Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Resipi Nasi Minyak Hujan Panas

0
35Min
Mudah
Nasi minyak beraroma ini bukan sahaja indah di pandangan dek aneka warnanya, tetapi ia juga memang lazat dijamah lauk-pauk seperti kari ayam, ayam kuzi dan sebagainya. Ketahui rahsia keasyikan nasi yang popular di kenduri-kendara ini, semuanya terletak pada resipi ini.

Bahan-bahan

-
8
+

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 8 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan: Di sini

3  sudu besar
Minyak Sapi
2  batang
Kulit Kayu Manis
3 
Bunga Lawang
5 
Buah Pelaga
5 
Cengkih
2 
Daun Pandan
2 
Bawang Merah
3  ulas
Bawang Putih
500  g
Beras Basmathi
500  ml
Air
0.67  cawan
Susu Sejat
1.5  sudu besar
MAGGI® CukupRasa™
2  titis
Pewarna Makanan Merah
2  titis
Pewarna Makanan Hijau
2  titis
Pewarna makanan
2  tangkai
Daun Ketumbar
2  sudu besar
Bawang Goreng

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
Bahan kini terdapat di papan keratan anda
.

Nilai pemakanan

Tenaga
337.3 kcal
Protein
6.88 g
Karbohidrat
54.05 g
Lemak
10.36 g
Maklumat setiap hidangan
Jom Masak

Langkah Penyediaan

35 Minit
Langkah 1
3 Min
Cairkan minyak sapi. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih dan daun pandan sehingga naik bau. Masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah dikisar. Tumis sehingga pecah minyak.
Langkah 2
4 Min
Masukkan beras, gaul sebati. Masukkan air dan susu cair.
Langkah 3
3 Min
Masukkan MAGGI® Cukup Rasa. Kacau rata.
Langkah 4
15 Min
Pindahkan ke periuk nasi elektrik, tanak nasi sehingga masak.
Langkah 5
5 Min
Larutkan pewarna makanan di dalam mangkuk berasingan, titikkan sedikit demi sedikit pewarna makanan di serata permukaan nasi. Tutup semula periuk nasi. Biarkan sebentar.
Langkah 6
5 Min
Gemburkan nasi, taburkan daun ketumbar dan bawang goreng. Sedia untuk dihidang.
Resipi Nasi Minyak Hujan Panas

Langkah 1 daripada 6

Cairkan minyak sapi. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih dan daun pandan sehingga naik bau. Masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah dikisar. Tumis sehingga pecah minyak.

Resipi Nasi Minyak Hujan Panas

Langkah 2 daripada 6

Masukkan beras, gaul sebati. Masukkan air dan susu cair.

Resipi Nasi Minyak Hujan Panas

Langkah 3 daripada 6

Masukkan MAGGI® Cukup Rasa. Kacau rata.

Resipi Nasi Minyak Hujan Panas

Langkah 4 daripada 6

Pindahkan ke periuk nasi elektrik, tanak nasi sehingga masak.

Resipi Nasi Minyak Hujan Panas

Langkah 5 daripada 6

Larutkan pewarna makanan di dalam mangkuk berasingan, titikkan sedikit demi sedikit pewarna makanan di serata permukaan nasi. Tutup semula periuk nasi. Biarkan sebentar.

Resipi Nasi Minyak Hujan Panas

Langkah 6 daripada 6

Gemburkan nasi, taburkan daun ketumbar dan bawang goreng. Sedia untuk dihidang.

Resipi dalam PDF
Muat turun
Share with friends

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini

Thank you for your rating!
Kami menantikan ulasan anda!

Anda sudah menilai resipi / produk ini

Klik pada bilangan bintang yang ingin anda berikan: semakin tinggi bilangannya, semakin baik penilaiannya.

Hantar
Asset 10

Komen 0

0/4000
Sila masukkan nama pengguna yang sah. Pastikan mengandungi 3-15 aksara. Aksara A hingga Z dan 0 hingga 9 dibenarkan.
Nama pengguna