Skip to Main Content
MAGGI® Malaysia
MAGGI® Malaysia
  • Resipi
  • Aktiviti
  • MAGGI®
  • Produk
  • MyMenu Plan
  • Cari
  • Log masuk
  • Tentang Kami
  • Dari Dapur Kami
  • Memupuk Generasi Muda
  • Idea Masakan 7 Hari MAGGI®
  • Masak-masak bersama Selebriti MAGGI®
  • Tips Dapur
Kacang Botor Tumis Udang

Kacang Botor Tumis Udang

(2)
15Min
Mudah
Tambah ke Pelan Menu Saya

Anda perlukan akaun untuk terusakn

Sila login atau daftar akaun

Kacang botor atau nama saintifiknya Psophocarpus tetragonolobus tergolong dalam kumpulan leguminosa. Sesetengah orang juga memanggil kacang botor sebagai kacang botol. Kacang botor selalu dimasak menjadi sayur atau dimakan sebagai ulam bagi masyarakat di Malaysia. Kacang botor juga digemari kerana kerangupan dan rasanya yang lazat. Namun, apakah khasiat dan nutrisi sebenar yang terkandung di dalam kacang botol? Kacang botor mengandungi banyak kandungan nutrisi yang sangat baik untuk dimakan. Kacang botor boleh dijadikan snek sihat disebabkan kandungan lemak juga kalori yang rendah selain mengandungi protein dan serat yang tinggi. Kacang botor bukan sahaja sesuai untuk dijadikan snek yang sihat kerana kandungan kalori yang rendah, protein dan seratnya yang tinggi tetapi juga lazat kerana ia mempunyai tekstur yang rangup untuk memberikan kepuasan ketika menikmatinya. Selain mengandungi kandungan mineral yang baik dan tinggi, kacang botor juga mengandungi kandungan vitamin A dan vitamin C yang tinggi. Jadi, kesimpulannya, kacang botor sememangnya mengandungi pelbagai khasiat yang tersendiri dan baik untuk dijadikan hidangan harian. Kacang botor boleh dimakan bersama ulam-ulaman lain atau sayur-sayuran lain untuk mendapatkan khasiat yang optimum. Justeru, MAGGI® membawakan resipi kacang botor yang istimewa; Kacang Botor Tumis Udang. Resipi kacang botor ini mudah disediakan dengan menggunakan bahan-bahan yang ringkas seperti kacang botor, udang segar, bawang merah, bawang putih dan cili merah yang ditumbuk serta sedikit minyak masak untuk menumis. Jangan lupa tambahkan MAGGI® CukupRasa™, perasa semua dalam satu yang diperbuat daripada bawang segar dan rempah-ratus. Ia pasti menaikkan lagi rasa masakan anda! Tak perlu tambah garam – hanya tabur dan resipi kacang botor anda jadi bertambah lazat! Untuk mendapatkan rasa yang lazat pastikan bawang merah dan bawang putih sehingga lumat. Di samping itu air yang terhasil daripada bawang merah dan bawang putih akan membangkitkan aroma yang menyelerakan. Resipi kacang botor sememangnya sajian yang berkhasiat untuk keluarga. Jadikan hidangan anda lebih menyelerakan untuk dinikmati oleh keluarga dengan resipi yang lazat, berkhasiat dan penuh nutris ini!

Bahan-bahan

4

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 4 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan:

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  sudu besar
Minyak Masak
3 
Bawang Merah
4  ulas
Bawang Putih
2  tangkai
Cili Merah
10 
Udang
10  batang
Kacang Botor
2  sudu kecil
MAGGI® CukupRasa™
Salinan

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
.

Nilai pemakanan

Tenaga
81.08 kcal
Protein
4.1 g
Karbohidrat
8.28 g
Lemak
4.09 g
Maklumat setiap hidangan

Langkah Penyediaan

15 Minit
  • Langkah 1

    4 Min
    Tumbukkan bawang merah, bawang putih dan cili merah sehingga lumat.
  • Langkah 2

    3 Min
    Panaskan minyak masak, tumiskan bahan-bahan kisar sehingga pecah minyak.
  • Langkah 3

    3 Min
    Masukkan udang. Tumis sehingga udang separuh masak.
  • Langkah 4

    5 Min
    Masukkan kacang botor dan MAGGI CukupRasa. Gaul rata. Sedia untuk dihidang.
Kacang Botor Tumis Udang

Langkah 1 daripada 4

Tumbukkan bawang merah, bawang putih dan cili merah sehingga lumat.

Kacang Botor Tumis Udang

Langkah 2 daripada 4

Panaskan minyak masak, tumiskan bahan-bahan kisar sehingga pecah minyak.

Kacang Botor Tumis Udang

Langkah 3 daripada 4

Masukkan udang. Tumis sehingga udang separuh masak.

Kacang Botor Tumis Udang

Langkah 4 daripada 4

Masukkan kacang botor dan MAGGI CukupRasa. Gaul rata. Sedia untuk dihidang.

Resipi dalam PDF

Share with friends

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini

Thank you for your rating!

Kami menantikan ulasan anda!

Anda sudah menilai resipi / produk ini

Klik pada bilangan bintang yang ingin anda berikan: semakin tinggi bilangannya, semakin baik penilaiannya.

Hantar

Komen 0

Please enter proper keywords 0/4000
Sila masukkan nama pengguna yang sah. Pastikan mengandungi 3-15 aksara. Aksara A hingga Z dan 0 hingga 9 dibenarkan.
Nama pengguna
Batal
Muat turun
Komen

Ketahui lebih lanjut

  • Asia
  • Bebas Babi
  • Egg-Free
  • Hari minggu
  • Hidangan sampingan
  • Hujung minggu
  • Inspiriences
  • Keluarga
  • Makan malam
  • Makan tengah hari
  • Nuts / Peanuts-Free
  • Other
  • Peti makan tengah hari dewasa
  • Stir-fried
  • Treenut-Free
  • Veggies

Untuk resipi yang lebih menarik

  • Ayam Masak Merah

    Ayam Masak Merah

    26 Min Mudah
  • Ayam Paprik

    Ayam Paprik

    46 Min Mudah
  • Ayam Masak Kicap 20 Minit

    Ayam Masak Kicap 20 Minit

    21 Min Mudah
  • MAGGI Mi Goreng Mamak 3 Langkah

    MAGGI Mi Goreng Mamak 3 Langkah

    10 Min Mudah

  • Facebook
  • Youtube
  • Instagram
  • Hubungi kami
  • Privacy Policy
  • Terma dan syarat
  • MS
  • EN