Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
MyMenu IQ™
X
Balance your meal
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
What does it mean?
Good Balance
What does it mean?
Now enjoy your meal!
Back
Your Selection (1)
Resepi Nasi Ayam Kukus Hainan
212 min
Mencabar
Add recipe
Back
45 22.3g / 45%
26 29.5g / 26%
29 33.2g / 29%

The energy content breakdown shows the amount of the macronutrients (i.e. carbohydrate, protein and fat) contained in one serving of the recipe and their relative contribution (in %) to the total energy content of the serving.

What is a balanced menu?

A balanced menu provides a variety of food groups and key nutrients.

MyMenu IQ™ generates a nutritional score, considering the energy content and the nutrients in the menu, and their contribution towards achieving nutritional recommendations as based on a 2,000 kcal daily diet for an average adult.
 
MyMenu IQ™ guides you to select a balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

What does the MyMenu IQ™ score mean ?

Room for Balance Improvement (0 - 44)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

Great Balance (70 - 100)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

Good Balance (45 - 69)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

The MyMenu IQ™ score applies to the digital recipe as described on the site. Nutrition composition data for food ingredients and food products is based on Standard Food Composition Databases such as USDA SR28, BLS32 as well as food label data.

Nutritional Tips
  • Tip 1

  • Tip 2

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Resepi Nasi Ayam Kukus Hainan

(0)
212 Min
Mencabar

Bahan-bahan

10 hidangan

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 10 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan:

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Ayam kampung
1 
Kiub Pati Ayam MAGGI®
1 
Timun
3  cups
2  tbsp
Minyak Kacang
4  cloves
Bawang Putih
4 
Bawang Merah
3.5  cups
Air
0.5  cup
Air rebusan ayam
2  tbsp
Stok Ayam Pekat MAGGI®
4 
Daun Pandan
5  cm
Halia
2  tbsp
Kicap Cair
2  tbsp
Air rebusan ayam
3  tsp
Minyak Bijan
3  tsp
Minyak Bawang Putih
4 
Cili Merah
2 
Cili Padi
5  cm
Halia
0.5  cup
Air rebusan ayam
1  tsp
Gula
1  tsp
MAGGI® CukupRasa™
3  tbsp
Jus Limau, Mentah
2  sprigs
Daun Ketumbar
2  sprigs
Daun Bawang

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
.

Nilai pemakanan

Carbohydrates
29.54 g
Energy
452.28 kcal
Fats
22.37 g
Protein
33.3 g
Maklumat setiap hidangan

Langkah Penyediaan

212 Minit
  • Untuk Ayam

    5 Min
    Cuci ayam dengan bersih di bawah air yang mengalir.
  • Langkah 2

    120 Min
    Kemudian, sapu rata Kiub Pati Ayam MAGGI® yang telah dihancurkan pada rongga-rongga dan kulit ayam dan perap selama 1-2 jam.
  • Langkah 3

    30 Min
    Masukkan ayam yang telah diperap ke dalam periuk kukus atau kuali dan kukus selama 30 minit dengan api yang tinggi atau sehingga ayam masak sepenuhnya. Anda boleh menggunakan kayu penyepit untuk menyucuk isi ayam untuk memastikan ayam telah masak.
  • Langkah 4

    5 Min
    Alihkan ayam daripada periuk kukus/kuali dan asingkan air rebusan tadi untuk preparasi nasi, sos kicap dan sos cili.
  • Langkah 5

    1 Min
    Biarkan ayam seketika sebelum memotong mengikut saiz hidangan yang diingini.
  • Untuk Nasi

    5 Min
    Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan gorengkan bawang merah dan bawang putih yang dicincang sehingga naik bau dan berwarna perang keemasan.
  • Langkah 7

    2 Min
    Masukkan beras ke dalam kuali dan kacau sehingga rata. Kemudian, alihkan beras tadi ke dalam periuk nasi.
  • Langkah 8

    2 Min
    Masukkan air rebusan ayam, Pati Ayam Asli MAGGI® , daun pandan dan halia yang diketuk ke dalam periuk nasi yang berisi beras.
  • Langkah 9

    20 Min
    Kacau rata dan biarkan ia masak. Tambahkan sedikit air atau air rebusan ayam jika anda mahukan tekstur nasi yang lebih lembut.
  • Untuk Sos Cili

    5 Min
    Kisar cili merah, cili padi, bawang putih dan halia yang dihiris bersama dengan air rebusan ayam di dalam pengisar sehingga ia mencapai kepekatan yang diingini.
  • Langkah 11

    10 Min
    Letakkan kuali di atas api yang rendah dan tuangkan campuran yang dikisar ke dalamnya. Seterusnya, tambal jus limau, gula dan MAGGI® CukupRasa™hingga secukup rasa.
  • Langkah 12

    1 Min
    Akhir sekali, tutup api dan biar sos menyejuk.
  • Untuk Sos Kicap

    2 Min
    Gaulkan kicap cair, air rebusan ayam, minyak bijan dan minyak bawang putih di dalam mangkuk.
  • Cadangan Hidangan

    1 Min
    Susun atur hirisan timun di atas pinggan bujur.
  • Langkah 15

    1 Min
    Kemudian, letakkan ayam yang telah dipotong ke atas hirisan timun dan tuang sos kicap ke atasnya.
  • Langkah 16

    1 Min
    Hias ayam dengan daun ketumbar dan daun bawang yang dipotong.
  • Langkah 17

    1 Min
    Akhir sekali, hidang semangkuk nasi ayam panas bersama sos cili dan nikmati kelazatan nasi ayam masakan anda sendiri.
Resepi Nasi Ayam Kukus Hainan

Untuk Ayam daripada 17

: Free-range chicken

Cuci ayam dengan bersih di bawah air yang mengalir.

