Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nasi Mandi Syawal

0
50Min
Sederhana
Setiap butir nasi begitu berharga, begitulah betapa enak nasinya!

Bahan-bahan

-
6 hidangan
+

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 6 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan: Di sini

2  sudu besar
Cengkih
2  sudu besar
Lada Hitam
2  sudu besar
Jintan Putih
2  sudu besar
Jintan Hitam
4  sudu besar
Ketumbar
2  sudu kecil
Buah Pelaga
2  sudu besar
Serbuk Kunyit
3  sudu besar
Minyak Jagung
1 
Bawang
4  ulas
Bawang Putih
500  g
Dada Ayam
1  L
Air
3  keping
Daun Salam
500  g
Beras Basmathi
2  kiub
Kiub Pati Ayam MAGGI®

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
Bahan kini terdapat di papan keratan anda
.

Nilai pemakanan

Tenaga
512.77 kcal
Protein
28.27 g
Karbohidrat
75.3 g
Lemak
11.53 g
Maklumat setiap hidangan
Jom Masak

Langkah Penyediaan

50 Minit
Langkah 1
5 Min
Campurkan rempah, sangai di atas kuali panas sehingga naik bau dan ketepikan.
Langkah 2
5 Min
Kisar rempah sehingga halus (boleh disampan selama 1 bulan).
Langkah 3
15 Min
Tumis bawang dan bawang putih hingga naik bau dan masukkan ayam, 4 sudu besar serbuk rempah yang disediakan, air dan daun salam. Renihkan sehingga ayam empuk. Toskan ayam dan simpan stok air rebusan ayam untuk masak nasi.
Langkah 4
3 Min
Masuk beras basmathi dalam periuk nasi letrik dan 900 ml stok ayam tadi (tambah air jika tidak cukup 900 ml).
Langkah 5
2 Min
Masukkan kiub pati Ayam MAGGI, kacau sebelum masukkan ayam.
Langkah 6
20 Min
Biar ia memasak dalam periuk nasi letrik.
Nasi Mandi Syawal

Langkah 1 daripada 6

: Cengkih, Lada Hitam, Jintan Hitam, Ketumbar, Buah Pelaga, Serbuk Kunyit, Jintan Putih

Campurkan rempah, sangai di atas kuali panas sehingga naik bau dan ketepikan.

Nasi Mandi Syawal

Langkah 2 daripada 6

Kisar rempah sehingga halus (boleh disampan selama 1 bulan).

Nasi Mandi Syawal

Langkah 3 daripada 6

: Bawang, Bawang Putih, Daun Salam, Dada Ayam, Air, Minyak Jagung

Tumis bawang dan bawang putih hingga naik bau dan masukkan ayam, 4 sudu besar serbuk rempah yang disediakan, air dan daun salam. Renihkan sehingga ayam empuk. Toskan ayam dan simpan stok air rebusan ayam untuk masak nasi.

Nasi Mandi Syawal

Langkah 4 daripada 6

: Beras Basmathi

Masuk beras basmathi dalam periuk nasi letrik dan 900 ml stok ayam tadi (tambah air jika tidak cukup 900 ml).

Nasi Mandi Syawal

Langkah 5 daripada 6

: Kiub Pati Ayam MAGGI®

Masukkan kiub pati Ayam MAGGI, kacau sebelum masukkan ayam.

Nasi Mandi Syawal

Langkah 6 daripada 6

Biar ia memasak dalam periuk nasi letrik.

Resipi dalam PDF
Muat turun
Share with friends

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini

Thank you for your rating!
Kami menantikan ulasan anda!

Anda sudah menilai resipi / produk ini

Klik pada bilangan bintang yang ingin anda berikan: semakin tinggi bilangannya, semakin baik penilaiannya.

Hantar
Asset 10

Komen 0

0/4000
Sila masukkan nama pengguna yang sah. Pastikan mengandungi 3-15 aksara. Aksara A hingga Z dan 0 hingga 9 dibenarkan.
Nama pengguna