Bihun Sup Utara
33Min
Mudah
Tiada bihun sup sehebat dari sebelah utara dengan sup daging padu berempah. Inilah hidangan yang melambangkan kehebatan kulinari utara Malaysia.
400 g
Bihun Kering
3 L
Air
1
Bawang Merah
2
Bunga Lawang
1
Kayu Manis
300 g
Daging lembu
200 g
Tulang Lembu
5 sudu besar
Minyak Jagung
2
Bawang Merah
6 ulas
Bawang Putih
2 inci
Halia
2 paket
Rempah Sup
2 tangkai
Serai
3 sudu besar
MAGGI® CukupRasa™
6
Limau Kasturi
40 g
Daun Bawang
100 g
Hirisan Daging Lembu
40 g
Tofu, Goreng
20 g
Taugeh
100 g
Sambal
.
Nilai pemakanan
Tenaga
262.61 kcal
Karbohidrat
31.24 g
Protein
13.22 g
Lemak
9.3 g
Maklumat setiap hidangan
Langkah Penyediaan
33 Minit
Langkah 1
10 Min
Di dalam periuk, masukkan air, bawang merah, bunga lawang, kayu manis, daging lembu, tulang lembu dan minyak jagung dan biarkan ia mendidih atas api sederhana sehingga daging lembu dimasak sehingga sempurna.
Langkah 2
2 Min
Keluarkan daging lembu, ketepikan dan biar sejuk. Hiriskan daging untuk dihidangkan kemudian.
Langkah 3
10 Min
Di dalam kuali, panaskan minyak dan masukkan bawang merah, bawang putih, halia, rempah sup, serai dan MAGGI® CukupRasa™. Tumiskan sehingga minyak pecah.
Langkah 4
5 Min
Campurkan pes ke dalam stok daging, kacau dan biarkan ia mendidih.
Langkah 5
5 Min
Didihkan sup sehingga sebati dan rempahkan dengan MAGGI® CukupRasa™.
Langkah 6
1 Min
Hidangkan bihun dengan sup panas dan kondimen.
Komen 0