Kari Ayam Kapitan Nyonya
31Min
Mudah
500 g
Kepingan Ayam
2 sudu besar
Jus Limau Purut
2 sudu besar
Minyak Jagung
2 batang
Serai
5
Cili Merah
4 ulas
Bawang Putih
0.5 cm
Kunyit
3
Buah Keras
6 ulas
Bawang Merah
1 sudu kecil
Belacan
135 g
Nestlé Greek-style Plain Yoghurt
1 kiub
Kiub Pati Ayam MAGGI®
1 tangkai
Cili Hijau
1
Tomato
1
Bawang Kuning
350 ml
Air
.
Nilai pemakanan
Tenaga
134.48 kcal
Karbohidrat
6.8 g
Protein
16.57 g
Lemak
4.54 g
Maklumat setiap hidangan
Langkah Penyediaan
31 Minit
Langkah 1
5 Min
Kisarkan serai, cili merah, bawang putih, kunyit hidup, bawang merah, buah keras dan belacan di dalam pengisar.
Langkah 2
5 Min
Kemudian tumis sehingga terbit aromanya yang wangi.
Langkah 3
15 Min
Masukkan Nestlé Greek Yogurt Natural, Kiub Stok Ayam MAGGI®, cili hijau, tomato, bawang kuning, air dan kepingan ayam. Kacau sehingga sebati dan biarkan reneh selama 15 minit.
Langkah 4
1 Min
Kemudian, tuangkan jus limau purut dan teruskan mengacau selama seminit.
Langkah 5
4 Min
Tunggu sehingga ayam menjadi empuk dan kari sedia untuk dihidang.
Langkah 6
1 Min
Selain nasi, Kari Ayam Kapitan juga sesuai dimakan bersama Pulut Kuning atau Roti Jala.
Komen 0