Skip to Main Content
MAGGI® Malaysia
MAGGI® Malaysia
  • Resipi
  • Aktiviti
  • MAGGI®
  • Produk
  • MyMenu Plan
  • Cari
  • Log masuk
  • Tentang Kami
  • Dari Dapur Kami
  • Memupuk Generasi Muda
  • Idea Masakan 7 Hari MAGGI®
  • Masak-masak bersama Selebriti MAGGI®
  • Tips Dapur
Sup Sichuan Pedas Masam

95 of 100
Seimbangkan hidangan anda
X
MyMenu IQ™
95 of 100
Seimbang
Hidangan anda seimbang

Seimbangkan hidangan anda

Pencuci mulut
Tambah
Hidangan sampingan
Tambah
Lihat Kombinasi Resipi
Nikmati hidangan anda!
Back

Ingin tahu lebih mengenai MyMenu IQ™?

Apakah maksud hidangan seimbang?

Hidangan seimbang terdiri daripada pelbagai kumpulan makanan dan nutrien penting.

MyMenu IQ™ memberikan skor nutrisi berdasarkan kandungan tenaga & nutrien dalam hidangan dan sumbangan dalam membantu mencapai saranan keperluan nutrisi harian dewasa 2000kcal/hari.

MyMenu IQ ™ membantu anda memilih menu seimbang pada skala dari 0 hingga 100, dengan fokus pada hidangan utama.

Apakah maksud skor MyMenu IQ™?
Tingkatkan keseimbangan hidangan anda (0 - 44)
Tingkatkan kesimbangan nutrisi menu ini untuk membantu anda mencapai saranan keperluan nutrien.
Sederhana (45 - 69)
Menu ini adalah seimbang dan membekalkan kepelbagaian dari segi kumpulan makanan dan nutrien penting.
Seimbang (70 - 100)
Menu ini adalah seimbang dan membekalkan kepelbagaian dari segi kumpulan makanan dan nutrien penting.
Skor MyMenu IQ™ merujuk kepada skor untuk resipi digital seperti terkandung di dalam laman web. Maklumat komposisi pemakanan untuk bahan-bahan adalah berdasarkan sumber dari pangkalan data komposisi makanan seperti USDA SR28, BLS32, Komposisi Makanan Malaysia, Komposisi Makanan Singapura dan juga label makanan.

Apakah maksud pecahan kandungan tenaga?

Protein
17.7g / 37%
Pecahan kandungan tenaga menunjukkan jumlah makronutrien (iaitu karbohidrat, protein dan lemak) yang terkandung dalam satu hidangan dan sumbangan relatifnya (dalam%) terhadap jumlah kandungan tenaga hidangan.
x
MyMenu IQ™

Sup Sichuan Pedas Masam

+

Sup Sichuan Pedas Masam

Kembali

Sup Sichuan Pedas Masam

(0)
46Min
Sederhana
Tambah ke Pelan Menu Saya

Anda perlukan akaun untuk terusakn

Sila login atau daftar akaun

Sup yang melegakan resah hati, sekali hirup nak lagi...

Bahan-bahan

10 hidangan

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 10 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan:

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  L
Air
3  keping
Halia
4  sudu besar
Stok Ayam Pekat MAGGI®
500  g
Dada Ayam
50  g
Kulat Hitam
4 
Cendawan Shiitake
0.5 
Tauhu Pejal
50  g
Lobak Merah
1  sudu kecil
Lada Hitam
4  sudu kecil
Gula
1  sudu besar
Minyak Bijan
0.25  cawan
Cuka Hitam
5  sudu besar
Sos Tiram MAGGI®
1  sudu kecil
Kicap Pekat
6  sudu besar
Tepung Jagung
2 
Telur
2  sudu besar
Minyak Sichuan
0.25  cawan
Cili Kering
0.25  cawan
Minyak
Salinan

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
.

