Sotong Masak Kicap Hitam
12Min
Mudah
Tiada yang lebih bermakna daripada melihat ahli keluarga menikmati hidangan yang dimasak dengan air tangan kita sendiri.
2 sudu kecil
Minyak Jagung
300 g
Sotong
LABEL UJIAN
1
Bawang Besar
1
Cili Padi
0.25 sudu kecil
Kicap Pekat
100 g
Lobak Merah
100 g
Bunga Kobis
100 ml
Air
1.5 sudu kecil
Sos Tiram MAGGI®
2
Tomato
.
Nilai pemakanan
Tenaga
123.6 kcal
Karbohidrat
10.01 g
Protein
13.08 g
Lemak
3.53 g
Maklumat setiap hidangan
Langkah Penyediaan
12 Minit
Langkah 1
3 Min
Di dalam kuali, masukkan minyak masak dan tunggu ia panas. Bila minyak cukup panas, masukkan bawang besar dan cili padi dan kacau selama 1 minit.
Langkah 2
2 Min
Kemudian, masukkan lobak merah, bunga kobis. Teruskan dengan mengacau selama 1 minit.
Langkah 3
5 Min
Ambil sudu kecil untuk sukat ¼ kicap pekat, dan masukkan ke dalam kuali. Seterusnya, ambil sudu besar untuk sukat 1 ½ sudu besar SOS TIRAM MAGGI® dan masukkan ke dalam kuali. Kemudian, masukkan sotong. Kacau rata. Biarkan sotong dan sayur masak selama lebih kurang 3 minit.
Langkah 4
1 Min
Kemudian, masukkan tomato dan kacau selama seminit.
Langkah 5
1 Min
Hidangkan sajian kegemaran keluarga yang ringkas ini dengan nasi panas.
Komen 0