Otak-Otak adalah hidangan lazat yang mempunyai keharmonian ikan, herba aromatik dan rempah ratus, dan dibalut dengan daun pisang dan dimasak dengan sempurna. Resipi ini bagaimanapun, menggunakan MAGGI 2 Minit Asam Laksa untuk menghasilkan juadah lazat dan memberi kelainan kepada resepi otak-otak yang klasik. Jom cuba sekarang!
Dengan resipi mudah ini, anda boleh masak hidangan lazat ini di rumah sendiri! Mulakan dengan mendidihkan 2 paket MAGGI 2 Minit Asam Laksa tanpa perasa selama seminit dan tapiskan airnya. Kemudian, kisar bawang merah, bawang putih, cili merah, cili api, serai, halia, lengkuas, isi ikan tenggiri dan 2 biji telur sehingga halus. Seterusnya, masukkan separuh daripada mi MAGGI yang telah direbus tadi dan teruskan kisar sehingga menjadi halus. Pindahkan adunan ke dalam mangkuk dan campurkan baki mi MAGGI dan daun kesum, juga dikenali sebagai daun laksa. Langkah seterusnya adalah untuk ambil daun pisang dan cedok 2 sudu besar bancuhan otak-otak ke dalam daun tersebut dan balut kemas. Akhir sekali, kukus bungkusan tersebut dalam kuali leper selama 15 hingga 20 minit dan sedia untuk dihidangkan.
Tingkatkan kemahiran memasak anda sambil kagumkan tetamu anda dengan hidangan Otak-otak MAGGI Asam Laksa yang menakjubkan ini. Suka resepi ini? Dapatkan resepi lazat lain seperti Ayam Kuzi Molek Che Siti, Ayam Panggang Bersos Lada Hitam Ringkas dan Terung Dayak Rebus.
Bahan-bahan
6
Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 6 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan:
Rebuskan MAGGI 2 Minit Asam Laksa tanpa perencah selama 1 minit. Tapis.
Langkah 2
4 Min
Kisarkan bawang besar, bawang putih, cili merah, cili padi, serai, halia, lengkuas, isi ikan tenggiri dan telur sehingga halus. Masukkan separuh MAGGI Mi yang telah direbus dan perencah MAGGI Asam Laksa. Kisarkan sehingga halus.
Langkah 3
2 Min
Alihkan kedalam mangkuk. Masukkan separuh MAGGI Mi yang telah direbus dan daun kesum. Gaul rata.
Langkah 4
10 Min
Letakkan 2 sudu besar bancuhan otak-otak. Balut kemas. Ulang untuk semua bancuhan.
Langkah 5
15 Min
Kukus menggunakan kuali leper sehingga masak selama 15-20 minit. Sedia untuk dihidang.
Langkah 1
daripada
5
Rebuskan MAGGI 2 Minit Asam Laksa tanpa perencah selama 1 minit. Tapis.
Langkah 2
daripada
5
Kisarkan bawang besar, bawang putih, cili merah, cili padi, serai, halia, lengkuas, isi ikan tenggiri dan telur sehingga halus. Masukkan separuh MAGGI Mi yang telah direbus dan perencah MAGGI Asam Laksa. Kisarkan sehingga halus.
Langkah 3
daripada
5
Alihkan kedalam mangkuk. Masukkan separuh MAGGI Mi yang telah direbus dan daun kesum. Gaul rata.
Langkah 4
daripada
5
Letakkan 2 sudu besar bancuhan otak-otak. Balut kemas. Ulang untuk semua bancuhan.
Langkah 5
daripada
5
Kukus menggunakan kuali leper sehingga masak selama 15-20 minit. Sedia untuk dihidang.
Resipi dalam PDF
Share with friends
Aktifkan video
Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini
Thank you for your rating!
Kami menantikan ulasan anda!
Anda sudah menilai resipi / produk ini
Klik pada bilangan bintang yang ingin anda berikan: semakin tinggi bilangannya, semakin baik penilaiannya.
Komen 0