Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
MAGGI® Malaysia
MAGGI® Malaysia
  • Resipi Resipi
  • Aktiviti Aktiviti
  • Wanita Cukup Berani Musim 4
  • MAGGI® MAGGI®
  • Produk Produk
  • Lagi Lagi
  • MAGGI®
  • Tentang Kami
  • Dari Dapur Kami
  • Memupuk Generasi Muda
  • Idea Masakan 7 Hari MAGGI®
  • Tips Dapur
  • Lagi
  • MyMenu Plan
  • Cari
  • Log masuk
  • Resipi Saya
  • Senarai Belanja
MAGGI® Malaysia
  • Resipi
  • Aktiviti
  • Wanita Cukup Berani
  • MAGGI®
    • MAGGI®
    • About Us
  • Produk
  • Lagi
    • Lagi
    • MyMenu Plan
    • Log masuk
    • Resipi Saya
    • Senarai Belanja

Sambal Belimbing Buluh Ikan Bilis

(0)
Simpan Resipi

Something went wrong!!!

Mudah

•

10 Min

Kongsikan Resipi

  • Facebook
  • Facebook messenger
  • Linkedin
  • Twitter
  • Pinterest
  • E-mel
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Semua pasti kenal dan biasa dengan masakkan sambal ikan bilis. Ia merupakan suatu juadah yang kebiasaanya dihidang dengan pelbagai sajian lain seperti masakan ikonik di Malaysia iaitu Nasi Lemak. Walau bagaimanapun, resepi ini berbeza dengan resepi sambal ikan bilis yang lain kerana resepi ini menggunakkan buah belimbing buluh. Buah ini adalah sejenis buah tempatan yang berperisa masam dan sesuai digabungkan dengan rasa kepedasan sambal. Kombinasi yang serasi ini tentu memuaskan selera anda. Jom lihat cara untuk memasaknya. Resepi sambal ikan bilis belimbing buluh ini bermula dengan mengorengkan ikan bilis terlebih dahulu. Kemudian, gunakan lebihan minyak tersebut untuk menumis bawang merah dan bawang putih sehingga garing sebelum memasukkan satu paket MAGGI® Sambal Tumis. Gaulkan sehingga pecah minyak. Seterusnya, masukkan bahan utama iaitu buah belimbing buluh yang telah dipotong dua. Tambahkan gula dan MAGGI® CukupRasa™ sebagai penambah rasa serta sedikit air. Akhir sekali, tutupkan api apabila buah belimbing buluh telah lembut. Siap sambal ikan bilis belimbing buluh yang lazat ini untuk dihidang. Juadah menyelerakan ini boleh dinikmati bersama pelbagai lauk lain atau hanya dengan nasi putih yang panas. Sangat mudah untuk menyediakannya tetapi sungguh lazat. Inginkan resepi enak yang lain? Lihat pelbagai resepi kami seperti Ayam Paprik, Siakap Goreng Aneka Rasa dan Tumisan Kapis dan Sayur Segar.

Lihat Lebih Banyak

Lihat Kurang

Mula Memasak

Bahan-bahan

4

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 4 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan:

ingredient_quantity
recipe ingredient
182825
Minyak Jagung
2  tbsp
182825
Ikan Bilis
30  g
182825
Bawang Kecil
5 
184794
Bawang Putih
3  ulas
182825
MAGGI® Sambal Tumis
2  paket
Belimbing Buluh
10 
182825
Gula
1  tsp
182825
MAGGI® CukupRasa™
1  tsp
182825
Air
3  tbsp

Tambah ke senarai belanja

doodle image

Peralatan dan alat

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

X

Tambah ke senarai belanja

Senarai Belanja

Sila Log Masuk / Daftar untuk Mengakses Komponen Kemudian

Log Masuk / Pendaftaran

Maklumat Pemakanan

Nutritional Information Thumbnail

setiap hidangan

Protein
2.9 g
setiap hidangan

Langkah-langkah resipi

10 min

2 min

3 min

2 min

3 min

Anchovy Sambal with Bamboo Starfruit

Jeda

Main

Mulakan Semula Pemasa

Pemasa telah Tamat dan Masa telah Tamat

Langkah-langkah resipi

10 min

Mula Pemasa
Panaskan minyak masak. Gorengkan ikan bilis sehingga garing. Ketepikan.
Anchovy Sambal with Bamboo Starfruit

Jeda

Main

Mulakan Semula Pemasa

Pemasa telah Tamat dan Masa telah Tamat

Langkah-langkah resipi

10 min

Mula Pemasa
Dengan lebihan minyak, tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga garing.
Anchovy Sambal with Bamboo Starfruit

Jeda

Main

Mulakan Semula Pemasa

Pemasa telah Tamat dan Masa telah Tamat

Langkah-langkah resipi

10 min

Mula Pemasa
Masukkan MAGGI Sambal Tumis. Gaul rata sehingga pecah minyak.
Anchovy Sambal with Bamboo Starfruit

Jeda

Main

Mulakan Semula Pemasa

Pemasa telah Tamat dan Masa telah Tamat

Langkah-langkah resipi

10 min

Mula Pemasa
Masukkan belimbing buluh, gula, MAGGI CukupRasa dan air. Gaul sebentar sehingga belimbing lembut. Sedia untuk dihidang.

Lihat bagaimana orang lain memasaknya

Kongsikan gambar hidangan anda dengan kita

share_your_picture_image Kongsikan gambar anda

Tulis ulasan

Your reviews
Imej-imej
Image CAPTCHA
Get new captcha!
Please fill the captcha field

Ulasan

(0 Penilaian)

Tiada ulasan buat masa ini

Adakah Anda Mempunyai Sebarang Petua yang Ingin Anda Kongsikan dengan Orang Lain?

1 1 1 1
20 Petua Pengguna Disertakan

Kongsikan Petua dan Jadilah Chef MAGGI

Kongsikan Petua

Petua Terkini

1 12345

12345

04-11-2025 07:37 Uhr

1 12345

12345

04-11-2025 07:37 Uhr

1 12345

12345

04-11-2025 07:35 Uhr

1 12345

12345

04-11-2025 07:35 Uhr

1 12345

12345

04-11-2025 07:35 Uhr

1 12345

12345

04-11-2025 07:31 Uhr

1 12345

12345

04-11-2025 07:31 Uhr

1 12345

12345

04-11-2025 07:30 Uhr

1 12345

12345

04-11-2025 07:29 Uhr

1 12345

12345

04-11-2025 07:29 Uhr

1 12345

12345

04-11-2025 07:29 Uhr

1 12345

12345

04-11-2025 07:28 Uhr

1 12345

12345

04-11-2025 07:27 Uhr

1 12345

12345

04-11-2025 07:27 Uhr

1 12345

12345

04-11-2025 07:26 Uhr

1 12345

12345

04-11-2025 07:25 Uhr

1 12345

12345

04-11-2025 07:25 Uhr

1 12345

12345

04-11-2025 07:25 Uhr

1 12345

12345

04-11-2025 07:22 Uhr

1 12345

12345

04-11-2025 07:22 Uhr

Lihat Lebih Banyak

Adakah Anda Mempunyai Sebarang Petua yang Ingin Anda Kongsikan dengan Orang Lain?

Log Masuk / Pendaftaran

Log Masuk / Melanggan untuk Mengikuti atau Berkongsi Pos ini Sebagai Tetamu.

  • Facebook
  • Youtube
  • Instagram
  • Hubungi kami
  • Dasar Privasi
  • Terma dan syarat
  • Kami Nestlé
  • MS
  • EN