Keli Masak Lemak Kuning Ringkas
34Min
Mudah
Ciptalah sajian yang masih mengekalkan cara tradisi dalam memasak.
4
Ikan Keli
1
Bawang Besar
6 ulas
Bawang Putih
4 tangkai
Serai
6
Cili Padi
1 sudu kecil
Belacan
4 keping
Daun Salam
1 keping
Daun Kunyit
1 sudu kecil
Serbuk Kunyit
100 ml
Santan Pekat
1 L
Air
2 kiub
Kiub Pati Ikan Bilis MAGGI®
1 sudu kecil
MAGGI® CukupRasa™
1 sudu kecil
Gula
.
Nilai pemakanan
Tenaga
302.92 kcal
Karbohidrat
6.85 g
Protein
50.07 g
Lemak
7.65 g
Maklumat setiap hidangan
Langkah Penyediaan
34 Minit
Langkah 1
3 Min
Mula-mula kisar bawang besar dan bawang putih berasingan sehingga halus..
Langkah 2
5 Min
Kemudian layangkan belacan di atas dapur seketika dan tumbuk sehingga lumat menggunakan lesung batu.
Langkah 3
10 Min
Selepas itu, masukkan kisaran bawang besar dan bawang kecil serta semua bahan tertera di atas kecuali ikan keli ke dalam periuk. Kacau sehingga campuran bahan-bahan tadi mendidih.
Langkah 4
15 Min
Akhir sekali, apabila kuah sudah mula mendidih, perlahan-lahan masukkan ikan keli. Biarkan ia mendidih sehingga ikan benar-benar masak.
Langkah 5
1 Min
Sesuai dihidang panas-panas dan dinikmati bersama nasi.
Komen 0