Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
35 of 100
Seimbangkan hidangan anda
MyMenu IQ™
35 of 100
Tingkatkan keseimbangan hidangan anda
Hidangan anda tidak seimbang
Back
Apakah maksud hidangan seimbang?

Hidangan seimbang terdiri daripada pelbagai kumpulan makanan dan nutrien penting.

MyMenu IQ™ memberikan skor nutrisi berdasarkan kandungan tenaga & nutrien dalam hidangan dan sumbangan dalam membantu mencapai saranan keperluan nutrisi harian dewasa 2000kcal/hari.

MyMenu IQ ™ membantu anda memilih menu seimbang pada skala dari 0 hingga 100, dengan fokus pada hidangan utama.

Apakah maksud skor MyMenu IQ™?
Tingkatkan keseimbangan hidangan anda (0 - 44)
Tingkatkan kesimbangan nutrisi menu ini untuk membantu anda mencapai saranan keperluan nutrien.
Sederhana (45 - 69)
Menu ini adalah seimbang dan membekalkan kepelbagaian dari segi kumpulan makanan dan nutrien penting.
Seimbang (70 - 100)
Menu ini adalah seimbang dan membekalkan kepelbagaian dari segi kumpulan makanan dan nutrien penting.
Skor MyMenu IQ™ merujuk kepada skor untuk resipi digital seperti terkandung di dalam laman web. Maklumat komposisi pemakanan untuk bahan-bahan adalah berdasarkan sumber dari pangkalan data komposisi makanan seperti USDA SR28, BLS32, Komposisi Makanan Malaysia, Komposisi Makanan Singapura dan juga label makanan.
Protein
18.6g / 20%
Pecahan kandungan tenaga menunjukkan jumlah makronutrien (iaitu karbohidrat, protein dan lemak) yang terkandung dalam satu hidangan dan sumbangan relatifnya (dalam%) terhadap jumlah kandungan tenaga hidangan.

Tips nutrisi

  • Cadangan Hidangan Pilihan

Rendang Ayam

(18)
56Min
Sederhana
Rendang ayam, rendang itik, rendang daging atau rendang tok, juadah ini adalah adalah hidangan wajib ada pada musim perayaan. Setiap keluarga yang menyambut hari raya pasti mempunyai resipi rendang ayam dan teknik tersendiri untuk menyediakan hidangan rendang untuk dimakan bersama nasi, ketupat ataupun lemang. Setelah sebulan berpuasa, tak ada hidangan yang lebih tepat dan menyelerakan untuk dimakan di pagi raya. Memang rasa puas. Walau bagaimanapun, sajian rendang ayam sebenarnya boleh dinikmati sepanjang tahun tetapi disebabkan tempoh masakan yang mengambil masa yang lama, ramai ibu-ibu lebih suka memilih lauk yang lebih mudah disiapkan untuk makan malam. Kini anda boleh sediakan hidangan ini menggunakan resipi rendang ayam yang lebih mudah dan cepat disediakan bersama produk MAGGI®. Saiz hidangan resipi ini juga boleh dilaraskan mengikut jumlah ahli keluarga jadi anda tak perlu risau tentang pembaziran makanan. Cuba resipi rendang ayam ini sekarang! Sedap dihidang bersama pulut kuning mahupun nasi putih panas. Tak perlulah tunggu musim raya kalau anda sekeluarga dah teringin!

Bahan-bahan

-
6 hidangan
+

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 6 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan: Di sini

3 
Bawang Besar
6  ulas
Bawang Putih
3  cm
Halia
2  cm
Lengkuas
0.25  cawan
Pes Cili
3  tangkai
Serai
0.25  cawan
Air
4  sudu besar
Minyak Masak
8 
Bawang Kecil
3  ulas
Bawang Putih
3  tangkai
Serai
4  keping
Daun Limau Purut
250  g
Dada Ayam
250  g
Paha Ayam
40  g
Gula Melaka
1  sudu besar
MAGGI® CukupRasa™
2  keping
Daun Kunyit
200  ml
Air
200  ml
Santan
50  g
Kerisik

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
Bahan kini terdapat di papan keratan anda
.

Nilai pemakanan

Tenaga
367.51 kcal
Protein
18.61 g
Karbohidrat
12.71 g
Lemak
26.97 g
Maklumat setiap hidangan
Jom Masak

Langkah Penyediaan

56 Minit
Langkah 1
5 Min
Kisarkan bawang besar, bawang putih, halia, Lengkuas, pes cili, dan serai sehingga halus. Tumiskan tanpa minyak sehingga sedikit kering.
Langkah 2
10 Min
Masukkan minyak, tumis sehingga sedikit pecah minyak.
Langkah 3
15 Min
Masukkan hirisan bawang kecil, bawang putih, serai, daun limau purut, daun kunyit, dada ayam, peha ayam, MAGGI® CukupRasa™, gula melaka, gaulkan rata. Masak sehingga ayam sedikit empuk.
Langkah 4
25 Min
Masukkan air, santan dan kerisik, renehkan sehingga ayam kuah menjadi pekat.
Langkah 5
1 Min
Sedia dihidangkan
Rendang Ayam

Langkah 1 daripada 5

Kisarkan bawang besar, bawang putih, halia, Lengkuas, pes cili, dan serai sehingga halus. Tumiskan tanpa minyak sehingga sedikit kering.

Rendang Ayam

Langkah 2 daripada 5

Masukkan minyak, tumis sehingga sedikit pecah minyak.

Rendang Ayam

Langkah 3 daripada 5

Masukkan hirisan bawang kecil, bawang putih, serai, daun limau purut, daun kunyit, dada ayam, peha ayam, MAGGI® CukupRasa™, gula melaka, gaulkan rata. Masak sehingga ayam sedikit empuk.

Rendang Ayam

Langkah 4 daripada 5

Masukkan air, santan dan kerisik, renehkan sehingga ayam kuah menjadi pekat.

Rendang Ayam

Langkah 5 daripada 5

Sedia dihidangkan

Resipi dalam PDF
Muat turun
Share with friends

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini

Thank you for your rating!
Kami menantikan ulasan anda!

Anda sudah menilai resipi / produk ini

Klik pada bilangan bintang yang ingin anda berikan: semakin tinggi bilangannya, semakin baik penilaiannya.

Hantar
Asset 10

Komen 0

0/4000
Sila masukkan nama pengguna yang sah. Pastikan mengandungi 3-15 aksara. Aksara A hingga Z dan 0 hingga 9 dibenarkan.
Nama pengguna