Bila pasangan muda ditanya “Bila nak hidang nasi minyak?”, maksudnya mereka mahu mendengar berita gembira untuk pasangan tersebut—atau dalam erti kata lain, “Bila nak kahwin?”. Nasi minyak sememangnya sejenis makanan yang sinonim dengan kenduri dan sambutan. Ia enak dimakan bersama ayam masak merah, rendang, dan acar. Walaupun ia bukan sesuatu yang selalu dihidang di hari-hari biasa, dengan resipi nasi minyak yang bagus, anda boleh makan seperti pengantin bila-bila masa!
Mungkin nasi minyak selalu nampak ‘grand’ bila dihidang di buffet hotel atau di bawah hiasan khemah cantik, tetapi sebenarnya, nak masak nasi minyak bukannya susah! Bahan-bahan yang diperlukan semuanya mudah didapati di pasaraya terdekat anda seperti kayu manis, bunga lawang, cengkih, buah pelaga dan kacang gajus. Beras yang digunakan untuk resipi ini ialah beras basmathi, yang lebih sesuai dengan lauk berlemak seperti rendang.
Jangan lupa untuk tambah Kiub Pati Ayam MAGGI® untuk perisa yang lebih sedap! Cuba resipi nasi minyak kami di bawah, dan anda boleh menjamu selera sama seperti raja sehari di hari sambutan istimewa mereka.
Bahan-bahan
6
hidangan
Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 6 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan:
Mula-mula panaskan minyak sapi di dalam periuk. Selepas itu, masukkan bawang merah, bawang putih, halia, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga.
Langkah 2
5 Min
Kemudian tumis kesemua bahan tadi sehingga naik bau.
Langkah 3
3 Min
Barulah masukkan beras basmathi dan kacau rata dengan bahan-bahan tumisan tadi.
Langkah 4
2 Min
Setelah ia bergaul rata, pindahkannya ke dalam periuk nasi elektrik dan kemudian masukkan Stok Kiub Ayam MAGGI®, daun pandan dan air ke dalamnya.
Langkah 5
20 Min
Tunggu nasi masak menggunakan periuk nasi elektrik seperti biasa.
Langkah 6
5 Min
Akhir sekali, hiaskan nasi minyak menggunakan kismis dan gajus panggang untuk menaikkan selera dan bolehlah dihidang panas untuk dinikmati bersama keluarga.
Langkah 1
daripada
6
:
Kayu Manis, Minyak Jagung, Minyak Sapi, Bawang Merah, Halia, Bunga Lawang, Cengkih, Buah Pelaga
Mula-mula panaskan minyak sapi di dalam periuk. Selepas itu, masukkan bawang merah, bawang putih, halia, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga.
Langkah 2
daripada
6
Kemudian tumis kesemua bahan tadi sehingga naik bau.
Langkah 3
daripada
6
:
Beras Basmathi
Barulah masukkan beras basmathi dan kacau rata dengan bahan-bahan tumisan tadi.
Langkah 4
daripada
6
:
Kiub Pati Ayam MAGGI®, Daun Pandan, Air
Setelah ia bergaul rata, pindahkannya ke dalam periuk nasi elektrik dan kemudian masukkan Stok Kiub Ayam MAGGI®, daun pandan dan air ke dalamnya.
Langkah 5
daripada
6
Tunggu nasi masak menggunakan periuk nasi elektrik seperti biasa.
Langkah 6
daripada
6
:
Kacang Gajus Panggang, Kismis
Akhir sekali, hiaskan nasi minyak menggunakan kismis dan gajus panggang untuk menaikkan selera dan bolehlah dihidang panas untuk dinikmati bersama keluarga.
Resipi dalam PDF
Share with friends
Aktifkan video
Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini
Thank you for your rating!
Kami menantikan ulasan anda!
Anda sudah menilai resipi / produk ini
Klik pada bilangan bintang yang ingin anda berikan: semakin tinggi bilangannya, semakin baik penilaiannya.
Komen 0