Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Keladi Goreng Rangup 3 Rasa

0
76Min
Sederhana
Enak-enak rasa keladi, cantik menarik rangup sekali. Lemak manis lazat digemari, bila dah hidang, terus menambat hati famili.

Bahan-bahan

-
12 hidangan
+

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 12 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan: Di sini

1  paket
Mi Suhon (Glass Noodle)
600  g
Keladi
10  sudu besar
Tepung Gandum
150  ml
Air
2  sudu besar
Lelemak (Shortening)
1  sudu besar
Gula Halus
2  sudu kecil
MAGGI® CukupRasa™
0.5  sudu kecil
Serbuk 5 Rempah
9  sudu besar
Sos Cili Thai MAGGI®
1  kiub
Kiub Pati Ayam MAGGI®
1  sudu besar
Kicap Pekat
1  sudu besar
Gula
500  g
Dada Ayam
100  g
Kiub Nenas
0.5 
Lada Benggala Hijau
0.5 
Lada Benggala Merah
1  inci
Halia
6  ulas
Bawang Putih
1 
Bawang Besar
3  sudu besar
Minyak Masak

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
Bahan kini terdapat di papan keratan anda
.

Nilai pemakanan

Tenaga
280.46 kcal
Protein
12.79 g
Karbohidrat
44.58 g
Lemak
5.95 g
Maklumat setiap hidangan
Jom Masak

Langkah Penyediaan

76 Minit
Langkah 1
20 Min
Untuk sediakan bentuk bunga keladi, kukus keladi sehingga empuk (lebih kurang 20 minit), lenyek dan biar sejuk. Dalam mangkuk lain, masukkan air mendidih ke dalam tepung gandum dan gaul sehingga menjadi adunan lembut.
Langkah 2
30 Min
Campurkan semua bahan lain (lelemak, gula halus, MAGGI® CukupRasa™ dan serbuk 5 rempah), lenyek keladi dan masukkan ke dalam adunan dan uli adunan. Balut dengan kertas lutsinar (cling film) dan biar selama 30 minit.
Langkah 3
5 Min
Panaskan minyak dan goreng mi suhon sehingga ia mengembang. Toskan dan susun di atas pinggan hidang yang besar.
Langkah 4
5 Min
Bentukkan adunan menjadi bentuk bunga dan goreng dengan minyak penuh sehingga ia garing dan perang keemasan selama 3-5 minit di atas api sederhana. Susun kelopak bunga yang membentuk bunga dengan lubang di bahagian tengah.
Langkah 5
3 Min
Campurkan bahan-bahan untuk sos di lapisan atas.
Langkah 6
12 Min
Goreng bawang putih dan halia sehingga naik bau, tambahkan bawang dan goreng selama seminit dengan api tinggi. Tambah ayam dan goreng sehingga separuh masak. Masukkan sos dan biar dia merenih sehingga ayam betul masak. Kemudian masukkan lada benggala.
Langkah 7
1 Min
Sendukkan masakkan dan hidang di tengah kelopak bunga. Jamulah selera sementara ia panas ya!
Keladi Goreng Rangup 3 Rasa

Langkah 1 daripada 7

: Tepung Gandum, Keladi, Air

Untuk sediakan bentuk bunga keladi, kukus keladi sehingga empuk (lebih kurang 20 minit), lenyek dan biar sejuk. Dalam mangkuk lain, masukkan air mendidih ke dalam tepung gandum dan gaul sehingga menjadi adunan lembut.

Keladi Goreng Rangup 3 Rasa

Langkah 2 daripada 7

: Gula Halus, MAGGI® CukupRasa™, Lelemak (Shortening), Serbuk 5 Rempah

Campurkan semua bahan lain (lelemak, gula halus, MAGGI® CukupRasa™ dan serbuk 5 rempah), lenyek keladi dan masukkan ke dalam adunan dan uli adunan. Balut dengan kertas lutsinar (cling film) dan biar selama 30 minit.

Keladi Goreng Rangup 3 Rasa

Langkah 3 daripada 7

: Mi Suhon (Glass Noodle)

Panaskan minyak dan goreng mi suhon sehingga ia mengembang. Toskan dan susun di atas pinggan hidang yang besar.

Keladi Goreng Rangup 3 Rasa

Langkah 4 daripada 7

Bentukkan adunan menjadi bentuk bunga dan goreng dengan minyak penuh sehingga ia garing dan perang keemasan selama 3-5 minit di atas api sederhana. Susun kelopak bunga yang membentuk bunga dengan lubang di bahagian tengah.

Keladi Goreng Rangup 3 Rasa

Langkah 5 daripada 7

: Sos Cili Thai MAGGI®, Kicap Pekat, Kiub Pati Ayam MAGGI®, Gula

Campurkan bahan-bahan untuk sos di lapisan atas.

Keladi Goreng Rangup 3 Rasa

Langkah 6 daripada 7

: Lada Benggala Hijau, Halia, Lada Benggala Merah, Minyak Masak, Dada Ayam, Bawang Putih, Kiub Nenas, Bawang Besar

Goreng bawang putih dan halia sehingga naik bau, tambahkan bawang dan goreng selama seminit dengan api tinggi. Tambah ayam dan goreng sehingga separuh masak. Masukkan sos dan biar dia merenih sehingga ayam betul masak. Kemudian masukkan lada benggala.

Keladi Goreng Rangup 3 Rasa

Langkah 7 daripada 7

Sendukkan masakkan dan hidang di tengah kelopak bunga. Jamulah selera sementara ia panas ya!

Resipi dalam PDF
Muat turun
Share with friends

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini

Thank you for your rating!
Kami menantikan ulasan anda!

Anda sudah menilai resipi / produk ini

Klik pada bilangan bintang yang ingin anda berikan: semakin tinggi bilangannya, semakin baik penilaiannya.

Hantar
Asset 10

Komen 0

0/4000
Sila masukkan nama pengguna yang sah. Pastikan mengandungi 3-15 aksara. Aksara A hingga Z dan 0 hingga 9 dibenarkan.
Nama pengguna