Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Resipi Nasi Briyani Daging & Kekacang

(0)
51Min
Sederhana
Juadah yang popular di kenduri-kendara dan majlis keramaian ini boleh dihidangkan di rumah anda sendiri. Jika anda mencari nasi yang sempurna untuk dipadankan dengan lauk-lauk seperti rendang daging ataupun ayam masak merah, nasi briyani sudah semestinya perlu menjadi pilihan utama anda sekarang. Nasi berperisa yang diperbuat daripada beras basmati ini bukan sahaja kaya dengan aroma rempah ratus yang menyelerakan, malah ia juga berkhasiat kerana menyediakan juadah nasi daripada beras yang mengandungi kurang kanji. Dengan hidangan ini, anda dapat menyajikan suatu juadah yang lazat dinikmati serta seimbang untuk tubuh badan. Nasi briyani mungkin nampak rumit untuk disediakan, tetapi dengan resipi kami, semuanya akan menjadi lebih mudah untuk anda. Selain daripada beberapa ramuan yang anda boleh dapatkan di kebanyakan pasaraya berhampiran, resipi kami juga menggunakan pek perencah Maggi® Hari-Hari Favourites Perencah Nasi Briyani untuk menyenangkan masakan anda. Tak perlu lagi leceh menumbuk atau mengisar terlalu banyak bahan dengan satu pek perencah ini. Apa tunggu lagi? Hidangkan nasi briyani sekarang di rumah dengan resipi kami untuk sajian yang sempurna buat mereka yang tersayang.

Bahan-bahan

-
8 hidangan
+

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 8 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan: Di sini

4  ulas
Bawang Putih
5  cm
Halia
1  ulas
Bawang Merah
2  sudu besar
Minyak Jagung
2 
Buah Pelaga
2 
Cengkih
1  batang
Kulit Kayu Manis
2 
Bunga Lawang
1  sudu besar
MAGGI® CukupRasa™
700  ml
Air
500  g
Beras Basmathi
4  ulas
Bawang Putih
5  cm
Halia
2  ulas
Bawang Merah
1  sudu besar
Minyak Jagung
1  paket
Maggi® Hari-Hari Favourites Perencah Nasi Briyani
0.25  cawan
Air
300  g
Daging
100  g
Kacang Kuda
100  g
Kacang Dal
20  g
Kismis
20  g
Daun Ketumbar
20  g
Daun Pudina
3  sudu besar
Badam

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
Bahan kini terdapat di papan keratan anda
.

Nilai pemakanan

Tenaga
452.11 kcal
Protein
20.53 g
Karbohidrat
68.96 g
Lemak
10.73 g
Maklumat setiap hidangan
Jom Masak

Langkah Penyediaan

51 Minit
Langkah 1
5 Min
Panaskan minyak jagung dan tumiskan bawang putih, halia, bawang merah, buah pelaga, kulit kayu manis, bunga lawang, dan bunga cengkih ke dalam kuali hingga semuanya berwarna perang.
Langkah 2
2 Min
Kemudian masukkan beras dan kacau.
Langkah 3
20 Min
Alihkan beras dan bahan tumisan tadi ke dalam periuk nasi elektrik untuk masak.
Langkah 4
3 Min
Panasnya minyak jagung dan tumiskan bawang putih, halia dan bawang merah sehingga naik baunya.
Langkah 5
10 Min
Kemudian, campurkan MAGGI® Hari-Hari Favourites Perencah Nasi Briyani, air, daging, kacang kuda dan dal. Biarkan dia mereneh selama 10 minit.
Langkah 6
5 Min
Akhir sekali, masukkan kismis, daun ketumbar, daun pudina dan hirisan badam. Biarkan masakan selama 5 minit lagi.
Langkah 7
5 Min
Cedukkan separuh daripada nasi yang telah dimasak dan masukkan daging di atas baki nasi di dalam periuk. Kemudian masukkan semula nasi yang diceduk tadi dan panaskan nasi selama 5 minit lagi.
Langkah 8
1 Min
Tadaa siap! Dan kacaulah nasi briyani anda sebelum dihidangkan panas.
Resipi Nasi Briyani Daging & Kekacang

Langkah 1 daripada 8

: Kulit Kayu Manis, Bunga Lawang, Bawang Putih, Halia, Buah Pelaga, Bawang Merah, Minyak Jagung, Cengkih

Panaskan minyak jagung dan tumiskan bawang putih, halia, bawang merah, buah pelaga, kulit kayu manis, bunga lawang, dan bunga cengkih ke dalam kuali hingga semuanya berwarna perang.

Resipi Nasi Briyani Daging & Kekacang

Langkah 2 daripada 8

: MAGGI® CukupRasa™

Kemudian masukkan beras dan kacau.

Resipi Nasi Briyani Daging & Kekacang

Langkah 3 daripada 8

: Bawang Putih, Halia, Minyak Jagung, Bawang Merah, Kulit Kayu Manis, Cengkih, Bunga Lawang, Beras Basmathi, MAGGI® CukupRasa™, Air, Buah Pelaga

Alihkan beras dan bahan tumisan tadi ke dalam periuk nasi elektrik untuk masak.

Resipi Nasi Briyani Daging & Kekacang

Langkah 4 daripada 8

: Halia, Minyak Jagung, Bawang Putih, Bawang Merah

Panasnya minyak jagung dan tumiskan bawang putih, halia dan bawang merah sehingga naik baunya.

Resipi Nasi Briyani Daging & Kekacang

Langkah 5 daripada 8

: Air, Maggi® Hari-Hari Favourites Perencah Nasi Briyani, Kacang Kuda, Daging, Kacang Dal

Kemudian, campurkan MAGGI® Hari-Hari Favourites Perencah Nasi Briyani, air, daging, kacang kuda dan dal. Biarkan dia mereneh selama 10 minit.

Resipi Nasi Briyani Daging & Kekacang

Langkah 6 daripada 8

: Badam, Daun Ketumbar, Kismis, Daun Pudina

Akhir sekali, masukkan kismis, daun ketumbar, daun pudina dan hirisan badam. Biarkan masakan selama 5 minit lagi.

Resipi Nasi Briyani Daging & Kekacang

Langkah 7 daripada 8

Cedukkan separuh daripada nasi yang telah dimasak dan masukkan daging di atas baki nasi di dalam periuk. Kemudian masukkan semula nasi yang diceduk tadi dan panaskan nasi selama 5 minit lagi.

Resipi Nasi Briyani Daging & Kekacang

Langkah 8 daripada 8

Tadaa siap! Dan kacaulah nasi briyani anda sebelum dihidangkan panas.

Resipi dalam PDF
Muat turun
Share with friends

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini

Thank you for your rating!
Kami menantikan ulasan anda!

Anda sudah menilai resipi / produk ini

Klik pada bilangan bintang yang ingin anda berikan: semakin tinggi bilangannya, semakin baik penilaiannya.

Hantar
Asset 10

Komen 0

0/4000
Sila masukkan nama pengguna yang sah. Pastikan mengandungi 3-15 aksara. Aksara A hingga Z dan 0 hingga 9 dibenarkan.
Nama pengguna