Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pinasakan

0
46Min
Sederhana
Hidangan ikan tumis tradisi masyarakat Kadazan-Dusun yang sememangnya lazat.

Bahan-bahan

-
4 hidangan
+

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 4 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan: Di sini

500 g
Ikan Kembung
2 
Buah Bambangan
1 sudu besar
Minyak Jagung
3 ulas
Bawang Putih
1 
Bawang
4 cm
Halia
1 sudu kecil
Serbuk Kunyit
3 g
Cili Kering
50 g
Pes Asam Jawa
100 ml
Air
3 
Asam Keping
1 sudu besar
MAGGI® CukupRasa™

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
Bahan kini terdapat di papan keratan anda
.

Nilai pemakanan

Tenaga
307.61 kcal
Karbohidrat
37.05 g
Protein
28.06 g
Lemak
5.88 g
Maklumat setiap hidangan
Jom Masak

Langkah Penyediaan

46 Minit
Langkah 1
5 Min
Mula-mula ikan harus dibuang isi perut dan dibersihkan terlebih dahulu. Asingkannya ke tepi.
Langkah 2
5 Min
Setelah itu, masukkan minyak masak ke dalam kuali dan tunggu sehingga ia panas. Kemudian tumis bawang putih, halia, serbuk kunyit dan cili kering sehingga naik bau.
Langkah 3
5 Min
Masukkan asam jawa, asam keping, MAGGI® CukupRasa™ dan air bersama ikan ke dalam tumisan tadi.
Langkah 4
5 Min
Kemudian di dalam periuk, susun sekeping daun pisang bersama daun kunyit dan buah bambangan. Letakkan ikan dan bahan-bahan yang dimasak tadi diatas daun berkenaan.
Langkah 5
25 Min
Tutup tudung periuk dan biarkan ia masak dengan api kecil lebih kurang selama 25 minit.
Langkah 6
1 Min
Pinasakan amat sesuai dimakan bersama nasi putih dan sambal.
Pinasakan

Langkah 1 daripada 6

: Ikan Kembung

Mula-mula ikan harus dibuang isi perut dan dibersihkan terlebih dahulu. Asingkannya ke tepi.

Pinasakan

Langkah 2 daripada 6

: Minyak Jagung, Bawang Putih, Bawang, Halia, Serbuk Kunyit, Cili Kering

Setelah itu, masukkan minyak masak ke dalam kuali dan tunggu sehingga ia panas. Kemudian tumis bawang putih, halia, serbuk kunyit dan cili kering sehingga naik bau.

Pinasakan

Langkah 3 daripada 6

: Pes Asam Jawa, Air, Asam Keping, MAGGI® CukupRasa™

Masukkan asam jawa, asam keping, MAGGI® CukupRasa™ dan air bersama ikan ke dalam tumisan tadi.

Pinasakan

Langkah 4 daripada 6

: Buah Bambangan

Kemudian di dalam periuk, susun sekeping daun pisang bersama daun kunyit dan buah bambangan. Letakkan ikan dan bahan-bahan yang dimasak tadi diatas daun berkenaan.

Pinasakan

Langkah 5 daripada 6

Tutup tudung periuk dan biarkan ia masak dengan api kecil lebih kurang selama 25 minit.

Pinasakan

Langkah 6 daripada 6

Pinasakan amat sesuai dimakan bersama nasi putih dan sambal.

Resipi dalam PDF
Muat turun
Share with friends

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini

Thank you for your rating!
Kami menantikan ulasan anda!

Anda sudah menilai resipi / produk ini

Klik pada bilangan bintang yang ingin anda berikan: semakin tinggi bilangannya, semakin baik penilaiannya.

Hantar
Asset 10

Komen 0

0/4000
Sila masukkan nama pengguna yang sah. Pastikan mengandungi 3-15 aksara. Aksara A hingga Z dan 0 hingga 9 dibenarkan.
Nama pengguna