Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
MyMenu IQ™
Balance your meal
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
What does it mean?
Good Balance
What does it mean?
Now enjoy your meal!
Back
Your Selection (1)
Kek Nasi Lemak
60 min
Mencabar
Add recipe
Back
35 17g / 35%
54 57.2g / 54%
11 12.1g / 11%

The energy content breakdown shows the amount of the macronutrients (i.e. carbohydrate, protein and fat) contained in one serving of the recipe and their relative contribution (in %) to the total energy content of the serving.

What is a balanced menu?

A balanced menu provides a variety of food groups and key nutrients.

MyMenu IQ™ generates a nutritional score, considering the energy content and the nutrients in the menu, and their contribution towards achieving nutritional recommendations as based on a 2,000 kcal daily diet for an average adult.
 
MyMenu IQ™ guides you to select a balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

What does the MyMenu IQ™ score mean ?

Room for Balance Improvement (0 - 44)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

Great Balance (70 - 100)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

Good Balance (45 - 69)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

The MyMenu IQ™ score applies to the digital recipe as described on the site. Nutrition composition data for food ingredients and food products is based on Standard Food Composition Databases such as USDA SR28, BLS32 as well as food label data.

Nutritional Tips

Tip 1

Tip 2

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Kek Nasi Lemak

(0)
60 Min
Mencabar

Bahan-bahan

10 hidangan

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 10 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan:

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Beras
20  g
Halia
1 
Bawang Merah
1  sudu besar
Minyak Jagung
1  sudu besar
MAGGI® CukupRasa™
150  ml
Santan
500  ml
Air
2 
Daun Pandan
0.33  cawan
Minyak Jagung
200  g
Bawang Merah
20  g
Bawang Putih
20  g
Halia
4  paket
MAGGI® Sambal Tumis
0.33  cawan
Air
500  g
Udang
80  g
Pes Asam Jawa
0.5  sudu besar
MAGGI® CukupRasa™
4  sudu besar
Gula
100  g
Kacang Tanah
100  g
Ikan bilis
50  g
Timun

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
.

Nilai pemakanan

Carbohydrates
57.24 g
Energy
432.15 kcal
Fats
17.05 g
Protein
12.11 g
Maklumat setiap hidangan

Langkah Penyediaan

60 Minit
  • Nasi

    20 Min
    Masukkan beras, minyak jagung, halia, bawang kecil, MAGGI® CukupRasa™, santan kelapa, air dan daun pandan ke dalam periuk nasi. Kacau rata dan biar masak.
  • Sambal Tumis

    10 Min
    Panaskan kuali, tuangkan minyak masak, bawang merah, bawang putih dan halia dikisar. Masukkan MAGGI® Sambal Tumis dan air dan tumis bahan-bahan hingga pecah minyak.
  • Langkah 3

    5 Min
    Masukkan udang, pes asam jawa, MAGGI® CukupRasa™ dan gula. Teruskan menumis hingga pekat.
  • Langkah 4

    10 Min
    Sambung menumis pada api sederhana sekurang-kurangnya 10 minit. Ketepikan apabila selesai.
  • Langkah menyediakan kek

    2 Min
    Pecahkan 4 biji telur. Panaskan kuali leper dan gorengkan telur dalam 3 kali ulangan.
  • Langkah 6

    3 Min
    Apabila menuang telur, pastikan ia dituang nipis dan memenuhi kuali. Ketepikan apabila selesai.
  • Langkah 7

    2 Min
    Masukkan 3 cawan nasi ke dalam bekas/talam kek 7 inci dan padatkan nasi seluruhnya.
  • Langkah 8

    3 Min
    Letakkan 1 sudu besar sambal ke atas ‘kek’ nasi dan ratakan. Letakkan sepotong telur dan letakkan ‘kek’ nasi lagi. Ulang sehingga nasi dan telur habis.
  • Langkah 9

    1 Min
    Apabila selesai, sapukan lagi sambal di kek teratas.
  • Langkah 10

    1 Min
    Taburkan sedikit kacang tanah dan ikan bilis goreng di atasnya.
  • Langkah 11

    2 Min
    Alihkan bekas/talam kek berhati-hati dan cucukkan timun di sekeliling menggunakan pencungkil gigi.
  • Langkah 12

    1 Min
    Pastikan kek tidak terburai dengan mengikat tali kapas atau riben di sekelilingnya.
Kek Nasi Lemak

Nasi daripada 12

: Beras, Ginger, Bawang Merah, Corn Oil, MAGGI® CukupRasa™, Water, Santan

Masukkan beras, minyak jagung, halia, bawang kecil, MAGGI® CukupRasa™, santan kelapa, air dan daun pandan ke dalam periuk nasi. Kacau rata dan biar masak.

Kek Nasi Lemak

Sambal Tumis daripada 12

: Ginger, Garlic, Water, Bawang Merah, Corn Oil, MAGGI® Sambal Tumis

Panaskan kuali, tuangkan minyak masak, bawang merah, bawang putih dan halia dikisar. Masukkan MAGGI® Sambal Tumis dan air dan tumis bahan-bahan hingga pecah minyak.

Kek Nasi Lemak

Langkah 3 daripada 12

: Gula, Tamarind Paste, Udang, MAGGI® CukupRasa™

Masukkan udang, pes asam jawa, MAGGI® CukupRasa™ dan gula. Teruskan menumis hingga pekat.

Kek Nasi Lemak

Langkah 4 daripada 12

Sambung menumis pada api sederhana sekurang-kurangnya 10 minit. Ketepikan apabila selesai.

Kek Nasi Lemak

Langkah menyediakan kek daripada 12

Pecahkan 4 biji telur. Panaskan kuali leper dan gorengkan telur dalam 3 kali ulangan.

Kek Nasi Lemak

Langkah 6 daripada 12

Apabila menuang telur, pastikan ia dituang nipis dan memenuhi kuali. Ketepikan apabila selesai.

Kek Nasi Lemak

Langkah 7 daripada 12

Masukkan 3 cawan nasi ke dalam bekas/talam kek 7 inci dan padatkan nasi seluruhnya.

Kek Nasi Lemak

Langkah 8 daripada 12

Letakkan 1 sudu besar sambal ke atas ‘kek’ nasi dan ratakan. Letakkan sepotong telur dan letakkan ‘kek’ nasi lagi. Ulang sehingga nasi dan telur habis.

Kek Nasi Lemak

Langkah 9 daripada 12

Apabila selesai, sapukan lagi sambal di kek teratas.

Kek Nasi Lemak

Langkah 10 daripada 12

Taburkan sedikit kacang tanah dan ikan bilis goreng di atasnya.

Kek Nasi Lemak

Langkah 11 daripada 12

Alihkan bekas/talam kek berhati-hati dan cucukkan timun di sekeliling menggunakan pencungkil gigi.

Kek Nasi Lemak

Langkah 12 daripada 12

Pastikan kek tidak terburai dengan mengikat tali kapas atau riben di sekelilingnya.

Resipi dalam PDF

Share with friends

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini