Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
MAGGI® Malaysia
MAGGI® Malaysia
  • Resipi Resipi
  • Aktiviti Aktiviti
  • MAGGI® MAGGI®
  • Produk Produk
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Lagi Lagi
  • MAGGI®
  • Dari Dapur Kami
  • Memupuk Generasi Muda
  • Idea Masakan 7 Hari MAGGI®
  • Tips Dapur
  • Lagi
  • Cari
  • Log masuk
MAGGI® Malaysia
  • Resipi
  • Aktiviti
  • MAGGI®
    • MAGGI®
    • About Us
  • Produk
  • MyMenu Plan
  • Lagi
    • Lagi
    • Log masuk
Bihun Sup Utara

Bihun Sup Utara

(0)

Something went wrong!!!

Mudah

•

58 Min

Share recipe

  • Facebook
  • Facebook messenger
  • Linkedin
  • Twitter
  • Pinterest
  • E-mel
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Hari ini, jom cuba masak resepi bihun sup yang lazat dan sangat mudah untuk disediakan. Resepi bihun sup ni sangat sesuai dimakan pada bila-bila masa. Jom kita lihat bahan-bahan yang diperlukan dan cara penyediaan resepi bihun sup senang ni. Bahan-bahan yang diperlukan adalah bihun kering, serbuk kunyit, air, bawang merah, bunga lawang, kayu manis, daging lembu, tulang lembu, minyak jagung, bawang putih, halia, rempah sup, serai, dan semestinya Kiub Pati Ayam MAGGI®. Pertama sekali, rendamkan bihun kering di dalam air bersama serbuk kunyit selama 30 minit. Kemudian, toskan dan celurkan bihun tadi. Jangan risau jika bihun kelihatan kekuningan, ia menambahkan warna pada hidangan dan serbuk kunyit tadi sebenarnya menambahkan rasa kepada bihun. Kemudian, masukkan air, bawang merah, bunga lawang, kayu manis, daging lembu, tulang lembu dan Kiub Pati Ayam MAGGI® ke dalam periuk. Biarkan ia mendidih atas api sederhana sehingga daging dimasak sepenuhnya. Pastikan sup cukup rasa dan enak mengikut citarasa masing-masing. Seterusnya, keluarkan daging lembu, ketepikan dan biarkan ia sejuk. Kemudian, hiriskan daging untuk dihidangkan kemudian. Tulang lembu boleh juga dibuang daripada sup kerana ia telah memberikan rasa pada sup. Campurkan pula pes ke dalam stok daging, kacau dan biarkan ia mendidih. Rempah sup dan serai akan memberikan aroma dan rasa yang kaya pada resepi bihun sup ini. Pastikan sup betul-betul mendidih sebelum dihidangkan. Akhir sekali, hidangkan bihun dengan sup panas dan kondimen. Anda juga boleh tambahkan sambal atau sos cili untuk menambahkan kepedasan pada hidangan. Jangan lupa untuk letakkan balik hirisan daging lembu yang telah dihiris tadi ke dalam masakan. Resepi bihun sup utara dengan daging lembu dan tulang lembu ini memang sangat mudah untuk disediakan. Sup ini sangat sesuai dimakan pada cuaca yang sejuk kerana ia dapat menghangatkan badan dan memberikan rasa yang sedap pada tekak anda. Anda boleh mencuba di rumah dengan mudah bersama anak-anak. Ingin cuba resepi-resepi mudah yang lain seperti Resepi bihun sup Utara ini daripada MAGGI®? Jom cuba Resipi Mi MAGGI Kari Nyonya, Mi Kari Bebola Berasaskan Tumbuhan, dan Mi Garing Ayam Berkeju. Selamat memasak!

Read more

Read Less

Bahan-bahan

8 hidangan

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 8 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan:

ingredient_quantity
recipe ingredient
Bihun Kering
400  g
Serbuk Kunyit
2  tsp
182825
Water
3  L
182825
Shallots
1 
Serbuk Jintan Manis
2 
182495
Kulit Kayu Manis
1 
Daging lembu
300  g
182825
Tulang Lembu
200  g
182825
Minyak Masak
5  sudu besar
182825
Shallots
2 
184794
Garlic
6  cloves
181687
Halia
2  in
Rempah Sup
2  packets
182825
Kiub Pati Ayam MAGGI®
4  cubes
181511
Serai, Mentah
2  Stalks
182825
Limau Kasturi
8 
182825
Taugeh
1.5  cups
208357
Daun Bawang
2  Stalks
Tofu, Goreng
2  pcs
182825
MAGGI® Sambal Tumis
2  packets
doodle image

Utensils and appliances

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

X

Nutritional Information

Nutritional Information Thumbnail

Nutrition Table Footer

Carbohydrates
49.86 g
Energy
409.97 kcal
Fats
14.55 g
Protein
19.8 g
Nutrition Table Footer

Recipe steps

58 min

30 min

10 min

2 min

10 min

5 min

1 min

Bihun Sup Utara

Pause

Play

Restart Timer

Recipe steps

58 min

Mulakan Pemasa
rendamkan bihun kering didalam air bersama serbuk kunyit selama 30 minit. Toskan dan celurkan.
Bihun Sup Utara

Pause

Play

Restart Timer

Recipe steps

58 min

Mulakan Pemasa
Di dalam periuk, masukkan air, bawang merah, bunga lawang, kayu manis, daging lembu, tulang lembu dan MAGGI Kiub Pati Ayam dan biarkan ia mendidih atas api sederh
Bihun Sup Utara

Pause

Play

Restart Timer

Recipe steps

58 min

Mulakan Pemasa
Keluarkan daging lembu, ketepikan dan biar sejuk. Hiriskan daging untuk dihidangkan kemudian.
Bihun Sup Utara

Pause

Play

Restart Timer

Recipe steps

58 min

Mulakan Pemasa
Di dalam kuali, panaskan minyak dan masukkan bawang merah, bawang putih, halia, rempah sup dan serai. Tumiskan sehingga minyak pecah.
Bihun Sup Utara

Pause

Play

Restart Timer

Recipe steps

58 min

Mulakan Pemasa
Campurkan pes ke dalam stok daging, kacau dan biarkan ia mendidih.
Bihun Sup Utara

Pause

Play

Restart Timer

Recipe steps

58 min

Mulakan Pemasa
Hidangkan bihun dengan sup panas dan kondimen.
  • Facebook
  • Youtube
  • Instagram
  • Hubungi kami
  • Dasar Privasi
  • Terma dan syarat
  • Kami Nestlé
  • MS
  • EN