Hidangan seimbang terdiri daripada pelbagai kumpulan makanan dan nutrien penting.
MyMenu IQ™ memberikan skor nutrisi berdasarkan kandungan tenaga & nutrien dalam hidangan dan sumbangan dalam membantu mencapai saranan keperluan nutrisi harian dewasa 2000kcal/hari.
MyMenu IQ ™ membantu anda memilih menu seimbang pada skala dari 0 hingga 100, dengan fokus pada hidangan utama.
Apakah maksud skor MyMenu IQ™?
Tingkatkan keseimbangan hidangan anda
(0 - 44)
Tingkatkan kesimbangan nutrisi menu ini untuk membantu anda mencapai saranan keperluan nutrien.
Sederhana
(45 - 69)
Menu ini adalah seimbang dan membekalkan kepelbagaian dari segi kumpulan makanan dan nutrien penting.
Seimbang
(70 - 100)
Menu ini adalah seimbang dan membekalkan kepelbagaian dari segi kumpulan makanan dan nutrien penting.
Skor MyMenu IQ™ merujuk kepada skor untuk resipi digital seperti terkandung di dalam laman web. Maklumat komposisi pemakanan untuk bahan-bahan adalah berdasarkan sumber dari pangkalan data komposisi makanan seperti USDA SR28, BLS32, Komposisi Makanan Malaysia, Komposisi Makanan Singapura dan juga label makanan.
Pecahan kandungan tenaga menunjukkan jumlah makronutrien (iaitu karbohidrat, protein dan lemak) yang terkandung dalam satu hidangan dan sumbangan relatifnya (dalam%) terhadap jumlah kandungan tenaga hidangan.
Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 10 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan:
Di sini
Kisarkan bawang merah, bawang putih, lengkuas, kunyit hidup, serai, cili padi hijiau, cili hijau bersama air.
Langkah 2
5 Min
Panaskan periuk, masukkan daging kedalam periuk dan bahan-bahan yang telah dikisar.
Langkah 3
30 Min
Masak daging dengan api yang perlahan sehingga danging bertukar warna and mengeluarkan jus.
Langkah 4
20 Min
Tuangkan santan, gula melaka, asam keping dan renehkan semua sekali, gaulkan sehingga sebati.
Langkah 5
30 Min
Bila sudah agak sebati, masukkan bahan hiris serai, sedikit daun kunyit dan daun limau purut. Biar ia masak sehingga agak kering, masukkan kerisik dan MAGGI CukupRasa.
Langkah 6
2 Min
Sebaik dah siap, boleh hiaskan dengan hirisan daun kunyit yang selebihnya.
Langkah 1
daripada
6
Kisarkan bawang merah, bawang putih, lengkuas, kunyit hidup, serai, cili padi hijiau, cili hijau bersama air.
Langkah 2
daripada
6
Panaskan periuk, masukkan daging kedalam periuk dan bahan-bahan yang telah dikisar.
Langkah 3
daripada
6
Masak daging dengan api yang perlahan sehingga danging bertukar warna and mengeluarkan jus.
Langkah 4
daripada
6
Tuangkan santan, gula melaka, asam keping dan renehkan semua sekali, gaulkan sehingga sebati.
Langkah 5
daripada
6
Bila sudah agak sebati, masukkan bahan hiris serai, sedikit daun kunyit dan daun limau purut. Biar ia masak sehingga agak kering, masukkan kerisik dan MAGGI CukupRasa.
Langkah 6
daripada
6
Sebaik dah siap, boleh hiaskan dengan hirisan daun kunyit yang selebihnya.
Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini
Thank you for your rating!
Kami menantikan ulasan anda!
Anda sudah menilai resipi / produk ini
Klik pada bilangan bintang yang ingin anda berikan: semakin tinggi bilangannya, semakin baik penilaiannya.
Komen 0