Kuah Kacang, Kacang Jer!
31Min
Mudah
Tak lengkap rasanya sajian satay dan nasi impit tanpa kuah kacang. Ia juga sesuai dijadikan perapan atau perencah untuk daging bakar.
4 sudu besar
Minyak Jagung
3
Bawang Merah
3 ulas
Bawang Putih
5
Cili Merah
3 sudu kecil
Halia
2 tangkai
Serai
350 g
Kacang Tanah
LABEL UJIAN
100 g
Gula Melaka
1 L
Air
2 sudu besar
Jus Asam Jawa
4 sudu besar
Santan
1 sudu besar
MAGGI® CukupRasa™
1 sudu kecil
Kicap Pekat
.
Nilai pemakanan
Tenaga
376.51 kcal
Karbohidrat
23.32 g
Protein
12.47 g
Lemak
28.51 g
Maklumat setiap hidangan
Langkah Penyediaan
31 Minit
Langkah 1
5 Min
Mula-mula kisar bawang merah, bawang putih, cili kering, halia dan serai sehingga halus. Asingkan di dalam mangkuk.
Langkah 2
10 Min
Kemudian panaskan kuali. Masukkan bahan kisaran tadi sedikit demi sedikit dan tumis sehingga naik bau.
Langkah 3
5 Min
Selepas itu barulah masukkan kacang, gula Melaka, air, jus asam jawa, santan, MAGGI® CukupRasa™ serta kicap pekat manis dan biarkannya sehingga mendidih.
Langkah 4
10 Min
Akhir sekali, perlahankan api dan biarkan kuah mendidih sehingga pecah minyak.
Langkah 5
1 Min
Amat sesuai dijadikan sebagai kuah satay atau dimakan bersama nasi impit.
Komen 0