Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pai Ayam

(2)
105Min
Sederhana
Pastri renyah dan berkilat penuh dengan mengisi ayam lazat.

Bahan-bahan

-
6 hidangan
+

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 6 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan: Di sini

2.5  cawan
Tepung Gandum
3  sudu kecil
Gula
1  sudu kecil
Garam
3  sudu besar
Minyak Jagung
225  g
Mentega
60  ml
Air
2  sudu kecil
1  sudu besar
Minyak Jagung
2  sudu besar
Mentega
10  g
Bawang Putih
300  g
Dada Ayam
100  g
Cendawan Butang
100  g
Lobak Merah
2  batang
Batang Saderi
2  keping
Daun Salam
1  sudu kecil
Serbuk Lada Hitam
1  sudu kecil
Thyme Kering
1  sudu besar
Tepung Gandum
350  ml
Air
2 
Kiub Pati Ayam MAGGI®
75  g
Kacang Pea
1 
Telur

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
Bahan kini terdapat di papan keratan anda
.

Nilai pemakanan

Tenaga
674.76 kcal
Protein
19.65 g
Karbohidrat
50.24 g
Lemak
44.09 g
Maklumat setiap hidangan
Jom Masak

Langkah Penyediaan

105 Minit
Langkah 1
2 Min
Campur tepung gandum, gula kastor dan garam halus. Gaul rata kemudian tambah minyak jagung.
Langkah 2
5 Min
Masukkan mentega beku. Uli dengan tangan dan bentuk menjadi doh.
Langkah 3
3 Min
Masukkan air dan cuka ke dalam doh. Adun sebati.
Langkah 4
30 Min
Masukkan doh ke dalam peti sejuk selama 30 minit agar tekstur lebih keras.
Langkah 5
2 Min
Dalam kuali, panaskan minyak dan mentega.
Langkah 6
3 Min
Tumis bawang putih, dada ayam, cendawan butang, lobak merah, batang saderi, daun salam, serbuk lada hitam dan daun taim kering.
Langkah 7
3 Min
Masukkan tepung gandum dan air. Gaul sebati.
Langkah 8
2 Min
Masukkan Kiub Pati Ayam MAGGI® dan kacang pea. Ketepikan.
Langkah 9
5 Min
Panaskan ketuhar pada suhu 180ºC.
Langkah 10
3 Min
Canai doh sehingga menjadi pastri sederhana nipis.
Langkah 11
2 Min
Masukkan lapisan pastri ke dalam mangkuk bakar. Letakkan sesuatu yang berat di atas pastri supaya tidak kembang.
Langkah 12
10 Min
Bakar pastri selama 10 minit.
Langkah 13
4 Min
Isikan pastri yang telah dibakar dengan inti dan ratakan. Letak satu lagi lapisan pastri di atas inti dan hias dengan garfu.
Langkah 14
1 Min
Hias atas pai dengan lebihan doh dan sapu permukaannya dengan telur.
Langkah 15
30 Min
Bakar pai selama 30 minit pada suhu 180ºC.
Pai Ayam

Langkah 1 daripada 15

: Minyak Jagung, Garam, Tepung Gandum, Gula

Campur tepung gandum, gula kastor dan garam halus. Gaul rata kemudian tambah minyak jagung.

Pai Ayam

Langkah 2 daripada 15

: Mentega

Masukkan mentega beku. Uli dengan tangan dan bentuk menjadi doh.

Pai Ayam

Langkah 3 daripada 15

: Air, Cuka

Masukkan air dan cuka ke dalam doh. Adun sebati.

Pai Ayam

Langkah 4 daripada 15

Masukkan doh ke dalam peti sejuk selama 30 minit agar tekstur lebih keras.

Pai Ayam

Langkah 5 daripada 15

: Minyak Jagung, Mentega

Dalam kuali, panaskan minyak dan mentega.

Pai Ayam

Langkah 6 daripada 15

: Serbuk Lada Hitam, Cendawan Butang, Daun Salam, Dada Ayam, Lobak Merah, Thyme Kering, Batang Saderi, Bawang Putih

Tumis bawang putih, dada ayam, cendawan butang, lobak merah, batang saderi, daun salam, serbuk lada hitam dan daun taim kering.

Pai Ayam

Langkah 7 daripada 15

: Tepung Gandum, Air

Masukkan tepung gandum dan air. Gaul sebati.

Pai Ayam

Langkah 8 daripada 15

: Kiub Pati Ayam MAGGI®, Kacang Pea

Masukkan Kiub Pati Ayam MAGGI® dan kacang pea. Ketepikan.

Pai Ayam

Langkah 9 daripada 15

Panaskan ketuhar pada suhu 180ºC.

Pai Ayam

Langkah 10 daripada 15

Canai doh sehingga menjadi pastri sederhana nipis.

Pai Ayam

Langkah 11 daripada 15

Masukkan lapisan pastri ke dalam mangkuk bakar. Letakkan sesuatu yang berat di atas pastri supaya tidak kembang.

Pai Ayam

Langkah 12 daripada 15

Bakar pastri selama 10 minit.

Pai Ayam

Langkah 13 daripada 15

Isikan pastri yang telah dibakar dengan inti dan ratakan. Letak satu lagi lapisan pastri di atas inti dan hias dengan garfu.

Pai Ayam

Langkah 14 daripada 15

: Telur

Hias atas pai dengan lebihan doh dan sapu permukaannya dengan telur.

Pai Ayam

Langkah 15 daripada 15

Bakar pai selama 30 minit pada suhu 180ºC.

Resipi dalam PDF
Muat turun
Share with friends

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini

Thank you for your rating!
Kami menantikan ulasan anda!

Anda sudah menilai resipi / produk ini

Klik pada bilangan bintang yang ingin anda berikan: semakin tinggi bilangannya, semakin baik penilaiannya.

Hantar
Asset 10

Komen 0

0/4000
Sila masukkan nama pengguna yang sah. Pastikan mengandungi 3-15 aksara. Aksara A hingga Z dan 0 hingga 9 dibenarkan.
Nama pengguna