Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
MAGGI® Malaysia
MAGGI® Malaysia
  • Resipi Resipi
  • Aktiviti Aktiviti
  • MAGGI® MAGGI®
  • Produk Produk
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Lagi Lagi
  • MAGGI®
  • Tentang Kami
  • Dari Dapur Kami
  • Memupuk Generasi Muda
  • Idea Masakan 7 Hari MAGGI®
  • Tips Dapur
  • Lagi
  • Cari
  • Log masuk
MAGGI® Malaysia
  • Resipi
  • Aktiviti
  • MAGGI®
    • MAGGI®
    • About Us
  • Produk
  • MyMenu Plan
  • Lagi
    • Lagi
    • Log masuk
Nasi Dagang dengan Kari Ikan Tongkol dan Acar Jelatah

Resepi Tauhu Lembut Kukus Dengan Ayam Cincang Yang Mudah

(0)

Something went wrong!!!

Mudah

•

22 Min

Share recipe

  • Facebook
  • Facebook messenger
  • Linkedin
  • Twitter
  • Pinterest
  • E-mel
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Nak masukkan tauhu dalam diet harian anda? Cubalah resipi ini. Tauhu telah dimuatkan dalam pelbagai resepi makanan di serata dunia. Salah satu sebab tauhu amat digemari oleh ramai orang ialah rasa lemak manisnya yang mengasyikkan. Tauhu berkualiti diperbuat daripada susu soya segar. Oleh itu, keunikan rasa lemak manis kacang soya itu memberi tauhu satu keenakan yang istimewa dipadankan dalam pelbagai juadah. Selain itu, tauhu juga merupakan sumber makanan kaya protein yang sesuai untuk sesiapa yang mempunyai diet tanpa haiwan. Individu vegetarian atau berdiet vegan boleh menggantikan bahan protein seperti telur dan daging dengan tauhu dalam pelbagai sajian. Inilah sebab tauhu dimasak dalam pelbagai variasi, sama ada goreng, bakar, ataupun kukus. Dalam resepi tauhu kukus ini, tauhu stail Jepun yang lembut cair di mulut dipadankan dengan hirisan isi ayam sebagai protein tambahan yang enak. Bahan perasa seperti sos tiram MAGGI® pula dapat menaikkan lagi kelazatan umami yang ada dalam cendawan untuk kuah dengan rasa yang sempurna. Jika anda mahu sesuaikan resepi tauhu kukus ini sebagai diet berasaskan tumbuhan, gantikan sahaja tauhu dengan bahan lain seperti tempeh dan sayur pilihan. Kalau nak senang, lebihkan sahaja jumlah cendawan atau tauhu dalam resepi tauhu kukus ini untuk kadar protein yang dapat menggantikan daging atau isi ayam anda. Hasilnya, resepi tauhu kukus ini masih dapat dihidang dengan lazat, padanan yang paling ideal sekali dengan nasi panas dan lauk sayur yang lain.

Lihat Lebih Banyak

Lihat Kurang

Mula Memasak

Bahan-bahan

4 hidangan

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 4 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan:

ingredient_quantity
recipe ingredient
182825
Tofu Lembut
1  kotak
184794
Bawang Putih
2  ulas
182825
Bawang Kecil
2 
182825
Minyak Jagung
1  sudu besar
182825
Dada Ayam
0.5  keping
Cendawan Shiitake kering
2 
Lobak Merah
0.5  kecil
Sos Tiram MAGGI®
2  sudu besar
182825
Air
1  sudu besar
208357
Daun Bawang
2  sudu besar
182825
Bawang Kecil
2  sudu besar
doodle image

Utensils and appliances

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

X

Add ingredients to shopping list

Senarai Belanja

You can also access your shopping list on your account page.

Nutritional Information

Nutritional Information Thumbnail

setiap hidangan

Karbohidrat
6.47 g
Tenaga
106.82 kcal
Lemak
5.65 g
Protein
8.91 g
setiap hidangan

Langkah-langkah resipi

22 min

3 min

5 min

1 min

1 min

10 min

1 min

1 min

Nasi Dagang dengan Kari Ikan Tongkol dan Acar Jelatah

Jeda

Main

Mulakan Semula Pemasa

Mulakan Semula Pemasa

Langkah-langkah resipi

22 min

Panaskan minyak masak di dalam kuali atau periuk, tumiskan bawang putih dan bawang merah sehingga keperangan dan beraroma.

Minyak Jagung

0

Bawang Putih

0

Bawang Merah

0

Nasi Dagang dengan Kari Ikan Tongkol dan Acar Jelatah

Jeda

Main

Mulakan Semula Pemasa

Mulakan Semula Pemasa

Langkah-langkah resipi

22 min

Kemudian, masukkan ayam cincang, cendawan Shiitake dan lobak merah. Kacau-goreng selama 3-5 minit sehingga hampir masak.

Dada Ayam

0

Tauhu

0

Cendawan Shiitake kering

0

Lobak Merah

0

Nasi Dagang dengan Kari Ikan Tongkol dan Acar Jelatah

Jeda

Main

Mulakan Semula Pemasa

Mulakan Semula Pemasa

Langkah-langkah resipi

22 min

Masukkan pula bahan perasa dan goreng selama satu minit lagi. Tutup api dan ketepikannya.

Sos Tiram MAGGI®

0

Air

0

Nasi Dagang dengan Kari Ikan Tongkol dan Acar Jelatah

Jeda

Main

Mulakan Semula Pemasa

Mulakan Semula Pemasa

Langkah-langkah resipi

22 min

Keluarkan tauhu daripada pek, masukkannya dalam pinggan yang dalam dan kalis haba.

Tauhu

0

Nasi Dagang dengan Kari Ikan Tongkol dan Acar Jelatah

Jeda

Main

Mulakan Semula Pemasa

Mulakan Semula Pemasa

Langkah-langkah resipi

22 min

Cedok ayam dan sayur tadi, dan letakkan di atas tauhu, kukus pada suhu tinggi sehingga 10 minit.
Nasi Dagang dengan Kari Ikan Tongkol dan Acar Jelatah

Jeda

Main

Mulakan Semula Pemasa

Mulakan Semula Pemasa

Langkah-langkah resipi

22 min

Bila siap, keluarkan daripada pengukus dan taburkan daun bawang dan bawang goreng.
Nasi Dagang dengan Kari Ikan Tongkol dan Acar Jelatah

Jeda

Main

Mulakan Semula Pemasa

Mulakan Semula Pemasa

Langkah-langkah resipi

22 min

Nikmatinya bersama nasi dan hidangkan panas-panas.

Adakah Anda Mempunyai Sebarang Petua yang Ingin Anda Kongsikan dengan Orang Lain?

Petua Pengguna Disertakan

Kongsikan Petua dan Jadilah Chef MAGGI

Kongsikan Petua

Petua Terkini

Lihat Lebih Banyak

Adakah Anda Mempunyai Sebarang Petua yang Ingin Anda Kongsikan dengan Orang Lain?

Login / Registration

Log Masuk / Melanggan untuk Mengikuti atau Berkongsi Pos ini Sebagai Tetamu.

CAPTCHA
Image CAPTCHA
Get new captcha!
  • Facebook
  • Youtube
  • Instagram
  • Hubungi kami
  • Dasar Privasi
  • Terma dan syarat
  • Kami Nestlé
  • MS
  • EN