50 of 100
Seimbangkan hidangan anda
MyMenu IQ™
50 of 100
Sederhana
Hidangan anda seimbang
Back
Apakah maksud hidangan seimbang?

Hidangan seimbang terdiri daripada pelbagai kumpulan makanan dan nutrien penting.

MyMenu IQ™ memberikan skor nutrisi berdasarkan kandungan tenaga & nutrien dalam hidangan dan sumbangan dalam membantu mencapai saranan keperluan nutrisi harian dewasa 2000kcal/hari.

MyMenu IQ ™ membantu anda memilih menu seimbang pada skala dari 0 hingga 100, dengan fokus pada hidangan utama.

Apakah maksud skor MyMenu IQ™?
Tingkatkan keseimbangan hidangan anda (0 - 44)
Tingkatkan kesimbangan nutrisi menu ini untuk membantu anda mencapai saranan keperluan nutrien.
Sederhana (45 - 69)
Menu ini adalah seimbang dan membekalkan kepelbagaian dari segi kumpulan makanan dan nutrien penting.
Seimbang (70 - 100)
Menu ini adalah seimbang dan membekalkan kepelbagaian dari segi kumpulan makanan dan nutrien penting.
Skor MyMenu IQ™ merujuk kepada skor untuk resipi digital seperti terkandung di dalam laman web. Maklumat komposisi pemakanan untuk bahan-bahan adalah berdasarkan sumber dari pangkalan data komposisi makanan seperti USDA SR28, BLS32, Komposisi Makanan Malaysia, Komposisi Makanan Singapura dan juga label makanan.
Protein
10.8g / 44%
Pecahan kandungan tenaga menunjukkan jumlah makronutrien (iaitu karbohidrat, protein dan lemak) yang terkandung dalam satu hidangan dan sumbangan relatifnya (dalam%) terhadap jumlah kandungan tenaga hidangan.

Udang Kukus Bawang Putih Keriangan

(1)
33Min
Sederhana
Terliur tengok sajian yang dihidang dengan udang segar. Hidangan udang kukus yang dilengkapi dengan keenakan bawang putih ini sememangnya lazat hingga menjilat jari! Dengan produk MAGGI® , apa saja boleh kita kongsikan bersama keluarga. Takkan tengok je? Cubalah!

Bahan-bahan

-
8
+

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 8 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan: Di sini

16  besar
Udang Segar
90  g
Bihun Kering
1  cawan
Minyak Masak
30  ulas
Bawang Putih
2  tangkai
Cili Padi
2  sudu kecil
MAGGI® CukupRasa™
1  sudu kecil
Sos Tiram MAGGI®
2  sudu besar
Air
1  cawan
Air
1  sudu besar
Stok Ayam Pekat MAGGI®
0.25  sudu kecil
Kicap Pekat

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
Bahan kini terdapat di papan keratan anda
.

Nilai pemakanan

Tenaga
101.08 kcal
Protein
10.77 g
Karbohidrat
11.63 g
Lemak
0.85 g
Maklumat setiap hidangan
Jom Masak

Langkah Penyediaan

33 Minit
Penyediaan udang
5 Min
Basuh, bersihkan, toskan dan buang kepala udang. Perlahan-lahan potong udang kepada separuh supaya ia terbuka. Ketepikan.
Penyediaan Campuran Bawang Putih
10 Min
Panaskan minyak dengan api perlahan, masukkan separuh bawang putih yang dicincang dan tumis sehingga bertukar warna kepada perang dan tapis sebelum bawang putih bertukar kepada warna perang muda.
Langkah 3
3 Min
Dalam mangkuk, campurkan 2 sudu besar bawang putih goreng, 1 sudu besar bawang putih cincang mentah, cili api kisar, MAGGI® CukupRasa, MAGGI® sos Tiram dan air. Gaul sebati.
Penyediaan Kuah
5 Min
Dalam periuk, tuangkan air, Stok Ayam Pekat MAGGI® , kicap pekat dan 1 sudu besar adunan bawang putih. Didih dan reneh selama 5 minit.
Untuk memasak
2 Min
Di atas pinggan, letakkan bee hoon yang telah di celur dan di gaul bersama 1 sudu teh minyak bawang putih.
Langkah 6
2 Min
Sapukan adunan bawang putih di atas udang. Kemudian susun udang di atas bee hoon.
Langkah 7
5 Min
Sediakan pengukus. Kukus udang selama 5 minit atau sehingga betul-betul masak.
Langkah 8
1 Min
Tuangkan kuah dan hidangkan segera.
Udang Kukus Bawang Putih Keriangan

Penyediaan udang daripada 8

Basuh, bersihkan, toskan dan buang kepala udang. Perlahan-lahan potong udang kepada separuh supaya ia terbuka. Ketepikan.

Udang Kukus Bawang Putih Keriangan

Penyediaan Campuran Bawang Putih daripada 8

Panaskan minyak dengan api perlahan, masukkan separuh bawang putih yang dicincang dan tumis sehingga bertukar warna kepada perang dan tapis sebelum bawang putih bertukar kepada warna perang muda.

Udang Kukus Bawang Putih Keriangan

Langkah 3 daripada 8

Dalam mangkuk, campurkan 2 sudu besar bawang putih goreng, 1 sudu besar bawang putih cincang mentah, cili api kisar, MAGGI® CukupRasa, MAGGI® sos Tiram dan air. Gaul sebati.

Udang Kukus Bawang Putih Keriangan

Penyediaan Kuah daripada 8

Dalam periuk, tuangkan air, Stok Ayam Pekat MAGGI® , kicap pekat dan 1 sudu besar adunan bawang putih. Didih dan reneh selama 5 minit.

Udang Kukus Bawang Putih Keriangan

Untuk memasak daripada 8

Di atas pinggan, letakkan bee hoon yang telah di celur dan di gaul bersama 1 sudu teh minyak bawang putih.

Udang Kukus Bawang Putih Keriangan

Langkah 6 daripada 8

Sapukan adunan bawang putih di atas udang. Kemudian susun udang di atas bee hoon.

Udang Kukus Bawang Putih Keriangan

Langkah 7 daripada 8

Sediakan pengukus. Kukus udang selama 5 minit atau sehingga betul-betul masak.

Udang Kukus Bawang Putih Keriangan

Langkah 8 daripada 8

Tuangkan kuah dan hidangkan segera.

Resipi dalam PDF
Muat turun
Share with friends

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini

Thank you for your rating!
Kami menantikan ulasan anda!

Anda sudah menilai resipi / produk ini

Klik pada bilangan bintang yang ingin anda berikan: semakin tinggi bilangannya, semakin baik penilaiannya.

Hantar

Komen 0

Please enter proper keywords 0/4000
Sila masukkan nama pengguna yang sah. Pastikan mengandungi 3-15 aksara. Aksara A hingga Z dan 0 hingga 9 dibenarkan.
Nama pengguna