangan
Jom Masak

Langkah Penyediaan

26 Minit
Langkah 1
3 Min
Panaskan minyak dalam kuali, goreng hirisan bawang merah dan bawang putih hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
Langkah 2
8 Min
Keluarkan minyak sedikit dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar hingga harum dan pecah minyak, gunakan api sederhana.
Langkah 3
5 Min
Masukkan ayam, cencalok dan daun daun limau purut, gaul rata. Masukkan air asam jawa. Kacau dan biar mendidih.
Langkah 4
2 Min
Masukkan MAGGI® CukupRasa™, jus limau kasturi dan gula.
Langkah 5
7 Min
Perlahankan api dan reneh hingga ayam masak dan kuah memekat.
Langkah 6
1 Min
Akhir sekali, masukkan bawang merah dan bawang putih goreng tadi, cili hijau dan cili merah. Gaul rata dan siap untuk dihidang!
Ayam Goreng Cencalok

Langkah 1 daripada 6

: Minyak Masak, Bawang Kecil, Bawang Putih

Panaskan minyak dalam kuali, goreng hirisan bawang merah dan bawang putih hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.

Ayam Goreng Cencalok

Langkah 2 daripada 6

: Minyak Masak, Bawang Merah, Kunyit Hidup, Serai

Keluarkan minyak sedikit dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar hingga harum dan pecah minyak, gunakan api sederhana.

Ayam Goreng Cencalok

Langkah 3 daripada 6

: Dada Ayam, Cencalok, Daun Limau Purut

Masukkan ayam, cencalok dan daun daun limau purut, gaul rata. Masukkan air asam jawa. Kacau dan biar mendidih.

Ayam Goreng Cencalok

Langkah 4 daripada 6

: Limau Kasturi, Gula, MAGGI® CukupRasa™

Masukkan MAGGI® CukupRasa™, jus limau kasturi dan gula.

Ayam Goreng Cencalok

Langkah 5 daripada 6

Perlahankan api dan reneh hingga ayam masak dan kuah memekat.

Ayam Goreng Cencalok

Langkah 6 daripada 6

: Bawang Kecil, Bawang Putih, Cili Merah, Cili Hijau

Akhir sekali, masukkan bawang merah dan bawang putih goreng tadi, cili hijau dan cili merah. Gaul rata dan siap untuk dihidang!

Resipi dalam PDF
Muat turun
Share with friends

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini

Thank you for your rating!
Kami menantikan ulasan anda!

Anda sudah menilai resipi / produk ini

Klik pada bilangan bintang yang ingin anda berikan: semakin tinggi bilangannya, semakin baik penilaiannya.

Hantar
Asset 10

Komen 0

0/4000
Sila masukkan nama pengguna yang sah. Pastikan mengandungi 3-15 aksara. Aksara A hingga Z dan 0 hingga 9 dibenarkan.
Nama pengguna