Resepi Nasi Ayam Kukus Hainan

Langkah 2 daripada 17

: MAGGI® Chicken Stock Cube, Free-range chicken

Kemudian, sapu rata Kiub Pati Ayam MAGGI® yang telah dihancurkan pada rongga-rongga dan kulit ayam dan perap selama 1-2 jam.

Resepi Nasi Ayam Kukus Hainan

Langkah 3 daripada 17

Masukkan ayam yang telah diperap ke dalam periuk kukus atau kuali dan kukus selama 30 minit dengan api yang tinggi atau sehingga ayam masak sepenuhnya. Anda boleh menggunakan kayu penyepit untuk menyucuk isi ayam untuk memastikan ayam telah masak.

Resepi Nasi Ayam Kukus Hainan

Langkah 4 daripada 17

Alihkan ayam daripada periuk kukus/kuali dan asingkan air rebusan tadi untuk preparasi nasi, sos kicap dan sos cili.

Resepi Nasi Ayam Kukus Hainan

Langkah 5 daripada 17

Biarkan ayam seketika sebelum memotong mengikut saiz hidangan yang diingini.

Resepi Nasi Ayam Kukus Hainan

Untuk Nasi daripada 17

: Shallots, Garlic, Peanut Oil

Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan gorengkan bawang merah dan bawang putih yang dicincang sehingga naik bau dan berwarna perang keemasan.

Resepi Nasi Ayam Kukus Hainan

Langkah 7 daripada 17

: Rice

Masukkan beras ke dalam kuali dan kacau sehingga rata. Kemudian, alihkan beras tadi ke dalam periuk nasi.

Resepi Nasi Ayam Kukus Hainan

Langkah 8 daripada 17

: Ginger, Pandan leaf, MAGGI® Homemade Chicken Stock, Chicken broth, Water

Masukkan air rebusan ayam, Pati Ayam Asli MAGGI® , daun pandan dan halia yang diketuk ke dalam periuk nasi yang berisi beras.

Resepi Nasi Ayam Kukus Hainan

Langkah 9 daripada 17

Kacau rata dan biarkan ia masak. Tambahkan sedikit air atau air rebusan ayam jika anda mahukan tekstur nasi yang lebih lembut.

Resepi Nasi Ayam Kukus Hainan

Untuk Sos Cili daripada 17

: Red chili, Bird's Eye Chilli, Chicken broth, Ginger

Kisar cili merah, cili padi, bawang putih dan halia yang dihiris bersama dengan air rebusan ayam di dalam pengisar sehingga ia mencapai kepekatan yang diingini.

Resepi Nasi Ayam Kukus Hainan

Langkah 11 daripada 17

: Sugar, Lime Juice, MAGGI® CukupRasa™

Letakkan kuali di atas api yang rendah dan tuangkan campuran yang dikisar ke dalamnya. Seterusnya, tambal jus limau, gula dan MAGGI® CukupRasa™hingga secukup rasa.

Resepi Nasi Ayam Kukus Hainan

Langkah 12 daripada 17

Akhir sekali, tutup api dan biar sos menyejuk.

Resepi Nasi Ayam Kukus Hainan

Untuk Sos Kicap daripada 17

: Light Soy Sauce, Chicken broth, Sesame Oil, Garlic oil

Gaulkan kicap cair, air rebusan ayam, minyak bijan dan minyak bawang putih di dalam mangkuk.

Resepi Nasi Ayam Kukus Hainan

Cadangan Hidangan daripada 17

: Cucumber

Susun atur hirisan timun di atas pinggan bujur.

Resepi Nasi Ayam Kukus Hainan

Langkah 15 daripada 17

: Free-range chicken, Light Soy Sauce, Sesame Oil, Garlic oil, Chicken broth

Kemudian, letakkan ayam yang telah dipotong ke atas hirisan timun dan tuang sos kicap ke atasnya.

Resepi Nasi Ayam Kukus Hainan

Langkah 16 daripada 17

: Coriander Leaves, Spring Onion

Hias ayam dengan daun ketumbar dan daun bawang yang dipotong.

Resepi Nasi Ayam Kukus Hainan

Langkah 17 daripada 17

: Rice

Akhir sekali, hidang semangkuk nasi ayam panas bersama sos cili dan nikmati kelazatan nasi ayam masakan anda sendiri.

Resipi dalam PDF

Share with friends

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini