Sesi minum petang bersama keluarga mahupun rakan-rakan tersayang tidak lengkap tanpa sajian kuih muih yang pelbagai. Pada masa kini, ramai yang suka menyediakan manisan moden seperti brownies dan cream puff untuk minum petang keluarga. Tetapi kuih tradisional seperti kuih lapis, cucur pisang dan karipap masih lagi ada tempatnya di hati semua dan di ruang makan bersama secawan teh atau kopi panas.
Resepi karipap kali ini lain sedikit daripada yang selalu kita dapati di gerai kuih. Kuih kesayangan Malaysia yang enak dan rangup kini boleh disediakan di rumah dengan mudah bersama beberapa bahan asas yang mudah didapati. Menggunakan produk MAGGI seperti MAGGI® CukupRasa™untuk menambah rasa dan rencah pada kuih buatan tangan anda sendiri. Mampu memikat hati seisi keluarga kalau anda hidangkan buat minum petang pada hari Ahad yang santai dan indah.
Cuba resepi karipap briyani in! Memang unik dan enak serta mudah disiapkan bersama MAGGI®.
Bahan-bahan
12
hidangan
Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 12 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan:
Di atas permukaan yang bersih, gaul dan ulikan tepung, MAGGI® CukupRasa™, marjerin dan air sehingga ia menjadi adunan. Biarkan adunan selama 10 minit.
Langkah 2
5 Min
Di dalam kuali, tumiskan MAGGI® Pes Perencah Nasi Briyani, sayur campur beku, bawang putih, bawang merah, air, dada ayam dan daun kari selama 5 minit. Kacau sehingga tumisan agak kering.
Langkah 3
5 Min
Cubitkan 20 gram adunan daripada adunan besar tadi dan uli sehingga ia menjadi rata. Potong bentuk bulat dan isikan ayam di dalam sebelum dikepitkan menjadi bentuk karipap.
Langkah 4
5 Min
Ulang langkah yang sama sehingga habis dan biarkan seketika.
Langkah 5
5 Min
Di dalam kuali lain, panaskan minyak dan goreng karipap tersebut selama 5 minit atau sehingga garing dan berwarna kuning keemasan.
Langkah 6
1 Min
Hidangkan karipap panas bersama secawan teh, sememangnya kombinasi yang menyelerakan!
Langkah 1
daripada
6
:
MAGGI® CukupRasa™, Tepung, Marjerin, Air
Di atas permukaan yang bersih, gaul dan ulikan tepung, MAGGI® CukupRasa™, marjerin dan air sehingga ia menjadi adunan. Biarkan adunan selama 10 minit.
Langkah 2
daripada
6
:
Daun Kari, Minyak Jagung, Isi Ayam, Sayur Campur Beku, Pes Perencah Nasi Briyani MAGGI, Bawang Putih, Air, Bawang Merah
Di dalam kuali, tumiskan MAGGI® Pes Perencah Nasi Briyani, sayur campur beku, bawang putih, bawang merah, air, dada ayam dan daun kari selama 5 minit. Kacau sehingga tumisan agak kering.
Langkah 3
daripada
6
Cubitkan 20 gram adunan daripada adunan besar tadi dan uli sehingga ia menjadi rata. Potong bentuk bulat dan isikan ayam di dalam sebelum dikepitkan menjadi bentuk karipap.
Langkah 4
daripada
6
Ulang langkah yang sama sehingga habis dan biarkan seketika.
Langkah 5
daripada
6
Di dalam kuali lain, panaskan minyak dan goreng karipap tersebut selama 5 minit atau sehingga garing dan berwarna kuning keemasan.
Langkah 6
daripada
6
Hidangkan karipap panas bersama secawan teh, sememangnya kombinasi yang menyelerakan!
Resipi dalam PDF
Share with friends
Aktifkan video
Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini
Thank you for your rating!
Kami menantikan ulasan anda!
Anda sudah menilai resipi / produk ini
Klik pada bilangan bintang yang ingin anda berikan: semakin tinggi bilangannya, semakin baik penilaiannya.
Komen 0