Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kek Nasi Lemak

0
60Min
Mencabar

Bahan-bahan

-
10 hidangan
+

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 10 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan: Di sini

500 g
Beras
20 g
Halia
1 
Bawang Merah
1 sudu besar
Minyak Jagung
1 sudu besar
MAGGI® CukupRasa™
150 ml
Santan
500 ml
Air
2 
Daun Pandan
0.33 cawan
Minyak Jagung
50 g
Cili Kering
200 g
Bawang Merah
20 g
Bawang Putih
20 g
Halia
0.33 cawan
Air
500 g
Udang
80 g
Pes Asam Jawa
1 sudu besar
MAGGI® CukupRasa™
4 sudu besar
Gula
100 g
Kacang Tanah
100 g
Ikan bilis
50 g
Timun

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
Bahan kini terdapat di papan keratan anda
.

Nilai pemakanan

Tenaga
405.83 kcal
Karbohidrat
58.47 g
Protein
12.41 g
Lemak
13.73 g
Maklumat setiap hidangan
Jom Masak

Langkah Penyediaan

60 Minit
Nasi
20 Min
Masukkan beras, minyak jagung, halia, bawang kecil, MAGGI® CukupRasa™, santan kelapa, air dan daun pandan ke dalam periuk nasi. Kacau rata dan biar masak.
Sambal Tumis
10 Min
Panaskan kuali, tuangkan minyak dan masukkan cili kering, bawang merah, bawang putih dan halia dikisar. Masukkan air dan tumis bahan-bahan hingga pecah minyak.
Langkah 3
5 Min
Masukkan udang, pes asam jawa, MAGGI® CukupRasa™ dan gula. Teruskan menumis hingga pekat.
Langkah 4
10 Min
Sambung menumis pada api sederhana sekurang-kurangnya 10 minit. Ketepikan apabila selesai.
Langkah menyediakan kek
2 Min
Pecahkan 4 biji telur. Panaskan kuali leper dan gorengkan telur dalam 3 kali ulangan.
Langkah 6
3 Min
Apabila menuang telur, pastikan ia dituang nipis dan memenuhi kuali. Ketepikan apabila selesai.
Langkah 7
2 Min
Masukkan 3 cawan nasi ke dalam bekas/talam kek 7 inci dan padatkan nasi seluruhnya.
Langkah 8
3 Min
Letakkan 1 sudu besar sambal ke atas ‘kek’ nasi dan ratakan. Letakkan sepotong telur dan letakkan ‘kek’ nasi lagi. Ulang sehingga nasi dan telur habis.
Langkah 9
1 Min
Apabila selesai, sapukan lagi sambal di kek teratas.
Langkah 10
1 Min
Taburkan sedikit kacang tanah dan ikan bilis goreng di atasnya.
Langkah 11
2 Min
Alihkan bekas/talam kek berhati-hati dan cucukkan timun di sekeliling menggunakan pencungkil gigi.
Langkah 12
1 Min
Pastikan kek tidak terburai dengan mengikat tali kapas atau riben di sekelilingnya.
Kek Nasi Lemak

Nasi daripada 12

: Beras, Halia, Bawang Merah, Minyak Jagung, MAGGI® CukupRasa™, Santan, Air

Masukkan beras, minyak jagung, halia, bawang kecil, MAGGI® CukupRasa™, santan kelapa, air dan daun pandan ke dalam periuk nasi. Kacau rata dan biar masak.

Kek Nasi Lemak

Sambal Tumis daripada 12

: Minyak Jagung, Cili Kering, Bawang Merah, Bawang Putih, Halia, Air

Panaskan kuali, tuangkan minyak dan masukkan cili kering, bawang merah, bawang putih dan halia dikisar. Masukkan air dan tumis bahan-bahan hingga pecah minyak.

Kek Nasi Lemak

Langkah 3 daripada 12

: Udang, Pes Asam Jawa, MAGGI® CukupRasa™, Gula

Masukkan udang, pes asam jawa, MAGGI® CukupRasa™ dan gula. Teruskan menumis hingga pekat.

Kek Nasi Lemak

Langkah 4 daripada 12

Sambung menumis pada api sederhana sekurang-kurangnya 10 minit. Ketepikan apabila selesai.

Kek Nasi Lemak

Langkah menyediakan kek daripada 12

Pecahkan 4 biji telur. Panaskan kuali leper dan gorengkan telur dalam 3 kali ulangan.

Kek Nasi Lemak

Langkah 6 daripada 12

Apabila menuang telur, pastikan ia dituang nipis dan memenuhi kuali. Ketepikan apabila selesai.

Kek Nasi Lemak

Langkah 7 daripada 12

Masukkan 3 cawan nasi ke dalam bekas/talam kek 7 inci dan padatkan nasi seluruhnya.

Kek Nasi Lemak

Langkah 8 daripada 12

Letakkan 1 sudu besar sambal ke atas ‘kek’ nasi dan ratakan. Letakkan sepotong telur dan letakkan ‘kek’ nasi lagi. Ulang sehingga nasi dan telur habis.

Kek Nasi Lemak

Langkah 9 daripada 12

Apabila selesai, sapukan lagi sambal di kek teratas.

Kek Nasi Lemak

Langkah 10 daripada 12

Taburkan sedikit kacang tanah dan ikan bilis goreng di atasnya.

Kek Nasi Lemak

Langkah 11 daripada 12

Alihkan bekas/talam kek berhati-hati dan cucukkan timun di sekeliling menggunakan pencungkil gigi.

Kek Nasi Lemak

Langkah 12 daripada 12

Pastikan kek tidak terburai dengan mengikat tali kapas atau riben di sekelilingnya.

Resipi dalam PDF
Muat turun
Share with friends

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini

Thank you for your rating!
Kami menantikan ulasan anda!

Anda sudah menilai resipi / produk ini

Klik pada bilangan bintang yang ingin anda berikan: semakin tinggi bilangannya, semakin baik penilaiannya.

Hantar
Asset 10

Komen 0

0/4000
Sila masukkan nama pengguna yang sah. Pastikan mengandungi 3-15 aksara. Aksara A hingga Z dan 0 hingga 9 dibenarkan.
Nama pengguna