Nak makan satay? Lengkapkan hidangan anda dengan kuah kacang. Selain nasi himpit dan hirisan timun dan bawang, kuah kacang adalah komponen penting dalam hidangan satay. Satay anda—biarlah satay daging, satay ayam atau satay arnab sekalipun—akan menjadi lebih lazat jikalau dihidang bersama kuah kacang yang mantap! Jadi, apa rahsia untuk kuah kacang yang bagus? Kami ada resipi kuah kacang yang boleh membuatkan hidangan satay anda ‘next level’.
Kuah kacang yang sedap perlu ada elemen manis yang secukupnya. Ini bermaksud, manis tapi tidak terlalu manis, masin tapi tidak terlalu masin, pedas tapi tidak terlalu pedas. Perisa yang seimbang penting untuk sesebuah hidangan mencapai tahap kelazatan yang sepatutnya. Untuk dapatkan kesemua elemen yang betul, anda boleh dapatkan bahan-bahan di pasaraya terdekat termasuk cili merah, gula melaka, jus asam jawa, santan dan ramuan rahsia anda? MAGGI® CukupRasa™.
Cuba resipi kuah kacang kami di bawah dan anda boleh makan satay di rumah sahaja—tak perlu sampai ke Kajang untuk nikmati hidangan ini. Mudah saja!
Bahan-bahan
8
hidangan
Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 8 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan:
Mula-mula kisar bawang merah, bawang putih, cili kering, halia dan serai sehingga halus. Asingkan di dalam mangkuk.
Langkah 2
10 Min
Kemudian panaskan kuali. Masukkan bahan kisaran tadi sedikit demi sedikit dan tumis sehingga naik bau.
Langkah 3
5 Min
Selepas itu barulah masukkan kacang, gula Melaka, air, jus asam jawa, santan, MAGGI® CukupRasa™ serta kicap pekat manis dan biarkannya sehingga mendidih.
Langkah 4
10 Min
Akhir sekali, perlahankan api dan biarkan kuah mendidih sehingga pecah minyak.
Langkah 5
1 Min
Amat sesuai dijadikan sebagai kuah satay atau dimakan bersama nasi impit.
Langkah 1
daripada
5
:
Serai, Bawang Putih, Halia, Bawang Merah, Cili Merah, Minyak Jagung
Mula-mula kisar bawang merah, bawang putih, cili kering, halia dan serai sehingga halus. Asingkan di dalam mangkuk.
Langkah 2
daripada
5
:
Halia, Serai, Minyak Jagung, Cili Merah, Bawang Merah, Bawang Putih
Kemudian panaskan kuali. Masukkan bahan kisaran tadi sedikit demi sedikit dan tumis sehingga naik bau.
Langkah 3
daripada
5
:
Gula Melaka, MAGGI® CukupRasa™, Kicap Pekat, Kacang Tanah, Santan, Air, Jus Asam Jawa
Selepas itu barulah masukkan kacang, gula Melaka, air, jus asam jawa, santan, MAGGI® CukupRasa™ serta kicap pekat manis dan biarkannya sehingga mendidih.
Langkah 4
daripada
5
Akhir sekali, perlahankan api dan biarkan kuah mendidih sehingga pecah minyak.
Langkah 5
daripada
5
Amat sesuai dijadikan sebagai kuah satay atau dimakan bersama nasi impit.
Resipi dalam PDF
Share with friends
Aktifkan video
Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini
Thank you for your rating!
Kami menantikan ulasan anda!
Anda sudah menilai resipi / produk ini
Klik pada bilangan bintang yang ingin anda berikan: semakin tinggi bilangannya, semakin baik penilaiannya.
Komen 0