Ayam Masak Bali
44Min
Sederhana
Keunikan rasa cili & rempah menyaluti ayam empuk yang enak sekali…
500 g
Dada Ayam
3 sudu besar
Sos Tiram MAGGI®
2 sudu besar
Serbuk Kunyit
0.25 cawan
Minyak Jagung
5 batang
Serai
1
Bawang Merah
3 tangkai
Daun Kari
3
Bawang Merah
2 inci
Halia
6 ulas
Bawang Putih
100 g
Cili Kering
100 ml
Air
2 sudu kecil
Gula Melaka
2.5 sudu besar
Kicap Manis
1 sudu besar
Sos Tiram MAGGI®
.
Nilai pemakanan
Tenaga
417.63 kcal
Karbohidrat
26.89 g
Protein
34.16 g
Lemak
20.34 g
Maklumat setiap hidangan
Langkah Penyediaan
44 Minit
Langkah 1
3 Min
Dalam mangkuk, gaulkan ayam, kunyit and Sos Tiram MAGGI®.
Langkah 2
20 Min
Perapkan selama 15 – 20 minit sementara, menyediakan bahan yang seterusknya.
Langkah 3
5 Min
Kisar bawang merah, halia, bawang putih dan cili kering bersama air.
Langkah 4
10 Min
Tumiskan bahan yang dikisar bersama serai, bawang merah dan daun kari sehingga pecah minyak. Masukkan perapan ayam dan tumis sehingga ayam separuh masak.
Langkah 5
5 Min
Masukkan bahan yang selebihnya, gaulkan sehingga pecah minyak dengan api yang sederhana.
Langkah 6
1 Min
Hidangkan panas.
Komen 0