Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kuah Kacang, Kacang Jer!

0
31Min
Mudah
Tak lengkap rasanya sajian satay dan nasi impit tanpa kuah kacang. Ia juga sesuai dijadikan perapan atau perencah untuk daging bakar.

Bahan-bahan

-
8 hidangan
+

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 8 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan: Di sini

4 sudu besar
Minyak Jagung
3 
Bawang Merah
3 ulas
Bawang Putih
5 
Cili Merah
3 sudu kecil
Halia
2 tangkai
Serai
350 g
Kacang Tanah LABEL UJIAN
100 g
Gula Melaka
1 L
Air
2 sudu besar
Jus Asam Jawa
4 sudu besar
Santan
1 sudu besar
MAGGI® CukupRasa™
1 sudu kecil
Kicap Pekat

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
Bahan kini terdapat di papan keratan anda
.

Nilai pemakanan

Tenaga
376.51 kcal
Karbohidrat
23.32 g
Protein
12.47 g
Lemak
28.51 g
Maklumat setiap hidangan
Jom Masak

Langkah Penyediaan

31 Minit
Langkah 1
5 Min
Mula-mula kisar bawang merah, bawang putih, cili kering, halia dan serai sehingga halus. Asingkan di dalam mangkuk.
Langkah 2
10 Min
Kemudian panaskan kuali. Masukkan bahan kisaran tadi sedikit demi sedikit dan tumis sehingga naik bau.
Langkah 3
5 Min
Selepas itu barulah masukkan kacang, gula Melaka, air, jus asam jawa, santan, MAGGI® CukupRasa™ serta kicap pekat manis dan biarkannya sehingga mendidih.
Langkah 4
10 Min
Akhir sekali, perlahankan api dan biarkan kuah mendidih sehingga pecah minyak.
Langkah 5
1 Min
Amat sesuai dijadikan sebagai kuah satay atau dimakan bersama nasi impit.
Kuah Kacang, Kacang Jer!

Langkah 1 daripada 5

: Minyak Jagung, Bawang Merah, Bawang Putih, Cili Merah, Halia, Serai

Mula-mula kisar bawang merah, bawang putih, cili kering, halia dan serai sehingga halus. Asingkan di dalam mangkuk.

Kuah Kacang, Kacang Jer!

Langkah 2 daripada 5

: Minyak Jagung, Bawang Merah, Bawang Putih, Cili Merah, Halia, Serai

Kemudian panaskan kuali. Masukkan bahan kisaran tadi sedikit demi sedikit dan tumis sehingga naik bau.

Kuah Kacang, Kacang Jer!

Langkah 3 daripada 5

: Kacang Tanah, Gula Melaka, Air, Jus Asam Jawa, Santan, MAGGI® CukupRasa™, Kicap Pekat

Selepas itu barulah masukkan kacang, gula Melaka, air, jus asam jawa, santan, MAGGI® CukupRasa™ serta kicap pekat manis dan biarkannya sehingga mendidih.

Kuah Kacang, Kacang Jer!

Langkah 4 daripada 5

Akhir sekali, perlahankan api dan biarkan kuah mendidih sehingga pecah minyak.

Kuah Kacang, Kacang Jer!

Langkah 5 daripada 5

Amat sesuai dijadikan sebagai kuah satay atau dimakan bersama nasi impit.

Resipi dalam PDF
Muat turun
Share with friends

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini

Thank you for your rating!
Kami menantikan ulasan anda!

Anda sudah menilai resipi / produk ini

Klik pada bilangan bintang yang ingin anda berikan: semakin tinggi bilangannya, semakin baik penilaiannya.

Hantar
Asset 10

Komen 0

0/4000
Sila masukkan nama pengguna yang sah. Pastikan mengandungi 3-15 aksara. Aksara A hingga Z dan 0 hingga 9 dibenarkan.
Nama pengguna