Ayam Teriyaki 3 Langkah
22Min
Mudah
1 sudu kecil
Minyak Jagung
2 sudu besar
Sos Tiram MAGGI®
4 sudu besar
Air
0.5 sudu kecil
Kicap Pekat
1.5 sudu besar
Gula Perang
1 sudu besar
Cuka
1 sudu kecil
Halia
250 g
Dada Ayam
LABEL UJIAN
250 g
Paha Ayam
200 g
Bok Choy
200 g
Brokoli, Mentah
100 g
Lobak Merah
.
Nilai pemakanan
Tenaga
149.02 kcal
Karbohidrat
8.53 g
Protein
13.52 g
Lemak
6.75 g
Maklumat setiap hidangan
Langkah Penyediaan
22 Minit
Langkah 1
3 Min
Sediakan mangkuk kecil, campurkan Sos Tiram MAGGI® bersama air, kicap soya pekat, gula perang, cuka dan juga jus halia untuk sos. Gaul sehingga sebati dan ketepikan.
Langkah 2
10 Min
Kemudian panaskan minyak di dalam kuali, masukkan ayam dan goreng sehingga perang keemasan pada api sederhana. Jangan biarkan api terlalu kuat untuk mengelakkan ayam tidak masak pada bahagian dalam.
Langkah 3
1 Min
Apabila ayam sudah masak, angkat dan letakkan di tepi.
Langkah 4
5 Min
Seterusnya, gunakan kuali yang sama dan masukkan sos yang telah dibancuh sebentar tadi. Didihkan sos sehingga menjadi sedikit pekat.
Langkah 5
2 Min
Akhir sekali, masukkan ayam yang telah dimasak ke dalam kuali dan biarkan selama 2 minit.
Langkah 6
1 Min
Hidangkan ayam yang telah dimasak dan tuangkan sos serta sediakan bersama sayur yang telah dicelur. Nikmatinya dengan selera!
Komen 0