Skip to Main Content
MAGGI® Malaysia
MAGGI® Malaysia
  • Resipi
  • Aktiviti
  • MAGGI®
  • Produk
  • MyMenu Plan
  • Cari
  • Log masuk
  • Tentang Kami
  • Dari Dapur Kami
  • Memupuk Generasi Muda
  • Idea Masakan 7 Hari MAGGI®
  • Masak-masak bersama Selebriti MAGGI®
  • Tips Dapur
Resepi Kuah Kacang, Kacang Jer!

Resepi Kuah Kacang, Kacang Jer!

(0)
31Min
Mudah
Tambah ke Pelan Menu Saya

Anda perlukan akaun untuk terusakn

Sila login atau daftar akaun

Nak makan satay? Lengkapkan hidangan anda dengan kuah kacang. Selain nasi himpit dan hirisan timun dan bawang, kuah kacang adalah komponen penting dalam hidangan satay. Satay anda—biarlah satay daging, satay ayam atau satay arnab sekalipun—akan menjadi lebih lazat jikalau dihidang bersama kuah kacang yang mantap! Jadi, apa rahsia untuk kuah kacang yang bagus? Kami ada resipi kuah kacang yang boleh membuatkan hidangan satay anda ‘next level’. Kuah kacang yang sedap perlu ada elemen manis yang secukupnya. Ini bermaksud, manis tapi tidak terlalu manis, masin tapi tidak terlalu masin, pedas tapi tidak terlalu pedas. Perisa yang seimbang penting untuk sesebuah hidangan mencapai tahap kelazatan yang sepatutnya. Untuk dapatkan kesemua elemen yang betul, anda boleh dapatkan bahan-bahan di pasaraya terdekat termasuk cili merah, gula melaka, jus asam jawa, santan dan ramuan rahsia anda? MAGGI® CukupRasa™. Cuba resipi kuah kacang kami di bawah dan anda boleh makan satay di rumah sahaja—tak perlu sampai ke Kajang untuk nikmati hidangan ini. Mudah saja!

Bahan-bahan

8 hidangan

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 8 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan:

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  sudu besar
Minyak Jagung
3 
Bawang Merah
3  ulas
Bawang Putih
5 
Cili Merah
3  sudu kecil
Halia
2  tangkai
Serai
350  g
Kacang Tanah LABEL UJIAN
100  g
Gula Melaka
1  L
Air
2  sudu besar
Jus Asam Jawa
4  sudu besar
Santan
1  sudu besar
MAGGI® CukupRasa™
1  sudu kecil
Kicap Pekat
Salinan

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
.

Nilai pemakanan

Tenaga
381.62 kcal
Protein
12.6 g
Karbohidrat
24.58 g
Lemak
28.53 g
Maklumat setiap hidangan

Langkah Penyediaan

31 Minit
  • Langkah 1

    5 Min
    Mula-mula kisar bawang merah, bawang putih, cili kering, halia dan serai sehingga halus. Asingkan di dalam mangkuk.
  • Langkah 2

    10 Min
    Kemudian panaskan kuali. Masukkan bahan kisaran tadi sedikit demi sedikit dan tumis sehingga naik bau.
  • Langkah 3

    5 Min
    Selepas itu barulah masukkan kacang, gula Melaka, air, jus asam jawa, santan, MAGGI® CukupRasa™ serta kicap pekat manis dan biarkannya sehingga mendidih.
  • Langkah 4

    10 Min
    Akhir sekali, perlahankan api dan biarkan kuah mendidih sehingga pecah minyak.
  • Langkah 5

    1 Min
    Amat sesuai dijadikan sebagai kuah satay atau dimakan bersama nasi impit.
Resepi Kuah Kacang, Kacang Jer!

Langkah 1 daripada 5

: Serai, Bawang Putih, Halia, Bawang Merah, Cili Merah, Minyak Jagung

Mula-mula kisar bawang merah, bawang putih, cili kering, halia dan serai sehingga halus. Asingkan di dalam mangkuk.

Resepi Kuah Kacang, Kacang Jer!

Langkah 2 daripada 5

: Halia, Serai, Minyak Jagung, Cili Merah, Bawang Merah, Bawang Putih

Kemudian panaskan kuali. Masukkan bahan kisaran tadi sedikit demi sedikit dan tumis sehingga naik bau.

Resepi Kuah Kacang, Kacang Jer!

Langkah 3 daripada 5

: Gula Melaka, MAGGI® CukupRasa™, Kicap Pekat, Kacang Tanah, Santan, Air, Jus Asam Jawa

Selepas itu barulah masukkan kacang, gula Melaka, air, jus asam jawa, santan, MAGGI® CukupRasa™ serta kicap pekat manis dan biarkannya sehingga mendidih.

Resepi Kuah Kacang, Kacang Jer!

Langkah 4 daripada 5

Akhir sekali, perlahankan api dan biarkan kuah mendidih sehingga pecah minyak.

Resepi Kuah Kacang, Kacang Jer!

Langkah 5 daripada 5

Amat sesuai dijadikan sebagai kuah satay atau dimakan bersama nasi impit.

Resipi dalam PDF

Share with friends

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini

Thank you for your rating!

Kami menantikan ulasan anda!

Anda sudah menilai resipi / produk ini

Klik pada bilangan bintang yang ingin anda berikan: semakin tinggi bilangannya, semakin baik penilaiannya.

Hantar

Komen 0

Please enter proper keywords 0/4000
Sila masukkan nama pengguna yang sah. Pastikan mengandungi 3-15 aksara. Aksara A hingga Z dan 0 hingga 9 dibenarkan.
Nama pengguna
Batal
Muat turun
Komen

Ketahui lebih lanjut

  • Asia
  • Authencity
  • Bebas Babi
  • Brunch
  • Egg-Free
  • Hari minggu
  • Hidangan bersama keluarga
  • Hidangan sampingan
  • Hujung minggu
  • Kawan
  • Keluarga
  • Makan malam
  • Makan tengah hari
  • Mesra bajet
  • Mudah
  • Petang
  • Pulse / Lentil / Kacang
  • Ramadan
  • Sambutan
  • Sauce
  • Sesuai untuk Keluarga
  • Slow cooked
  • Snek
  • Tapas
  • Tempatan

Untuk resipi yang lebih menarik

  • Telur Dadar Terpantas

    Telur Dadar Terpantas

    8 Min Mudah
  • MAGGI Kari Udang 1-2-3

    MAGGI Kari Udang 1-2-3

    15 Min Mudah
  • Telur Gulung Wrap

    Telur Gulung Wrap

    10 Min Mudah
  • Mi MAGGI Goreng Kari Mamak

    Mi MAGGI Goreng Kari Mamak

    15 Min Mudah

  • Facebook
  • Youtube
  • Instagram
  • Hubungi kami
  • Privacy Policy
  • Terma dan syarat
  • MS
  • EN