Semua pasti kenal dan biasa dengan masakkan sambal ikan bilis. Ia merupakan suatu juadah yang kebiasaanya dihidang dengan pelbagai sajian lain seperti masakan ikonik di Malaysia iaitu Nasi Lemak. Walau bagaimanapun, resepi ini berbeza dengan resepi sambal ikan bilis yang lain kerana resepi ini menggunakkan buah belimbing buluh. Buah ini adalah sejenis buah tempatan yang berperisa masam dan sesuai digabungkan dengan rasa kepedasan sambal. Kombinasi yang serasi ini tentu memuaskan selera anda. Jom lihat cara untuk memasaknya.
Resepi sambal ikan bilis belimbing buluh ini bermula dengan mengorengkan ikan bilis terlebih dahulu. Kemudian, gunakan lebihan minyak tersebut untuk menumis bawang merah dan bawang putih sehingga garing sebelum memasukkan satu paket MAGGI® Sambal Tumis. Gaulkan sehingga pecah minyak. Seterusnya, masukkan bahan utama iaitu buah belimbing buluh yang telah dipotong dua. Tambahkan gula dan MAGGI® CukupRasa™ sebagai penambah rasa serta sedikit air. Akhir sekali, tutupkan api apabila buah belimbing buluh telah lembut. Siap sambal ikan bilis belimbing buluh yang lazat ini untuk dihidang.
Juadah menyelerakan ini boleh dinikmati bersama pelbagai lauk lain atau hanya dengan nasi putih yang panas. Sangat mudah untuk menyediakannya tetapi sungguh lazat. Inginkan resepi enak yang lain? Lihat pelbagai resepi kami seperti Ayam Paprik, Siakap Goreng Aneka Rasa dan Tumisan Kapis dan Sayur Segar.
Bahan-bahan
4
Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 4 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan:
Panaskan minyak masak. Gorengkan ikan bilis sehingga garing. Ketepikan.
Langkah 2
3 Min
Dengan lebihan minyak, tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga garing.
Langkah 3
2 Min
Masukkan MAGGI Sambal Tumis. Gaul rata sehingga pecah minyak.
Langkah 4
3 Min
Masukkan belimbing buluh, gula, MAGGI CukupRasa dan air. Gaul sebentar sehingga belimbing lembut. Sedia untuk dihidang.
Langkah 1
daripada
4
Panaskan minyak masak. Gorengkan ikan bilis sehingga garing. Ketepikan.
Langkah 2
daripada
4
Dengan lebihan minyak, tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga garing.
Langkah 3
daripada
4
Masukkan MAGGI Sambal Tumis. Gaul rata sehingga pecah minyak.
Langkah 4
daripada
4
Masukkan belimbing buluh, gula, MAGGI CukupRasa dan air. Gaul sebentar sehingga belimbing lembut. Sedia untuk dihidang.
Resipi dalam PDF
Share with friends
Aktifkan video
Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini
Thank you for your rating!
Kami menantikan ulasan anda!
Anda sudah menilai resipi / produk ini
Klik pada bilangan bintang yang ingin anda berikan: semakin tinggi bilangannya, semakin baik penilaiannya.
Komen 0