Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Keli Masak Lemak Kuning Ringkas

0
34Min
Mudah
Ciptalah sajian yang masih mengekalkan cara tradisi dalam memasak.

Bahan-bahan

-
4 hidangan
+

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 4 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan: Di sini

4 
Ikan Keli
1 
Bawang Besar
6 ulas
Bawang Putih
4 tangkai
Serai
6 
Cili Padi
1 sudu kecil
Belacan
4 keping
Daun Salam
1 keping
Daun Kunyit
1 sudu kecil
Serbuk Kunyit
100 ml
Santan Pekat
1 L
Air
2 kiub
Kiub Pati Ikan Bilis MAGGI®
1 sudu kecil
MAGGI® CukupRasa™
1 sudu kecil
Gula

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
Bahan kini terdapat di papan keratan anda
.

Nilai pemakanan

Tenaga
302.92 kcal
Karbohidrat
6.85 g
Protein
50.07 g
Lemak
7.65 g
Maklumat setiap hidangan
Jom Masak

Langkah Penyediaan

34 Minit
Langkah 1
3 Min
Mula-mula kisar bawang besar dan bawang putih berasingan sehingga halus..
Langkah 2
5 Min
Kemudian layangkan belacan di atas dapur seketika dan tumbuk sehingga lumat menggunakan lesung batu.
Langkah 3
10 Min
Selepas itu, masukkan kisaran bawang besar dan bawang kecil serta semua bahan tertera di atas kecuali ikan keli ke dalam periuk. Kacau sehingga campuran bahan-bahan tadi mendidih.
Langkah 4
15 Min
Akhir sekali, apabila kuah sudah mula mendidih, perlahan-lahan masukkan ikan keli. Biarkan ia mendidih sehingga ikan benar-benar masak.
Langkah 5
1 Min
Sesuai dihidang panas-panas dan dinikmati bersama nasi.
Keli Masak Lemak Kuning Ringkas

Langkah 1 daripada 5

: Bawang Besar, Bawang Putih

Mula-mula kisar bawang besar dan bawang putih berasingan sehingga halus..

Keli Masak Lemak Kuning Ringkas

Langkah 2 daripada 5

: Belacan

Kemudian layangkan belacan di atas dapur seketika dan tumbuk sehingga lumat menggunakan lesung batu.

Keli Masak Lemak Kuning Ringkas

Langkah 3 daripada 5

: Bawang Besar, Bawang Putih, Serai, Cili Padi, Belacan, Daun Salam, Daun Kunyit, Serbuk Kunyit, Santan Pekat, Air, Kiub Pati Ikan Bilis MAGGI®, MAGGI® CukupRasa™, Gula

Selepas itu, masukkan kisaran bawang besar dan bawang kecil serta semua bahan tertera di atas kecuali ikan keli ke dalam periuk. Kacau sehingga campuran bahan-bahan tadi mendidih.

Keli Masak Lemak Kuning Ringkas

Langkah 4 daripada 5

: Ikan Keli

Akhir sekali, apabila kuah sudah mula mendidih, perlahan-lahan masukkan ikan keli. Biarkan ia mendidih sehingga ikan benar-benar masak.

Keli Masak Lemak Kuning Ringkas

Langkah 5 daripada 5

Sesuai dihidang panas-panas dan dinikmati bersama nasi.

Resipi dalam PDF
Muat turun
Share with friends

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini

Thank you for your rating!
Kami menantikan ulasan anda!

Anda sudah menilai resipi / produk ini

Klik pada bilangan bintang yang ingin anda berikan: semakin tinggi bilangannya, semakin baik penilaiannya.

Hantar
Asset 10

Komen 0

0/4000
Sila masukkan nama pengguna yang sah. Pastikan mengandungi 3-15 aksara. Aksara A hingga Z dan 0 hingga 9 dibenarkan.
Nama pengguna