Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nasi Claypot Ayam Cina Klasik

0
47Min
Sederhana
Juadah sempurna satu belanga, dihidang lazat untuk rakan dan keluarga.

Bahan-bahan

-
6 hidangan
+

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 6 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan: Di sini

400  g
Dada Ayam
8 
Cendawan Shiitake kering
2 
Bawang Merah
1  inci
Halia
250  g
Lobak Merah
3  cawan
600  ml
Air
1  sudu besar
Minyak Masak
2  sudu kecil
Minyak Bijan
2  sudu besar
Daun Bawang
1  sudu besar
Ikan Masin Goreng
2  sudu besar
Cili Padi
250  g
Kailan
1  sudu besar
Kicap cair
2  sudu besar
Sos Tiram MAGGI®
2  sudu kecil
Kicap cair
1  sudu besar
Kicap Pekat
3  sudu besar
Air

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
Bahan kini terdapat di papan keratan anda
.

Nilai pemakanan

Tenaga
557.69 kcal
Protein
22.27 g
Karbohidrat
91.48 g
Lemak
10.34 g
Maklumat setiap hidangan
Jom Masak

Langkah Penyediaan

47 Minit
Langkah 1
2 Min
Sediakan kuah dengan mencampurkan bersama Sos Tiram MAGGI®, kicap cair, kicap pekat dan air di dalam mangkuk.
Langkah 2
3 Min
Panaskan minyak masak di dalam kuali atau periuk. Kemudian, tumis bawang merah dan halia sehingga beraroma.
Langkah 3
5 Min
Seterusnya, masukkan ayam, lobak merah dan hirisan cendawan. Goreng selama 5 minit atau sehingga ayam menjadi empuk.
Langkah 4
3 Min
Masukkan minyak bijan, campuran kuah dan biarkan ia reneh selama 3 minit di atas api sederhana. Bila siap, ketepikannya dan sediakan nasi.
Langkah 5
20 Min
Masak nasi dengan 600 ml air di dalam periuk nasi dan letakkan kailan di atas. Apabila nasi hampir masak (semua air telah diserap dan bijirin beras mula kelihatan gebu), kira-kira 15 - 20 minit kemudian, masukkan ayam yang telah dimasak tadi.
Langkah 6
2 Min
Masukkan ayam dan nasi bersama, gaulkan sehingga betul-betul rata.
Langkah 7
10 Min
Kemudian, tutup semula tudung periuk dan biarkan nasi terus dimasak selama 10 minit sehingga kuah diserap sepenuhnya ke dalam nasi. Simpan panas sehingga dihidangkan.
Langkah 8
1 Min
Akhir sekali, taburkan daun bawang dan ikan masin goreng (pilihan) sebelum dihidangkan.
Langkah 9
1 Min
Untuk lebih pedas, hiris cili padi dan hidangkan bersama kicap cair.
Nasi Claypot Ayam Cina Klasik

Langkah 1 daripada 9

: Sos Tiram MAGGI®, Kicap cair, Air

Sediakan kuah dengan mencampurkan bersama Sos Tiram MAGGI®, kicap cair, kicap pekat dan air di dalam mangkuk.

Nasi Claypot Ayam Cina Klasik

Langkah 2 daripada 9

: Halia, Minyak Masak, Bawang Merah

Panaskan minyak masak di dalam kuali atau periuk. Kemudian, tumis bawang merah dan halia sehingga beraroma.

Nasi Claypot Ayam Cina Klasik

Langkah 3 daripada 9

: Cendawan Shiitake kering, Dada Ayam, Lobak Merah

Seterusnya, masukkan ayam, lobak merah dan hirisan cendawan. Goreng selama 5 minit atau sehingga ayam menjadi empuk.

Nasi Claypot Ayam Cina Klasik

Langkah 4 daripada 9

: Minyak Bijan, Sos Tiram MAGGI®, Kicap cair, Air

Masukkan minyak bijan, campuran kuah dan biarkan ia reneh selama 3 minit di atas api sederhana. Bila siap, ketepikannya dan sediakan nasi.

Nasi Claypot Ayam Cina Klasik

Langkah 5 daripada 9

: Beras, Kailan

Masak nasi dengan 600 ml air di dalam periuk nasi dan letakkan kailan di atas. Apabila nasi hampir masak (semua air telah diserap dan bijirin beras mula kelihatan gebu), kira-kira 15 - 20 minit kemudian, masukkan ayam yang telah dimasak tadi.

Nasi Claypot Ayam Cina Klasik

Langkah 6 daripada 9

Masukkan ayam dan nasi bersama, gaulkan sehingga betul-betul rata.

Nasi Claypot Ayam Cina Klasik

Langkah 7 daripada 9

Kemudian, tutup semula tudung periuk dan biarkan nasi terus dimasak selama 10 minit sehingga kuah diserap sepenuhnya ke dalam nasi. Simpan panas sehingga dihidangkan.

Nasi Claypot Ayam Cina Klasik

Langkah 8 daripada 9

: Ikan Masin Goreng, Daun Bawang

Akhir sekali, taburkan daun bawang dan ikan masin goreng (pilihan) sebelum dihidangkan.

Nasi Claypot Ayam Cina Klasik

Langkah 9 daripada 9

: Cili Padi, Kicap cair

Untuk lebih pedas, hiris cili padi dan hidangkan bersama kicap cair.

Resipi dalam PDF
Muat turun
Share with friends

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini

Thank you for your rating!
Kami menantikan ulasan anda!

Anda sudah menilai resipi / produk ini

Klik pada bilangan bintang yang ingin anda berikan: semakin tinggi bilangannya, semakin baik penilaiannya.

Hantar
Asset 10

Komen 0

0/4000
Sila masukkan nama pengguna yang sah. Pastikan mengandungi 3-15 aksara. Aksara A hingga Z dan 0 hingga 9 dibenarkan.
Nama pengguna