Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
MAGGI® Malaysia
MAGGI® Malaysia
  • Resipi Resipi
  • Aktiviti Aktiviti
  • MAGGI® MAGGI®
  • Produk Produk
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Lagi Lagi
  • MAGGI®
  • Dari Dapur Kami
  • Memupuk Generasi Muda
  • Idea Masakan 7 Hari MAGGI®
  • Tips Dapur
  • Lagi
  • Cari
  • Log masuk
MAGGI® Malaysia
  • Resipi
  • Aktiviti
  • MAGGI®
    • MAGGI®
    • About Us
  • Produk
  • MyMenu Plan
  • Lagi
    • Lagi
    • Log masuk
Tom Yam Fried Rice - Top Shot

Nasi Goreng Tom Yam

(0)

Something went wrong!!!

Mudah

•

11 Min

Share recipe

  • Facebook
  • Facebook messenger
  • Linkedin
  • Twitter
  • Pinterest
  • E-mel
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Menu nasi goreng begitu sinonim dengan masyarakat Malaysia. Terdapat pelbagai menu nasi goreng, antaranya adalah Nasi Goreng Tomyam yang merupakan hidangan popular di restoran Thai dan digemari oleh rakyat Malaysia. Diilhamkan daripada hidangan terkenal daripada Thailand iaitu tomyam. Penyediaan Nasi Goreng Tomyam menggunakan bahan-bahan yang hampir sama dengan resepi tom yum asal yang berkuah. Keseimbangan rasanya yang masam, masin dan tentunya pedas membuatkannya menjadi pilihan ramai. Sesuai dinikmati pada bila-bila masa, menu Nasi Goreng Tomyam ini sebenarnya tidak sukar untuk disediakan. Jika tahu rencah serta bahan-bahan yang diperlukan, anda boleh menyediakan Nasi Goreng Tomyam sendiri dengan mudah dan pantas di rumah dan tidak perlu lagi ke restoran untuk menikmatinya. Selain daripada mudah dan cepat disediakan, menu ini sememangnya hidangan seimbang, berkhasiat dan lengkap dengan bahan-bahan makanan laut seperti sotong, udang serta sayur-sayuran seperti kacang buncis, lobak merah dan jagung muda. Jadi, anda tak perlu lagi bersusah-payah untuk memasak lauk atau sayur-sayuran secara berasingan. Tip untuk menyediakan Nasi Goreng Tomyam yang lazat; gunakan nasi yang telah sejuk untuk mendapatkan tekstur nasi yang sebiji-sebiji dan mengelakkan daripada nasi goreng menjadi lembik. Sebaiknya gunakan nasi yang telah semalaman. Gunakan Kiub Pati Tomyam MAGGI® untuk mendapatkan rasa tom yam sebenar. Hanya hancurkan dan tabur perasa semua dalam satu yang kaya dengan kesegaran herba dan rempah-ratus ke atas nasi semasa menggoreng dan nikmati aroma tom yam yang menyelerakan dengan Kiub Pati Tomyam MAGGI®. Jika bahan tumisan terlalu kering dan melekat pada kuali semasa menumis, tambahkan sedikit air tapi, pastikan bahan-bahan tumisan kelihatan pekat sebelum memasukkan nasi. Elakkan memasak dengan menggunakan api yang besar, supaya nasi tidak hangit di bawah kuali. Gorengkan udang dan sotong terlebih dahulu untuk melazatkan lagi Nasi Goreng Tomyam, kerana air daripada udang dan sotong akan memekatkan lagi bahan-bahan tumisan. Bagi anda yang suka makanan yang pedas-pedas anda boleh lebihkan sedikit cili padi. Akhir sekali taburkan daun bawang dan bawang goreng sebagai pelengkap sajian. Jom cuba Nasi Goreng Tomyam sebagai hidangan makan tengah hari atau makan malam keluarga anda dan hidangkan semasa panas-panas!

Read more

Read Less

Bahan-bahan

6

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 6 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan:

ingredient_quantity
recipe ingredient
182825
Minyak Jagung
3  sudu besar
182825
Bawang Merah
1 
184794
Bawang Putih
3  ulas
182825
Cili Padi
3  tangkai
Daun Limau Purut
3  keping
181511
Serai
2  batang
182825
Sotong
2 
Udang
12 
Nasi (sejuk)
3  cawan
182825
Kiub Pati Tom Yam MAGGI®
2  kiub
182825
Kacang Buncis
10  batang
Lobak Merah
1 
182825
Jagung Muda
4  batang
208357
Daun Bawang
2  tangkai
182825
Bawang Goreng
2  sudu besar
doodle image

Utensils and appliances

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

X

Nutritional Information

Nutritional Information Thumbnail

Nutrition Table Footer

Karbohidrat
33.49 g
Tenaga
235.58 kcal
Lemak
6.16 g
Protein
10.88 g
Nutrition Table Footer

Recipe steps

11 min

2 min

2 min

3 min

3 min

1 min

Tom Yam Fried Rice - Top Shot

Pause

Play

Restart Timer

Recipe steps

11 min

Mulakan Pemasa
Panaskan minyak masak, tumiskan bawang merah, bawang putih yang telah dicincang, cili padi, serai yang telah diketuk dan daun limau sehingga wangi.
Tom Yam Fried Rice - Top Shot

Pause

Play

Restart Timer

Recipe steps

11 min

Mulakan Pemasa
Masukkan hirisan sotong dan udang. Gaul rata.
Tom Yam Fried Rice - Top Shot

Pause

Play

Restart Timer

Recipe steps

11 min

Mulakan Pemasa
Masukkan lobak merah, kacang buncis dan jagung muda yang telah dipotong. Gaul Rata.
Tom Yam Fried Rice - Top Shot

Pause

Play

Restart Timer

Recipe steps

11 min

Mulakan Pemasa
Masukkan nasi putih dan taburkan MAGGI Kiub Sup Tom Yam. Gaul rata.
Tom Yam Fried Rice - Top Shot

Pause

Play

Restart Timer

Recipe steps

11 min

Mulakan Pemasa
Taburkan daun bawang dan bawang goreng. Sedia untuk dihidang.
  • Facebook
  • Youtube
  • Instagram
  • Hubungi kami
  • Dasar Privasi
  • Terma dan syarat
  • Kami Nestlé
  • MS
  • EN