Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mee Udang

0
45Min
Sederhana
Kemanisan udang betul terasa, kalau makan ramai-ramai bertambah seronoknya!

Bahan-bahan

-
7 hidangan
+

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 7 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan: Di sini

200  g
Udang
1  L
Air
4  sudu besar
Minyak Jagung
2 
Bawang Merah
3  ulas
Bawang Putih
2  cm
Halia
2  tangkai
Serai
50  g
Cili Kering
40  g
Udang Kering
1  L
Air
500  ml
Air
200  g
Keledek
3  sudu besar
MAGGI® CukupRasa™
0.25  cawan
Sos Tomato MAGGI®
500  g
Mi Kuning
400  g
Sawi
3 
Tofu Goreng
200  g
Taugeh
3 
Telur
5 
Limau Kesturi
2 
Cili Merah

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
Bahan kini terdapat di papan keratan anda
.

Nilai pemakanan

Tenaga
373.53 kcal
Protein
18.72 g
Karbohidrat
51.58 g
Lemak
11.56 g
Maklumat setiap hidangan
Jom Masak

Langkah Penyediaan

45 Minit
Langkah 1
20 Min
Rebuskan kulit udang bersama 1 liter air. Kisarkan kulit bersama air rebusan dan tapiskan.
Langkah 2
5 Min
Rebuskan keledek, kisarkan keledek bersama sedikit air rebusan udang. Ketepikan.
Langkah 3
5 Min
Di dalam periuk, tumiskan bawang merah, bawang putih, halia, serai, cili kering dan udang kering yang telah dikisar sehingga pecah minyak.
Langkah 4
10 Min
Masukkan air rebusan udang dan air ke dalam kuah. Masukkan keledek yang sudah dikisar. Kacau sehingga kuah sedikit pekat. Masukkan Udang.
Langkah 5
5 Min
Masukkan MAGGI® CukupRasa™ dan Sos Tomato MAGGI®.
Mee Udang

Langkah 1 daripada 5

: Udang, Air

Rebuskan kulit udang bersama 1 liter air. Kisarkan kulit bersama air rebusan dan tapiskan.

Mee Udang

Langkah 2 daripada 5

: Air, Keledek, Air

Rebuskan keledek, kisarkan keledek bersama sedikit air rebusan udang. Ketepikan.

Mee Udang

Langkah 3 daripada 5

: Minyak Jagung, Bawang Merah, Cili Kering, Bawang Putih, Udang Kering, Halia, Serai

Di dalam periuk, tumiskan bawang merah, bawang putih, halia, serai, cili kering dan udang kering yang telah dikisar sehingga pecah minyak.

Mee Udang

Langkah 4 daripada 5

: Air, Udang, Keledek

Masukkan air rebusan udang dan air ke dalam kuah. Masukkan keledek yang sudah dikisar. Kacau sehingga kuah sedikit pekat. Masukkan Udang.

Mee Udang

Langkah 5 daripada 5

: MAGGI® CukupRasa™, Sos Tomato MAGGI®

Masukkan MAGGI® CukupRasa™ dan Sos Tomato MAGGI®.

Resipi dalam PDF
Muat turun
Share with friends

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini

Thank you for your rating!
Kami menantikan ulasan anda!

Anda sudah menilai resipi / produk ini

Klik pada bilangan bintang yang ingin anda berikan: semakin tinggi bilangannya, semakin baik penilaiannya.

Hantar
Asset 10

Komen 0

0/4000
Sila masukkan nama pengguna yang sah. Pastikan mengandungi 3-15 aksara. Aksara A hingga Z dan 0 hingga 9 dibenarkan.
Nama pengguna