Nilai pemakanan

Tenaga
179.67 kcal
Protein
17.69 g
Karbohidrat
17.33 g
Lemak
5.2 g
Maklumat setiap hidangan

Langkah Penyediaan

46 Minit
  • Langkah 1

    15 Min
    Rebuskan halia, Stok Ayam Homemade MAGGI® dan dada ayam sehingga dada ayam empuk. Keluarkan ayam dan simpan air rebusan. Carik dada ayam dan letak tepi.
  • Langkah 2

    15 Min
    Masukkan ayam, cendawan hitam fungus, cendawan shiitake, tauhu pejal dan lobak merah ke dalam periuk dan didihkan selama 1 minit. Biarkan merenih 10-15 minit.
  • Langkah 3

    10 Min
    Masukkan bahan perisa dan renihkan selama 5- 10 minit lagi. Tambah tepung jagung untuk pekatkan sup.
  • Langkah 4

    5 Min
    Pukul telur, tutup air dan perlahan-lahan masukkan telur sambil mengacau sup.
  • Langkah 5

    1 Min
    Hidang panas-panas bersama taburan minyak cili.
Sup Sichuan Pedas Masam

Langkah 1 daripada 5

: Air, Halia, Stok Ayam Pekat MAGGI®, Dada Ayam

Rebuskan halia, Stok Ayam Homemade MAGGI® dan dada ayam sehingga dada ayam empuk. Keluarkan ayam dan simpan air rebusan. Carik dada ayam dan letak tepi.

Sup Sichuan Pedas Masam

Langkah 2 daripada 5

: Kulat Hitam, Cendawan Shiitake, Lobak Merah, Tauhu Pejal

Masukkan ayam, cendawan hitam fungus, cendawan shiitake, tauhu pejal dan lobak merah ke dalam periuk dan didihkan selama 1 minit. Biarkan merenih 10-15 minit.

Sup Sichuan Pedas Masam

Langkah 3 daripada 5

: Tepung Jagung, Minyak Bijan, Gula, Lada Hitam, Cuka Hitam, Sos Tiram MAGGI®, Kicap Pekat

Masukkan bahan perisa dan renihkan selama 5- 10 minit lagi. Tambah tepung jagung untuk pekatkan sup.

Sup Sichuan Pedas Masam

Langkah 4 daripada 5

: Telur

Pukul telur, tutup air dan perlahan-lahan masukkan telur sambil mengacau sup.

Sup Sichuan Pedas Masam

Langkah 5 daripada 5

Hidang panas-panas bersama taburan minyak cili.

Resipi dalam PDF

Share with friends

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini

Thank you for your rating!

Kami menantikan ulasan anda!

Anda sudah menilai resipi / produk ini

Klik pada bilangan bintang yang ingin anda berikan: semakin tinggi bilangannya, semakin baik penilaiannya.

Hantar

Komen 0

Please enter proper keywords 0/4000
Sila masukkan nama pengguna yang sah. Pastikan mengandungi 3-15 aksara. Aksara A hingga Z dan 0 hingga 9 dibenarkan.
Nama pengguna
Batal
Muat turun
Komen

Ketahui lebih lanjut

  • Asia
  • Bebas Babi
  • Chicken
  • Cina
  • Dengan daging
  • Dengan telur
  • Hidangan bersama keluarga
  • Hidangan utama
  • Keluarga
  • Makan malam
  • Makan tengah hari
  • Nuts / Peanuts-Free
  • Pembuka selera
  • Pembuka Selera
  • Pembuka selera
  • Petang
  • Pot cooking
  • Soup
  • Soups
  • Sup
  • Tofu
  • Treenut-Free

Untuk resipi yang lebih menarik

  • Ayam Lemon Senang Je

    Ayam Lemon Senang Je

    26 Min Mudah
  • Ayam Masak Kicap 20 Minit

    Ayam Masak Kicap 20 Minit

    21 Min Mudah
  • Mi MAGGI Goreng Kari Mamak

    Mi MAGGI Goreng Kari Mamak

    15 Min Mudah
  • Ayam Masak Hitam

    Ayam Masak Hitam

    44 Min Sederhana

  • Facebook
  • Youtube
  • Instagram
  • Hubungi kami
  • Privacy Policy
  • Terma dan syarat
  • MS
  • EN